用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs 陳守仁
樓主: To@Yoyo
go

英華vs 陳守仁  

Sheep06 發表於 19-3-18 20:32
今年spcc 家長開咗whatsapp group, 所有人都需要列出 由邊間學校升上來, 所以所有家長都知。 相信你根本 ...

非親生仔人數是多少?

goodparade 發表於 19-3-18 20:35
非親生仔人數是多少?

del..

goodparade 發表於 19-3-18 20:27
不一定會知,就算同班同學家長也未必知道其他同學來自那所學校!除非是親生仔!問返上年spcc家長收非親生 ...

不知道你 寫一大堆假話的居心何在。 其實我沒有必要 為你的假話而答你。 祝樓主找到好學校。

Sheep06 發表於 19-3-18 20:42
大約130個

你是否說之前EK 果個家長群!朋友說這個群人數比現有人數多!是否waiting 和正取生只有入沒出?

Sheep06 發表於 19-3-18 17:46
我是 SPCC 的家長,我可以confirm 同學中有最少有8個是由英華過來的。朋友升了 DBS, 也 confirm 有最少11 ...

我相信英華小學取錄的學生的確是高質素, 不論表達能力還是學術潛力都是. 所以多人升spcc/dbs也是正常.

Soundervolt 發表於 19-3-18 18:23
走咁多?仲未計升中轉到其他學校及未畢業轉校.......説好了的「親生仔」公開試成績條數點計呢?

...

都冇辦法, 一日書院dse 冇其他top school咁勁, 留不住最勁果批也是必然. 不過這個情況其他學校也會有的.

goodparade 發表於 19-3-18 21:05

你是否說之前EK 果個家長群!朋友說這個群人數比現有人 ...

del...

goodparade 發表於 19-3-18 21:05

你是否說之前EK 果個家長群!朋友說這個群人數比現有人 ...
佢應該指讀緊的 Form 1,  唔會有什麼waiting

73662710 發表於 19-3-18 21:30
佢應該指讀緊的 Form 1,  唔會有什麼waiting

每年學校看到非親生仔大約不到一百一十人,今年也不例外,可以上學校網頁看看!

goodparade 發表於 19-3-18 21:43

每年學校看到非親生仔大約不到一百一十人,今年也不例外 ...

110個只是GA, 仲未計 OS 同 YT, 你朋友冇話畀你知咩

回覆樓主

英華頭二十零個去到神校(樓上公開),三私一直也是(有公開數據),老土講句,人地做到自己又做唔做到,如果自己個小朋友唔係頭果浸,或是晤肯定,有保障會安心D,六年後大家個小朋友是點大家都唔知

Sheep06 發表於 19-3-18 21:47
110個只是GA, 仲未計 OS 同 YT, 你朋友冇話畀你知咩

真係唔知!我估仲有pa, 同nby 未計!會唔真實數字是一個迷!?

回覆樓主

我覺得
英華應該用DSE成績做賣點, 幾多入三大等. (例如港同)
跳船既人多是講明小學部叻既學生嫌棄中學部嗎? 男校既brotherhood呢?

回覆 ch-cheung 的帖子

其實我有不是覺得太谷!

Sheep06 發表於 19-3-18 20:57
不知道你 寫一大堆假話的居心何在。 其實我沒有必要 為你的假話而答你。 祝樓主找到好學校。
...

剛剛求證了幾位親生仔家長,他們指出小學部升書院人數超過九成!因而計出非親生仔在學人數跟學校網頁公報大約每年一百人吻合!請問你所指出非親生仔130人是從那裡得知!

goodparade 發表於 19-3-19 13:03
剛剛求證了幾位親生仔家長,他們指出小學部升書院人數超過九成!因而計出非親生仔在學人數跟學校網頁公報 ...

我其實冇謂為你啲不實消息而澄清, 我已經回應得太多, 透露得太多spcc的消息 , 我不知道你認識的是否真的 SPCC 家長, 每次都是 問到 什麼什麼消息, 然後講埋曬一大堆不實的消息, 我問你家長姓名和學生姓名你又不pm我, 我不會 再為你無謂的言論回答。

Sheep06 發表於 19-3-19 13:19
我其實冇謂為你啲不實消息而澄清, 我已經回應得太多, 透露得太多spcc的消息 , 我不知道你認識的是否真的 S ...

你可pm姓名給我!我也可跟你查證!

我其實冇謂為你啲不實消息而澄清, 我已經回應得太多, 透露得太多spcc的消息 , 我不知道你認識的是否真的 S ...

http://www.spcc.edu.hk/chi/page/detail/1071

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1820/4743/Web–List%20of%20Successful%20Applicants%20under%20General%20Admissions_19-20.pdf

根據以上資訊也可以質疑你提出的數據!也計不出你所指130何在?當你經常指出你的數據是最權威!

Sb just argued for the sake of arguing.
You spent too much time on sth that is meaningless!