用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?
樓主: ve111
go

好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?  

醒目開學勳章

cmchang0927 發表於 18-11-22 13:30
我諗司機叔叔可能誇張左, 好少見上到中學仲肯咁乖比阿媽同一起讀書的...
...
阿媽唔谷點會由kg鋪路鋪到去中學?

Yanamami 發表於 18-11-22 12:04
Band1A自然唔必定要讀band1a英中……不过我諗你未有危機感~升band1英中, 無論abc都好,用英文学习十科八科 ...
英文底子真係好重要, 仲唔係一般測考可以直接反映出嚟。我哋學校D NET年年換, 前兩年有一個講嘢快到急口令咁, 有個家長whatsapp我, 話阿仔完全聽唔明, 佢阿仔名次高阿妺幾十名, 嚇得我死死下, 返屋企問下兩隻嘢, 家姐話開頭都覺得佢講得快, 聽多幾次咪習慣囉, 連阿妹都話聽得明, 都算托賴。

Yanamami    發表於 18-11-22 14:04

IloveJJ 發表於 18-11-22 13:48
第一類還要去補習社嗎?我仔學校最叻既,都無去補習。

無人湊
要等爸媽放工來接

IloveJJ 發表於 18-11-22 13:50
學校成績的確唔足以反映真正能力。所以我點解喜歡考劍橋試,我覺得佢幾反映到真正語文水平,當然你要唔操 ...
我两个女小学考呢d試好鬼差……

IloveJJ 發表於 18-11-22 13:50
學校成績的確唔足以反映真正能力。所以我點解喜歡考劍橋試,我覺得佢幾反映到真正語文水平,當然你要唔操 ...
我細仔都有去考, 都係想睇睇水平如何。

IloveJJ 發表於 18-11-22 14:08
點解呢?
唔知呢~grammar-向失好多分……又唔鍾意睇書……

IloveJJ 發表於 18-11-22 14:14
我睇佢份卷,我覺得唔係香港英文考試模式,我覺得反映到英文水平。
所以你講得啱㗎~校內考到識飛都無用,不过奇在两个女上到中学科英文都好ok. 大果个DSE仲**, 所以人地向我請教,我真係講唔出做左d乜(升中後更無做任何野),只能話幼稚園开始浸,浸下浸下,連劍橋試都反影唔到到底佢地係好定差,反正到时到候,佢地又發揮到。

IYY    發表於 18-11-22 14:22

artroboy 發表於 18-11-22 12:51

無留意呢三間入KC 個數,多?
英一英成日比人錯覺有聯繫,其實係無。不過因係舊生會開辦,有d好奇係自行會 ...
入幾多入KC我無計, 但整體升讀B1中學率, 英一英二係區內唔算好突出

升B2A-B1中學比例(包括體藝)
學校

2014/2016

2015/2017

聖彼得

55.03%

47.27%

英一

N/A

46.67%

英二

35.14%

41.33%

基恩

36.47%

35.37%

中西區聖安多尼

42.05%

42.53%

聖安多尼

40.00%

46.00%

李陞

>=26.32%

>=30.00%

聖嘉祿

29.63%

37.50%

香港潮商學校

40.35%

38.46%

聖公會偉倫小學

45.16%

41.27%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-22 14:52
入幾多入KC我無計, 但整體升讀B1中學率, 英一英二係區內唔算好突出

我只係回應JM 升KC 人數。英一英二近兩年入KC人數多咗,反而彼得少咗。 以前彼得係兩間聯繫小學之外,係KC 大戶,保持廿幾個,但呢兩年得十幾個,以六班小學計,少咗好多。

artroboy 發表於 18-11-22 15:06
我只係回應JM 升KC 人數。英一英二近兩年入KC人數多咗,反而彼得少咗。 以前彼得係兩間聯繫小學之外,係KC ...
咁齋計男生的話, 按比例計, 李陞計好高, 有1/3男生入KC

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-22 15:12
咁齋計男生的話, 按比例計, 李陞計好高, 有1/3男生入KC
唔計聯繫呢?

hkpapa852 發表於 18-11-22 15:12
李陞今年有多少人入K C?

持之以恆 發表於 18-11-22 15:36
李陞今年有多少人入K C?
今年校務報告未出, 未知.

artroboy 發表於 18-11-22 15:32
唔計聯繫呢?
般小+李陞, 都只係分到10個聯繫位

李陞上年31個男生10個入KC

齋計男生都有1/3 B1

所以我近年成日都同中西區升小一班家長講, 男仔係中西區想升中有保障, 最好選兩間官小

artroboy 發表於 18-11-22 12:51
無留意呢三間入KC 個數,多?
英一英成日比人錯覺有聯繫,其實係無。不過因係舊生會開辦,有d好奇係自行會 ...

以我所知,佢哋校長會寫信薦學生入英皇。學校之間關係,可能比真聯繫校有過之而無不及。