用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為什麼中文怎樣也不好
樓主: sickbanana
go

為什麼中文怎樣也不好  

YolandaTam 發表於 18-11-22 14:49
小女喜歡閱讀,小學時中文無問題。
到中學,白話文閱讀理解徘徊合格邊緣。因為中學閱讀理解只問極少文章內 ...

聽講小學閱讀理解學果套野,到中學係完全無用的,只係為呈分。我見除了詳寫略寫小學有教外。

HaYi 發表於 18-11-22 13:47
我識几個類似情况是有自閉傾向,佢地默書可以高分,但一需要理解便不通,已高小,因愈在愈多要理解,中,常 ...

我都識幾個自閉的,中文有個幾好,有個好好,有個好勁!

到中學,白話文閱讀理解徘徊合格邊緣。因為中學閱讀理解只問極少文章內 ...

吓,中學要咁覆雜啦,真係要再努力打好基礎

sickbanana 發表於 18-11-22 15:04
吓,中學要咁覆雜啦,真係要再努力打好基礎

肯背嘅話,喺課文問答盡量減少失分,比起狂操閱讀理解有效,至少有得讀,有揸拿。

IloveJJ 發表於 18-11-22 10:06
默書係只寫字,而且係背熟就得,同考試好唔同喎。
佢考試錯咩呢?
另外,默書無問題,就唔讀寫障礙啦!
阿細默書、聆聽、說話都無問題, 係份卷低分, 佢都忍唔住同我講:媽咪我可能有障礙, 所以咁低分。笑死我。

YolandaTam 發表於 18-11-22 15:13
肯背嘅話,喺課文問答盡量減少失分,比起狂操閱讀理解有效,至少有得讀,有揸拿。
...
但好似我哋, 基本上課文只係成語同詞語, 都要識運用至得, 無得肯背有揸拿, 標點符號錯D, 重組句子錯D, 作句錯D, 又寫錯下字, 加加埋埋, 30分就無咗了。

little_yolky 發表於 18-11-22 17:35
但好似我哋, 基本上課文只係成語同詞語, 都要識運用至得, 無得肯背有揸拿, 標點符號錯D, 重組句子錯D, 作句 ...

中學係問課文內容,少問詞語,所以有得背。
2018 DSE 加設十二篇文言範文就係考課文問答,旨在"拯救"勤力有餘天賦不足嘅同學,等佢哋不致於因中文而不能入大學。

YolandaTam 發表於 18-11-22 18:35
2018 DSE 加設十二篇文言範文就係考課文問答,旨在"拯救"勤力 ...
我e加先領會到死亡之卷的厲害

sickbanana 發表於 18-11-22 14:07
我已經亂了,覺得掛著閲讀,課本既字咪唔識,背哂學校既先睇書啦⋯⋯今次我認為佢識字太小,一路上高班就 ...

我個仔好鍾意睇中文書, 所以現在小二, 中文理解不錯, 不過作文默書因為唔識寫字而扣分. 佢認得出個字但永遠寫唔到. 現在考試多數供詞, 所以暫時可以但將來應該唔掂.

中文, 閲讀真係好緊要, 不如每日抽少少時間睇港聞A1, 小五亦開始要知多D時事.

MrBeast 發表於 18-11-22 19:11
我e加先領會到死亡之卷的厲害

係呀,多閱讀都會唔合格㗎,我直情俾佢搞到懷疑人生:究竟我當年中文同中國文學嗰兩支火箭係點攞到呢? 唔通考試局張冠李戴,其實個成績唔係我嘅?

問到咁深入好似評論文章咁,真係阅讀都未必夠。我仔因為有睇書先保住小學中文,上到中學應該五吾夠,要再揾方法。

回覆樓主

中文卷有分很多部份,你有分析一下他是那方面較弱嗎?一般填充、成語、作句、閲讀理解、重造句子?如果純想考好個試,就分析下那部份佔分比較重。我兒子也是中文好弱,通常考試前一個月已經開始溫中文。先溫高分又可以攞分的地方,詞語、成語要背哂!我會出題俾佢做。之後會做學校以外補充,課外閲讀也以中文為主。

shirleyfoo1213 發表於 18-11-23 07:47
中文卷有分很多部份,你有分析一下他是那方面較弱嗎?一般填充、成語、作句、閲讀理解、重造句子?如果純想 ...

個人認為詞語、成語、標點、修辭可以溫習。重組句子,排句成段,次次唔同,做幾多未必有進步。如果你學校有針對課文所教的句式出重組句子,就可以針對性咁做一下。閱讀理解練習如果你發覺做來做去都係無進步,都唔好嘥時間做喇,不如比人教。

YolandaTam 發表於 18-11-22 18:35
2018 DSE 加設十二篇文言範文就係考課文問答,旨在"拯救"勤力 ...
我哋係完全唔問課文內容的, 只會考詞語、成語、句式, 所以好難溫, i.e. 我都無得同佢哋溫, 叫佢哋去考天才。阿妹就天才到考個70分返嚟。

IloveJJ 發表於 18-11-22 14:07
加油!不要在意一時既分數,小學只有呈分試先真正有影響,其餘時間唔需要咁睇重得失,應以培養將來能力為重 ...

咁! 我想請問如何提升理解力?

簽名被屏蔽

YolandaTam 發表於 18-11-22 15:13
...

佢嗰六十幾分咪渣拿

little_yolky 發表於 18-11-22 17:33
阿細默書、聆聽、說話都無問題, 係份卷低分, 佢都忍唔住同我講:媽咪我可能有障礙, 所以咁低分。笑死我。:j ...

你仔竟然識障礙呢個詞語,點扮呀⋯⋯

Lu324 發表於 18-11-22 19:22
我個仔好鍾意睇中文書, 所以現在小二, 中文理解不錯, 不過作文默書因為唔識寫字而扣分. 佢認得出個字但永 ...

唔知係咪三分鐘熱度,我已經同阿仔講睇書係日後應付考試既出路,佢昨天一小時做完功課就睇書,臨訓又睇