用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為什麼中文怎樣也不好
go

為什麼中文怎樣也不好  

仔四年級,英數好好不用幫佢也通常9字以上,但佢對中文字的記憶非常短暫,寫字成日漏一點一劃,我平時每天也同佢溫習和睇書,2位中文補習老師,一位教作文一位專攻語文一星期上一堂,功課自己做,他用了十倍努力,默書成績好通常一百分以上,但考試成績每次大約只有60分,其實試前所有字和練習也測試過冇問題,考出來一樣不好,他失望(emoji)見到佢唔開心,他會不會有什麼障礙,請教吓各位我怎樣才幫到佢

sickbanana 發表於 18-11-22 09:07
仔四年級,英數好好不用幫佢也通常9字以上,但佢對中文字的記憶非常短暫,寫字成日漏一點一劃,我平時每天 ...

你意思是考試默書60分嗎?

Olympian 發表於 18-11-22 09:19
你意思是考試默書60分嗎?

默書次次也有一百分以上,考試只有60

sickbanana 發表於 18-11-22 09:21
默書次次也有一百分以上,考試只有60

我仔都係4年班。都係咁,太陽寫大陽,晴天寫目字傍。平時默課文都ok,但課外果部份就錯好多。 好在考試不用考默書。只能說10隻手指有長短。我仔英文串字完全無問題的。

仔四年級,英數好好不用幫佢也通常9字以上,但佢對中文字的記憶非常短暫,寫字成日漏一點一劃,我平時每天 ...

中文是較英文難學,加油努力是唯一出路。

Olympian 發表於 18-11-22 09:25
我仔都係4年班。都係咁,太陽寫大陽,晴天寫目字傍。平時默課文都ok,但課外果部份就錯好多。 好在考試不 ...

其實有冇懷疑過有學習障礙呢?我地經過4年既努力,平時見佢功課識做,只是漏點或劃,同佢做練習冇問題,補習老師個個星期比卷做冇問題,但一考試就好差,其實佢在乎分數既小朋友,其他科係班頭,但中文好努力也是咁,我怕佢想埋一邊

sickbanana 發表於 18-11-22 09:31
其實有冇懷疑過有學習障礙呢?我地經過4年既努力,平時見佢功課識做,只是漏點或劃,同佢做練習冇問題,補 ...

有無障礙,默字都可以參考教讀寫障礙小朋友默書認字的方法。你可以研究下。

睇唔開果些要家長慢慢開解。

mytambb 發表於 18-11-22 09:28
中文是較英文難學,加油努力是唯一出路。

都係既,中文比較難,繼續努力加油才是上策

sickbanana 發表於 18-11-22 09:31
其實有冇懷疑過有學習障礙呢?我地經過4年既努力,平時見佢功課識做,只是漏點或劃,同佢做練習冇問題,補 ...

你意思是否閱讀和作文都考得不好?

Olympian 發表於 18-11-22 09:45
有無障礙,默字都可以參考教讀寫障礙小朋友默書認字的方法。你可以研究下。

睇唔開果些要家長慢慢開解。

好的,我都去嗰版去參考一下人哋怎麼溫習

Olympian 發表於 18-11-22 09:48
你意思是否閱讀和作文都考得不好?

作文之前好差,可以不合格,但努力下,一星期上一小時作文補習,今次成績七十幾在佢來講算好好,老師知佢中文特別弱,可能有比同情分掛,仲成日讚佢進步好多

sickbanana 發表於 18-11-22 09:56
作文之前好差,可以不合格,但努力下,一星期上一小時作文補習,今次成績七十幾在佢來講算好好,老師知佢 ...

我仔中作都好差,已經睇好多書。字醜,多錯別字,文句又唔通順...佢一派作文返來,我就無晒心機。都係同自己講面對現實。

默書100分, 但測考60分, 應該唔係認字問題, 係文字/文章理解問題, 是否閲讀理解, 排句成段, 重組句子等失分最多? 語文是要用時間浸, 多看課外書真的有幫助。

上到中學中文科真的另一個高深層次, 所以真的要打好中文底子。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ 發表於 18-11-22 10:06
默書係只寫字,而且係背熟就得,同考試好唔同喎。
佢考試錯咩呢?
另外,默書無問題,就唔讀寫障礙啦!

佢理解能力好差好差,佢2歳半攞只懂得叫’媽E’即係我,返幼乜都唔願講,佢好似乜都比別人慢,連長高也慢,但某類又發展得好好,試過3歲初時跌落水竟然識狗仔式,我才發現佢自己識游水,我平時同佢傾計,佢成日唔理解,例如問,同情即係咩,點解要咁做,點同情法,做乜要同情,佢只明真係用動作做出來既詞語,佢溫中文方法只有背哂課文和詞語,經常做閲讀理解練習,到考試根本不會出佢練習既題目,而且也不跟課本出,佢好熟都會記不到字怎麼寫,因為默書有範圍,考試冇佢咪唔識

可以比d同級既文章分享比佢睇,然後討論用左乜野修辭技巧,文章結構,等佢儲下範文然後仿作一段仔,每日睇一張寫寫下就會有進步架勒

gracelam 發表於 18-11-22 10:44
默書100分, 但測考60分, 應該唔係認字問題, 係文字/文章理解問題, 是否閲讀理解, 排句成段, 重組句子等失 ...

文字/文章理解問題, 是否閲讀理解, 排句成段, 重組句子,無錯,佢失好多分在這些,是否要改改溫習方式呢,其實平時做咁多練習也冇乜時間閲讀,係咪去改專心睇多D書好過呢

ncp 發表於 18-11-22 11:04
可以比d同級既文章分享比佢睇,然後討論用左乜野修辭技巧,文章結構,等佢儲下範文然後仿作一段仔,每日睇 ...

呢個方法都唔錯喎,我又加入佢學習範圍中先

Olympian 發表於 18-11-22 10:23
我仔中作都好差,已經睇好多書。字醜,多錯別字,文句又唔通順...佢一派作文返來,我就無晒心機。都係同自 ...

如果佢睇好多書咁佢將來可能好,我平時用哂時間比佢背書默字做練習,都唔夠時間睇書,而家先去改變模式唔知仲趕不趕上