用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?
樓主: ve111
go

好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-11-22 12:00
有機會,不過可見英一英二將是彼得既勁敵。
過到兩間聖安多尼同潮商先講吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

0030 發表於 18-11-22 11:31
回覆 Yanamami 的帖子

我自己就覺得有些好成績真的系谷出來的,但我自己就不會谷小朋友~升中,順其自然啦 ...
Band1A自然唔必定要讀band1a英中……不过我諗你未有危機感~升band1英中, 無論abc都好,用英文学习十科八科,而家係担心个基礎足唔足以应付,而再唔係講band1ab定c.到最後大家都要应付DSE. 假切你唔想太辛苦,入二線小学做头五,band1, 亦唔想入band1a中学禁辛苦,入band中至尾既中学,应該無禁谷?但相反既係band1中至尾既中学,為保成績,先比1A校更谷,多默書串生字、多功課小測之类。基礎跟唔到全部用英文教学,要花多時间同精伸先搞好英文,但与此同時要学其他科……五年拉剧好快又要面对DSE, 而且係一齐面对全港1A校学生。

我認為小朋友在讀書學業大致可大分為3類.第一類最醒,自動自覺,第二類要協助,第三類資質較差,要多花心力.但我敢説,如小朋友在小學階段能有適當協助,一定能在學業上有進步的.至於"協助"程度是否到達"谷"就由家長與小朋友調節了

bobbob 發表於 18-11-21 19:40
呢位係ek資深版友,不過近年已經無乜見佢出沒

ChiChiPaPa, 女都应該快大学畢業啦~好间唔中先见-次~都係大專果边出现多……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3673389&highlight=會計

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3703221&extra=page%3D1

IloveJJ 發表於 18-11-22 10:40
好多時都話B1A既學生要自動自覺…我一直都係咁諗,我個仔都係自動自覺,自己溫書。但點知尋日搭的士,司機 ...
大部份男仔初中hea讀係必經階段,我們都是這樣過來的。但風氣已變,呈分試模式繼續採用,合格中游唔夠,起碼要保持中上或前列成績。但對住個hea讀學生可以點?唯有繼續跟下去。

hkpapa852 發表於 18-11-22 12:03
過到兩間聖安多尼同潮商先講吧!
無留意呢三間入KC 個數,多?
英一英成日比人錯覺有聯繫,其實係無。不過因係舊生會開辦,有d好奇係自行會唔會有少少so..

IloveJJ 發表於 18-11-22 12:27
不過,又咁喎,個第十既最後入了聖類斯,佢話後面有同學連聖類斯都入唔到喎!咁又點解呢?
...
你意思係英一?

IloveJJ 發表於 18-11-22 12:26
佢係聖約瑟幼稚園、小學、中學咁升上去架
仲死!由細錯配。即係阿媽讀咗十幾年st.joe

PigPig710 發表於 18-11-21 13:18
明晒! 咁即是最好都係去勁既小學博...

爛船都有三分釘  

IloveJJ 發表於 18-11-22 12:57
男校女生
要頒個終身 勤學奬

artroboy 發表於 18-11-22 12:02
如果讀到咁,即係佢本身料子不夠,錯配吧。
錯配一詞實在可圈可點。
有時覺得, 小朋友能配合學校程度文化, 上學時如魚得水其實是一個很大的福氣。

小兒曾在考神校時有滑鐵盧經歷, 之後考入另一直資英中。身邊的朋友不停勸我們去叩一些好些的學校 (band 1A) 英中。但孩子只想入讀已有offer 的直資英中, 因為覺得理念相近。

結果幸運地, 他喜愛中學校園生活, 肯自動波學習, 不需補習, 雖然成績僅屬中上 (或許在其他人眼中只覺得他成績一般, 不過他已達到我們訂立的目標, 我們做父母的已收貨。), 但見他每天開心又自信, 我已是心滿意足。回頭看, 如果他當初入了神校, 也不知他有沒有能力應付神校的課程和壓力。如今, 他輕輕鬆鬆地愉快學習, 有平衡的校圜生活, 可享受課堂學習的樂趣, 結識到一堆正能量朋友, 我有種夫復何求的感覺。

莫忘初心, 我們剛為人父母時, 戰戰兢兢地抱綿花般的寶寶, 心裡只有一個簡單的期盼: 希望寶寶將來健康快樂。

當然如小孩是band 1A 的資質, 去到那裡讀書也沒有問題。但現實是大部分孩子也不是band 1A 材料, 選配合的學校就變得很重要, 因為六年的中學生涯實在很影響他往後的一生。有能力的, 請更上一層樓; 能力稍遜的, 請讓他們在合適的地方發光發熱。學習是 lifetime 的, 不只是求分數, 不只是分 banding, 請莫忘初心。

akitim    發表於 18-11-23 11:24
Felix223    發表於 18-11-22 14:57
2jkidsfather    發表於 18-11-22 14:45
Queenielam88    發表於 18-11-22 14:21
artroboy    發表於 18-11-22 13:20

IloveJJ 發表於 18-11-22 12:24
我就係基於呢個原因,所以唔去參與咁多我仔既學習。但嗰個細路,係去到大學畢業,咁我响度懷疑,我如果唔 ...

我有時好唔明谷同參予到底定義係乜?我好積極參予阿女小学生涯,但唔谷~我每日車出車入去操水,去比賽(有人話,禁仲唔谷?稍後又再解釋),每年報三四个朗誦節項目(又話唔谷?),佢係学校做大使、参加辯論……考前我買幾本補充,每本tick某部份佢做,佢提完書我会出題会问書……好積極㗎。但我揀少功課少測考默既学校佢,佢話唔学樂器就唔学,就請家姐長笛老師教佢三隻飲歌用黎考試用就算,音樂考試—样A.....

操水,如果佢無成績,無potential, 我一味發夢要逼佢練出成績,禁叫谷。佢-路做到成績,禁我順水推舟啫~升上中二,佢話唔洗,我寫埋信俾老師退隊添~

朗誦同辯論。佢考幼稚園時已唔出声,考小-又係,若唔係家姐讀紧,睇怕唔知收唔收……有见及此,我早六年就提早train佢,希望佢升中面試唔好又唔出声,可謂用心良苦。

不过,自幼稚園起,佢係自己做功課、執書包、温习、冲凉(游水关係)、紥辮、起床番学……从不檢查功課。

我自己係中中畢業,出世已立下決心要浸佢英文要入英中……你都知詳情了……

所以我係某d位係好積極参予,某d位係要佢好自理。机会只係留俾有準備既人,但唔係叫你準備佢成為一碌木嘛。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 18-11-22 12:07
ChiChiPaPa, 女都应該快大学畢業啦~好间唔中先见-次~都係大專果边出现多……
https://www.edu-kingdom.co ...
照推算今年應該係year 3

IloveJJ 發表於 18-11-22 10:40
好多時都話B1A既學生要自動自覺…我一直都係咁諗,我個仔都係自動自覺,自己溫書。但點知尋日搭的士,司機 ...

我諗司機叔叔可能誇張左, 好少見上到中學仲肯咁乖比阿媽同一起讀書的...

ilyrd 發表於 18-11-22 12:05
我認為小朋友在讀書學業大致可大分為3類.第一類最醒,自動自覺,第二類要協助,第三類資質較差,要多花心力.但 ...

exactly...
去補習社做part time, 一枱十個小學生, 就是分成這三類, 十個入面一兩個第一類, 之後剩下的大約一半第二類和一半第三類...
‹ 上一主題|下一主題