用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kudon
go

Del

kudon 發表於 18-11-22 00:50
我就是在隔離post見hkpapa寫咗呢堆文字
"任何小學, 要呈分令小朋友有理想派位結果, 都無可能happy
以為happ ...

有說救恩是初小happy, 高小都要做成績
再講就係你講果條數, 學費加校車食飯都成七千, 所以我當日最後決定唔同個女考 (加上又唔比抽)
男仔華小是唔錯的
如果話驚華中都開始麻麻, 到時你可以選番東區d band 1, 都好多選擇
叻既咪自行灣仔區d b1 囉
我覺得又唔駛話可惜救恩, 因為真係好大條數
$7000 x 10 (當一年10期) x6 都 $42萬呀, 一個小學階段就咁..
掉番轉諗讀華小將呢7千來學野都好鬆了
以我所知華小因為舊校太細無乜運動可玩, 新校應該可以做好多野

回覆樓主:

kudon, 你個係男仔都係去華小好啲,救恩係好學校,不過男仔派位無保障

hohoho888 發表於 18-11-22 16:58
有說救恩是初小happy, 高小都要做成績
再講就係你講果條數, 學費加校車食飯都成七千, 所以我當日最後決定 ...
應該唔止呢條數, 仲有興趣班呢, 有D仲要補習, 六年小學我估都要$60萬到, 其實救恩係好學校, 但男仔就無乜著數, 華仁校網又好, 唔講學費問題, 華小都係對男仔係不錯的選擇

hohoho888    發表於 18-11-23 10:04

其實都難比較, 如果鐘意非傳統的教學法, 咁你就唔駛諗要救恩.

華仁是傳統小學, 不過壓力已算是不大, 小一今年上學期無考試, 功課又不算多, 又唔排名次 , 學校又無甚麼光榮榜. 只要在頭79名, 就上華中; 你要更上一層樓, 咁就父母就再努力  d.

雲牛 發表於 18-11-22 18:00
其實都難比較, 如果鐘意非傳統的教學法, 咁你就唔駛諗要救恩.

華仁是傳統小學, 不過壓力已算是不大, 小一 ...

華小對男仔嚟講, 升中一定進可攻退可守. 放學有好多課外活動揀.

...

...

kudon 發表於 18-11-21 21:34
真心請教,小兒性格文靜,家住東區,有救恩offer,華小自行25分,我諗都大機會中,兩間選擇,應該揀邊間好 ...

我㨂華小,始終路程近和有直屬中學。救恩,又係近年捧大左D既小學,可以睇番佢地近年升中成績,其實並非係咁超卓,以入直資為主,直資收生對私小係有偏愛,會鬆手D去處理,家庭背景會有支援上既優勢~~~

mcl203 發表於 18-11-22 21:09
我㨂華小,始終路程近和有直屬中學。救恩,又係近年捧大左D既小學,可以睇番佢地近年升中成績,其實並非係 ...
同意!

kudon 發表於 18-11-22 20:52
再想了解多少少,我見近年好多人抽東區校網小學讀書,斷估佢哋都跟小學校網升中學,咁到時東區有冇可能出現 ...
其實聽說東區B1唔男仔位唔夠的, 不過又未至於唔夠到好似中西區咁掛

入華小都要驚band 1唔夠位? 除非你唔鍾意上華中,如果係...就唔洗考慮華小啦

adriantai 發表於 18-11-23 09:36
入華小都要驚band 1唔夠位? 除非你唔鍾意上華中,如果係...就唔洗考慮華小啦 ...

...

hohoho888 發表於 18-11-23 09:13
其實聽說東區B1唔男仔位唔夠的, 不過又未至於唔夠到好似中西區咁掛

kudon 發表於 18-11-23 10:33
從EK資訊所知,港華近年dse大約band 1c,如果小朋友有能力,做父母自然會想佢哋去更好學校,如果只是band 2 ...
已經有答案啦

adriantai 發表於 18-11-23 12:57
已經有答案啦

...

kudon 發表於 18-11-23 16:51
Thx, 自行得咗,應該讀華小。

上年龍年有25分入唔到,今年應該冇問題!

vlming88 發表於 18-11-23 17:02
上年龍年有25分入唔到,今年應該冇問題!

kudon 發表於 18-11-23 17:06
希望啦~

我相信你已經入到了!!!

kudon 發表於 18-11-22 20:52
再想了解多少少,我見近年好多人抽東區校網小學讀書,斷估佢哋都跟小學校網升中學,咁到時東區有冇可能出現 ...

牌名上東區係夠位,不過暗底下有不小將軍澳及觀塘區的人走到東區搏下抽獎,呢樣野就好難計。

雲牛 發表於 18-11-22 18:00

華仁是傳統小學, 不過壓力已算是不大, 小一 ...

華仁書院已今非昔比,成績只有B1C,同中基同一水平。再遲D會唔會保得住band1 成績都係問題,到升中時華小唔話你知banding, 唔比你地跳去其他band1中學迫你地升直屬中學。