用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩面試
樓主: myjacob
go

協恩面試  

fatman69 發表於 18-11-22 00:51
比HYS知有得inDGS,即係幇佢揀埋,有DG in果批好大機會入HYS 2nd。
我女通知了HY DGS的面試時間, 仍未收到HY interview time

小乖豬 發表於 18-11-22 01:08
我女通知了HY DGS的面試時間, 仍未收到HY interview time

仲有時間,可能會撞過百人,要時間處理。

fatman69 發表於 18-11-22 00:51
比HYS知有得inDGS,即係幇佢揀埋,有DG in果批好大機會入HYS 2nd。
禁鬼懒要人篩選左先?其实我又唔明,两间氣質唔同,啱人地学校既,未必啱自己学校啫……

Yanamami 發表於 18-11-22 07:57
禁鬼懒要人篩選左先?其实我又唔明,两间氣質唔同,啱人地学校既,未必啱自己学校啫…… ...
可能想加強信心佢無揀錯

小乖豬 發表於 18-11-22 01:08

如何通知HY 改時間好?電話?電郵?

回覆 ABCdoreme 的帖子

打電話去佢會叫你電郵,比埋証明佢~~~~

Yanamami 發表於 18-11-22 07:57
禁鬼懒要人篩選左先?其实我又唔明,两间氣質唔同,啱人地学校既,未必啱自己学校啫…… ...

我就建議明年協恩無需方便家長,而跟女拔一樣面試時間不能改,這可避免其他人說禁鬼懶或需要加強揀學生的信心,家長自行選擇in哪一間

shunlee 發表於 18-11-22 10:21
我就建議明年協恩無需方便家長,而跟女拔一樣面試時間不能改,這可避免其他人說禁鬼懶或需要加強揀學生的 ...

咁你可以直接寫封信同協恩校長講,我都想睇下HYS捨唔捨得放棄一班叻女,又或者叻女/叻女家長是否會放棄DGS 1st interview!

其實HYS上年已經特別編與DGS同日interview, 其中目的明顯不過,而可以俾申請者可以改期,讓大家選擇,互利互惠,我覺得又ok喎!

叻女/家長有晒offer才選擇也不遲

shunlee 發表於 18-11-22 10:21
我就建議明年協恩無需方便家長,而跟女拔一樣面試時間不能改,這可避免其他人說禁鬼懶或需要加強揀學生的 .
行仁政容許改時間也被批評,我反而認為HY應該効法DGS和SPCC篩選後才有得in, 或至少都要人做幾個book report隔走那些趁熱鬧的

Arabellahk    發表於 18-11-22 13:38

小乖豬 發表於 18-11-22 11:26
行仁政容許改時間也被批評,我反而認為HY應該効法DGS和SPCC篩選後才有得in, 或至少都要人做幾個book report ...

協恩藉各人報名後也有面試,確實對各學生及家長也至少有一個機會及希望,值得欣賞!
甚至根本不入流未合資格的學生也有面試機會,令她們對自己升中曾付出努力去面試而起了作用,真覺得協恩好好至少比每個女生體驗面試。
協恩還要出動勁多老師及師姐安排幾千人面試。或許學校把握此機會讓家長及學生認識學校。
如果不認同協恩比機會每個報名的考生,那麼就不用報名, 可以不領情!
有機會成功有offer, 一定開心,冇offer, 也有個面試機會,儲備多些經驗無妨,人生總要面對許多面試挑戰!

sheffield    發表於 18-11-22 11:49

協恩,好學校,文武都得.追住DGS架.

行仁政容許改時間也被批評,我反而認為HY應該効法DGS和SPCC篩選後才有得in, 或至少都要人做幾個book report ...

其實GHS都係有篩選的,4大女直只有HYS all in!但凡事有辣有不辣,喜歡的就會報,不喜歡可以不報
雖然HYS的中一面試過程多人非議,但十分認同HYS是一所好好學校,喜歡她的,一定不會受影響

回覆 小乖豬 的帖子

請問點樣為之趁熱鬧?邊d人有資格報,邊d冇資格報呀?報時呈二都未考,大家就應該用呈一成績同過往成績去決定小朋在友的升中安排?

sheffield 發表於 18-11-22 11:53
回覆 小乖豬 的帖子

請問點樣為之趁熱鬧?邊d人有資格報,邊d冇資格報呀?報時呈二都未考,大家就應該用呈 ...

大部分直資係睇小四小五及體藝成績,不是只著重睇呈分成績的。

所以我欣賞協記行政上可以樣考生改時間,撞時間家長就不用二揀一去應考,但反而有家長用禁鬼懶等等字眼形容協記,如行政上不被人欣賞倒不如取消改時間服務 [/smile [

回覆 bettyay 的帖子

知道呀,但有d小朋友真會左呈2好努力去追。希望盡最後努力。

其實何必要在沒有根據下提出"鬼咁懶"言論, 對於有D冇撞時間既真係加添左一份壓力

sheffield 發表於 18-11-22 11:53
回覆 小乖豬 的帖子

請問點樣為之趁熱鬧?邊d人有資格報,邊d冇資格報呀?報時呈二都未考,大家就應該用呈 ...
全港次第就算考第50000都可以考亦有得in的,唔知算唔算趁熱鬧。

ilyrd 發表於 18-11-22 11:47
協恩,好學校,文武都得.追住DGS架.

成績相差好遠。

體藝就追得好近。

Arabellahk    發表於 18-11-22 13:47

成績可以啦,又唔係一定要做神人,讀神科.讀6年呢,學校整體好好.