用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小一認中文字
go

小一認中文字

請問有無字卡可recommend,小一認中問字仍然好差,想搵下有無辦法

回覆樓主:

回覆樓主:

不如睇《基礎漢字500》

回覆樓主

同樣推介《基礎漢字500》
小一如果認字仲未夠好,學中文會覺得好吃力,因為仲要做閱讀理解同作文

siushun 發表於 18-11-21 15:32
請問有無字卡可recommend,小一認中問字仍然好差,想搵下有無辦法

可以試下自己印/寫字卡。我女K3 時認未好差,我將學校教的生字印成字卡,有空時叫小朋友認讀。因為那些字都在學校學過,印象會較深,小朋友會快點認到。

我的小孩現在也是小一,中文認讀進步了很多,我繼續做中文科和常識科的字卡,用來温習默書和考試測驗的常用字。

另外,認識部件和字型結構也有助認讀和默寫。可以用不同顏色寫左右/上下/內外等不同結構得字,也可能根據部首分顏色。

如果印字卡,可以用 "自由香港字型", 字體寫法跟教育局要求。

《基礎漢字500》其實係點樣架?我見都唔平,又冇得開黎睇下,不過我見好多人推介....你哋覺得佢點樣幫到小朋友認字?

armiuma 發表於 19-6-8 23:45
《基礎漢字500》其實係點樣架?我見都唔平,又冇得開黎睇下,不過我見好多人推介....你哋覺得佢點樣幫到小 ...

公共圖書館有得借,你先借黎睇下啱吾啱先。