用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為什麼中文怎樣也不好
樓主: sickbanana
go

為什麼中文怎樣也不好   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 18-11-23 12:38
港同狀元都有睇劇呀,不過我估成效是因人而異,同埋好長時間先看到,仲有risk 煲上引 ...

但是我發覺我太限制我仔,從細少習慣睇電視,佢又真係比起其他成日睇電視既小朋友理解力低D

MrBeast 發表於 18-11-23 12:34
明事和明理又唔同層次。
其實有冇諗過傾計溝通對成績的幫助可能多過任讀?
...

其實諗深一層又係,溝通是最好學習渠道,我只有中五程度,所有中英文也是出來做野後溝通學返嚟,國語也是煲劇加上在台灣公司打滾多年學的,當然學術上既野我自問冇能力,但溝通能力是我多年生存之道

IloveJJ 發表於 18-11-23 12:46
我不嬲覺得。
所以我一直唔贊同,wm放學回家時間好好利用,就同ftm一樣。因為日常生活各方面既教導,其實 ...

電視可以學到野,只要家長不要放任,其實咩都可以做,我自湊仔以來只會聽到細路不要睇電視打機,我不經不覺真的盲跟

回覆 sickbanana 的帖子

我建議你幫小朋友搵下兒童心理學家睇下,我見叻既小朋友通常科科都ok唔叻既小朋友就通常科科都麻麻。兩者都唔是,可能小朋友本身有其他障礙。純個人睇法。

Dylanli2017 發表於 18-11-23 14:33
回覆 sickbanana 的帖子

我建議你幫小朋友搵下兒童心理學家睇下,我見叻既小朋友通常科科都ok唔叻既小朋友 ...

其實我有諗過,但是也提醒自己會不會只是找一個障礙既藉口,可能我教育方式是錯呢,不過我今開始再試試其他方式,睇吓佢有冇進步先決定

IloveJJ 發表於 18-11-23 11:53
我就知囉!睇你講既野就知。其實唔止你係咁,都有好多父母係咁。所以我一睇我仔同其他同學傾計,已睇到佢 ...
同意, 有時我個仔成日問我好多野, 點解點解...? 有時連我自己未能即時答到佢, 我會同佢講, 我都唔知, 等陣間一起check 吓...

IloveJJ 發表於 18-11-23 12:54
我發覺同一件事,成效係睇你個人而定。
例如:打機,可以打到學日文學英文,可以打到學電腦。但亦可以只係 ...
你呢種係critical thinking, 唔好講critical, 唔係每個人睇電視/消閒都會thinking嘛

sickbanana 發表於 18-11-23 14:11
但是我發覺我太限制我仔,從細少習慣睇電視,佢又真係比起其他成日睇電視既小朋友理解力低D
...
事實上幼兒階段最好不看太多,大d就約發三章做完功課先可以睇

sickbanana 發表於 18-11-23 14:32
電視可以學到野,只要家長不要放任,其實咩都可以做,我自湊仔以來只會聽到細路不要睇電視打機,我不經不 ...

不看電視不要緊,要緊的是省下的時間做甚麼了。

簽名被屏蔽

sickbanana 發表於 18-11-23 14:39
其實我有諗過,但是也提醒自己會不會只是找一個障礙既藉口,可能我教育方式是錯呢,不過我今開始再試試其 ...
我覺得"看下有冇障礙"不是"藉口",  只是如果成績不達標, 了解下可能有其它"不是懶不是錯"的原因.  身邊有朋友媽小朋友高小開始成績追不上, 升中後實在忍無可忍才去check, 結果是ADD, 佢很自責發現得晚,  之後就調整了大人小朋友學習的期望和目標, 雖然小朋友已高中成績都不算好, 但大家努力經營下人都是開朗的. 且都預備好不同的出路, 免得在成績的牛角角力.   

sickbanana 發表於 18-11-23 14:32
電視可以學到野,只要家長不要放任,其實咩都可以做,我自湊仔以來只會聽到細路不要睇電視打機,我不經不 ...
哩樣我亦有體會.  我"家主"一向都主張不給看新聞以外的電視節目, 一來覺得大部份中文劇集內容空泛, 二來覺得看劇浪費時間.   直至大仔高小的中作, 我可以看到他有很多同人情世故"相違"的想法. 當然本身他就是此方面弱, 我有學術性為主地為他加強, 但是效果不佳.  至有一年暑假他有看了一點港/陸劇, (基本上是因同學有看他一點都搭不上咀而趁"家主"不不在而"偷看"....)  我見似乎他對一些我們平常人顯而而見的情理情節"恍然大悟".  所以之後我都一隻眼開一隻眼閉地半許他"偷看", 但要他看中文時要開埋中文字幕, 以加強中文閱讀能力及speed. 其實他平常可以看的時間都很有限, 所以此些都是他長假才會做, 感覺他中文的思維好了些, 貼地些.   
有時試下不同方式可能有益.   

HaYi 發表於 18-11-24 09:39
哩樣我亦有體會.  我"家主"一向都主張不給看新聞以外的電視節目, 一來覺得大部份中文劇集內容空泛, 二來覺 ...
也有同感。我囝也是天生不擅於觀人眉頭眼額但他很喜歡看周星馳的戲周的戲有不雅及誇張的地方在我們陪同一起看之下也可從中領略一些人情世故的並非一無可取

HaYi 發表於 18-11-24 09:39
哩樣我亦有體會.  我"家主"一向都主張不給看新聞以外的電視節目, 一來覺得大部份中文劇集內容空泛, 二來覺 ...

推介「出貓特攻隊」,學生哥一定有共鳴,字幕都快(我們看中文),順便chk 下reading speed

YanKanMom 發表於 18-11-24 10:30
也有同感。我囝也是天生不擅於觀人眉頭眼額,但他很喜歡看周星馳的戲,雖然周的戲有不雅及誇張的地方。在我 ...
今個xmas 我plan to watch 功夫 also,逃學威龍就可能around 中二 才看

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 18-11-24 12:38
Same!我大仔初初少看電視,好像比同學知少啲世事,後來讓佢睇電視,佢會比較世故,同人較易相處。
...
我近排都開多咗電視畀仔睇,不過佢寧願睇美劇,有無啲中文劇集推介?
‹ 上一主題|下一主題