用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無家長小朋友小四已經聽升中港座?
go

有無家長小朋友小四已經聽升中港座?

好似太早了。

不早.
我小朋友小四都開始去同區中學及培僑書院參觀及聽該校簡介會。
通常中一簡介會的校長就算不想重覆,都難免要提及遊戲規則及過往收手要求。
好讓小朋友及家長早知早有目標。
因為小五已經發現好忙,小四開始去較好

回覆樓主:

不少家長小三已經開始參加中學的簡介會

王家爸爸    發表於 18-11-21 13:37

早啲聽,早啲建立小朋友危機感

小時了了    發表於 18-11-21 15:10

有~~時间充裕,心情輕鬆,亦可及早篩走d唔啱心水,若好心儀,小五可再听多次去confirm下。有時撞啱两间可能同一个星期开简介,小四去就可避免要二選-。小四可大包圍d, 小五就精選d。

小三自己聽,按初步成績能力性格揾配對目標.小四同小朋友去目標校. 小五再收細目標,去多—次,等小朋友選.

醒目開學勳章

回覆樓主

上年小四已經開始聽, 不過主要係我地大人去聽, 返黎會同阿女分享, 阿女只去咗一間已經嗌悶.
今年小五就帶埋佢去聽, 大部分都係我地之前聽過覺得ok, 佢睇過資料又ok嘅, 夾到時間就去, 驚出年去唔到呀.

asweetmom 發表於 18-11-21 13:00
小三太早,小四最好,小五先開始就太遲。

ilyrd 發表於 18-11-21 13:17
小三自己聽,按初步成績能力性格揾配對目標.小四同小朋友去目標校. 小五再收細目標,去多—次,等小朋友選. ...
咁又有道理,如果反正得閒,早啲又無壞嘅。

回覆 王家爸爸 的帖子

我都係小四開始同阿女去佢心儀果4間英中聽, 早D聽, 等佢知人地收生要求, 自己早D提升自己成績都好, 到小五就佢自己揀2間去聽, 聽完就確立自己位置

王家爸爸    發表於 18-11-21 15:59

王家爸爸 發表於 18-11-21 13:40
咁又有道理,如果反正得閒,早啲又無壞嘅。
因為我唔係十分肯定目標校嘅真實情况,都要去10間8間,而且有的去完發覺唔係自己預期理解嘅.咁小三家長自己去掃一掃先.

回覆樓主:

我地小四開始聽,因為d簡介會大多集中12月頭,會撞時間,所以早d聽,可以聽多幾間。仲有要記住:"機會係留比有準備嘅人"

MMVV 發表於 18-11-21 12:50
好似太早了。
其實要啦,小五已經太遲,跟本唔夠時間了解。

回覆樓主:

好奇!小朋友聽咗但最後冇收,有影響?

小四是最GOOD TIMING
記得帶埋孩子去
我女當年已找到心儀, 她就以此為目標好努力盡力做好

asweetmom 發表於 18-11-21 13:00

wongkaka    發表於 18-11-22 11:28

回覆樓主:

MMVV 發表於 18-11-21 12:50
好似太早了。
點早呀, 小六撞呈分, 好多都睇唔到, 而且同區既又好多撞日期, 小四開始剛剛好。

wongkaka    發表於 18-11-22 11:28
王家爸爸    發表於 18-11-21 16:02

wongkaka 發表於 18-11-21 14:40
小四是最GOOD TIMING
記得帶埋孩子去
我女當年已找到心儀, 她就以此為目標好努力盡力做好 ...
係喎, 我阿女都係, P4去時定好目標, 真係P4下學期如有神助咁。就算最後入邊間都好, 努力都無白費到既。

wongkaka    發表於 18-11-22 11:27

brother4 發表於 18-11-21 14:35
好奇!小朋友聽咗但最後冇收,有影響?
篩選階段,小朋友未必需要參與。小朋友唔知,無期望就無失望。