用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港神託會培基書院如何?
go

香港神託會培基書院如何?   [複製鏈接]

請問有無家長知多小小依間學校既資料?上網搵過資料唔多,都係正面評價,而且BAND 2既學生都有機會
有家長能分享嗎??

謝謝!

14    0    0    0

培基band2成績中上的學生機會較大。
如果交咗表,連培基都無得in。
咁…..大概都係靠派位,邊間收就讀邊間算……..

培基也是一間快樂學校,學習氣氛也好好。

而學生要成績進步,最好就出去補習,推自己去爭取好成績。

joyjoy219 發表於 18-11-21 13:28
請問有無家長知多小小依間學校既資料?上網搵過資料唔多,都係正面評價,而且BAND 2既學生都有機會
有家長能分享嗎??
上網搵過資料唔多 ------ 係 "搜尋本版" 輸入 "培基", 都有5版 (1版30個討論帖), 共有~ 150 個討論帖, 每個討論帖有幾版討論頁, EK 網站你睇晒呢啲資料都唔少喎!

培基係幾受沙田家長歡迎嘅學校。

有家長能分 ...
想快, 係"中學交流 " 版輸入"培基", 有在讀家長分享.

舊少少資料但都幾詳盡, 想快了解培基, 可以參考呢個 >>> 沙田培基書院交流區 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2379568&fromuid=1539350

住得近,唔介意係直資,都係幾好嘅選擇,我小朋以前升中都有報。

ABC-DAD 發表於 18-11-21 14:07
住得近,唔介意係直資,都係幾好嘅選擇,我小朋以前升中都有報。
我大女果時都有報过

有家長能分 ...

band 2頭又唔想讀中中, 培基真係一個不錯的選擇
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有家長能分 ...

呢兩年Band 1 收唔少, Band 2 有啲收, 有好多無收.

無疑, 培基係 Band 2 唔錯選擇, 但係依家培基唔會收咁多 Band 2嘛!

小時了了 發表於 18-11-21 14:35
呢兩年Band 1 收唔少, Band 2 有啲收, 有好多無收.

舊年, 我教友仔仔係培基小學讀, 小五小六呈分試考級 ...
Band1尾或边缘先会揀佢啫……又未必多band1揀~佢揀人、人揀佢。

小時了了 發表於 18-11-21 14:35

舊年, 我教友仔仔係培基小學讀, 小五小六呈分試考級 ...

隨住出生率每年升高, 呢2年確實係少收左band 2學生。

Band 1尾Band 2頭又唔想玩到大抽獎, 食足幾個月驚風散, 好多都take offer.

小時了了    發表於 18-11-21 14:54
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Yanamami 發表於 18-11-21 14:43
Band1尾或边缘先会揀佢啫……又未必多band1揀~佢揀人、人揀佢。
呢層當然.

只係驚網友咁老定以為B2培基實收嘛

家長要考慮接受唔接受信仰生活,記得呢樣學校係幾重視,適合與否,自己諗下。

Yanamami 發表於 18-11-21 14:14
我大女果時都有報过
當時係沙田友咩?

回覆樓主:

申請表話要遞交教育局的小六學生資料表副本係咪未有住架?我未收到學校派俾我哋

小時了了 發表於 18-11-21 14:54
呢層當然.

只係驚網友咁老定以為B2培基實收嘛
我哋幾個今年入讀培基中一的同學中,B1B2各佔一半。有朋友的仔女真係in都冇得in㗎!

回覆 SSG 的帖子

中一有5班,當中有兩班係精英班。我哋係其中一班,功課量適中,返學開心。而且仲有好多講座,讓家長一齊分享同學習呢!

回覆 SSG 的帖子

今個星期六、日係學校15週年暨中一入學簡介會,嚟了解及感受咗先啦!

回覆樓主

Band 2生有無機會?

ABC-DAD 發表於 18-11-21 14:55
當時係沙田友咩?
唔係~已搬
‹ 上一主題|下一主題