用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天水圍ymca中學band幾?
go

天水圍ymca中學band幾?

請問一下:天水圍ymca中學係band幾?
學校唔知好唔好呢?

Tingyan61 發表於 18-11-21 23:54
請問一下:天水圍ymca中學係band幾?
學校唔知好唔好呢?

天水圍青年會中學屬band 2中學,多活動,學生有禮貌,可以今個星期六到該校簡介會,親感受一下

王家爸爸    發表於 18-11-22 16:33

banhung 發表於 18-11-22 07:32
天水圍青年會中學屬band 2中學,多活動,學生有禮貌,可以今個星期六到該校簡介會,親感受一下
...

請問2-2定2-3謝謝(emoji)(emoji)

Tingyan61 發表於 18-11-22 07:34

2A至2B左右

banhung 發表於 18-11-22 08:05
2A至2B左右

Thanks
星期六我都會去聽簡介會
不過我小朋友可能入唔到
佢2尾3頭
請問一下仲有無邊間校風好啲?
要有愛心(emoji)嘅學校
謝謝

Tingyan61 發表於 18-11-22 08:08
Thanks
星期六我都會去聽簡介會
不過我小朋友可能入唔到
佢2尾3頭
請問一下仲有無邊間校風好啲?
要有愛心(emoji)嘅學校
謝謝
試吓先啦, 你小朋友可能有機會呢?

佢高中選修科, 有用中文教嘅科目好多, 你小朋都應該會選到科目: 物理、生物、經濟、地理、歷史、旅遊與款待、健康管理與社會關懷、資訊及通訊科技、視覺藝術 http://www3.cymcass.edu.hk/our-nss-plan/

Thanks
星期六我都會去聽簡介會
不過我小朋友可能入唔到

試下先啦!比小朋友體驗左學校氣氛,若果喜歡,有努力目標,很多小朋友中學才發力的。加油!
有喜歡的課外活動,都可以提升佢地分配時間的能力

Tingyan61 發表於 18-11-22 07:34
睇返DSE成績,應該係B2C左右:
http://www3.cymcass.edu.hk/hkdse-results/

Thanks
星期六我都會去聽簡介會
不過我小朋友可能入唔到
如果你小朋友都係2尾3頭,其實間學校好適合你小朋友,機會唔細。

王家爸爸 發表於 18-11-22 16:33
如果你小朋友都係2尾3頭,其實間學校好適合你小朋友,機會唔細。

咁就太好了!
我聽聞啲老師都有愛心(emoji)
因為我近期上網睇呢間學校
有啲話佢升咗變咗1c
所以有點擔心
謝謝你

Tingyan61 發表於 18-11-22 16:36
咁就太好了!
我聽聞啲老師都有愛心(emoji)
因為我近期上網睇呢間學校
學校唔差,長遠有可能升 Banding,但係唔會係三幾年內既事。你小朋友可以再努力啲,機會可以再大啲。

王家爸爸 發表於 18-11-22 16:48
學校唔差,長遠有可能升 Banding,但係唔會係三幾年內既事。你小朋友可以再努力啲,機會可以再大啲。
...

謝謝你!

回覆 Tingyan61 的帖子

青中的黃副校長, 我唔覺得佢是一個有愛心的教職員囉!你地唔好只看表面, 如果有得選擇, 我寧願選擇其他的直資中學! 這是我個人意見,信不信由你。

Happyfarmer 發表於 18-11-22 21:44
回覆 Tingyan61 的帖子

青中的黃副校長, 我唔覺得佢是一個有愛心的教職員囉!你地唔好只看表面, 如果有得 ...

有具體例子嗎?

回覆 banhung 的帖子

我親眼看見過他狠狠地罵老師, 語氣及說話不禮貌, 而且表情兇狠。如果連一個副校都不懂尊重同工, 試問如何說服我把孩子送去青中讀書呢?品行相比成績更重要啊!

王家爸爸 發表於 18-11-22 16:33
過去幾年收校外生較多,預計DSE成績應該會上。可惜今年因青小畢業生又多返,比校外生既位少返,所以機會應該唔易。

Happyfarmer 發表於 18-11-23 00:11
回覆 banhung 的帖子

我親眼看見過他狠狠地罵老師, 語氣及說話不禮貌, 而且表情兇狠。如果連一個副校都不 ...
好難想像黃副校表情兇狠
在我自身經驗,校內老師大部分都好好,好關顧學生。所以你文中所講「就連一個副校都不尊重同工」而影響其他老師,我個人覺得不成立。

我自己所見,呢度確實係「以生命影響生命」,就以BILLY SIR為例,因為佢失明,所以D學生好照顧佢。上年青中年宵,因校內SETTING同平時唔同,學生一見BILLY SIR返到,都爭住去照顧佢入去怕佢跌倒。呢樣野,確實係比成績緊要好多呀!

Thanks
星期六我都會去聽簡介會
不過我小朋友可能入唔到

唔好怪我直接,Band 2c/3a外校生,無乜機會啦!青小直升都有2C3A學生,青中要局啃!有機會收外校生,唔會再揀呢D啩band 1都有人選青中,band 3機會自然少好多!高中可以揀教學語言,但初中仍然要EMl學基本知識,英文唔得真係會辛苦!

Thanks
星期六我都會去聽簡介會
不過我小朋友可能入唔到

派位官津可試:西門英才/鄧兆棠/金巴崙耀道

701003 發表於 18-11-23 09:18
派位官津可試:西門英才/鄧兆棠/金巴崙耀道

鄧兆棠我都有留意呀
謝謝你