用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?
樓主: ve111
go

好的小學,會否只有band 1 and band 2 生?  

IloveJJ 發表於 18-11-21 19:15
我唔明,點解B2尾老師對成績表,會知佢自行好高分呢?係指佢入學登記對成績表?定申請時對成績表呢?
...

1線小學班主任告訴我,妹妹是B2尾,在自行時跟據中學申請表有分學術,獎項,課外活動,操行,妹妹在1線小學是B2尾是根據1線小學全級排名,但去到區內跟其他學生一齊排名時可能已升level,因為中學知道1線小學B2尾是比一般學校的B2尾優勝,這是1線小學的優點,另外妹妹課外活動做得很好,取了獎項還有服務,所以自行時跟區內學生作比較時,自然略升一疇,這是1線小學優勝之處,6年小學生涯很辛苦,壓力又大,但看見妹妹今天的成績,仍是值得的。

回覆 猴子爸 的帖子

謝謝你!  B3生入羅氏?  APS 真強 我估上得EK 大部份家長都係高質數的

醒目開學勳章

猴子爸 發表於 18-11-21 18:54
最經典係港台節目訪問過的aps band3生,結果考進一間新直資,之後持續考級前列,好似最後更入埋大學?
...
呢位係ek資深版友,不過近年已經無乜見佢出沒

醒目開學勳章

ilyrd 發表於 18-11-21 16:38
我"背", 咩野係3屍1直?
4間名滿天下嘅私校同直資,據聞面試時遇著佢哋嘅門生會毫無還手之力,只能夾住尾巴落荒而逃。。。以上係鐵粉話嘅,與本人立場無關

cacanov06 發表於 18-11-21 19:32
回覆 猴子爸 的帖子

謝謝你!  B3生入羅氏?  APS 真強 我估上得EK 大部份家長都係高質數的 ...

可能嗰陣時羅氏都未上位,不過點睇都夠強啦

bobbob 發表於 18-11-21 19:40
呢位係ek資深版友,不過近年已經無乜見佢出沒

都算係嘅,呢度始終係吹水練打字嘅好地方

醒目開學勳章

猴子爸 發表於 18-11-21 19:55
可能嗰陣時羅氏都未上位,不過點睇都夠強啦
嗰陣羅氏應該收b2生為主

artroboy 發表於 18-11-21 15:25
英二,越戰越勇,呢兩年入KC 比例好過彼得。(唔計兩間聯繫小學)
https://www.kcobaps2.edu.hk/doc_seat. ...

英一呢幾年派位比英二更好,以今年英一52人為例,有9個入K C,2個S P C,仲有S P C C,SJ C同D B S都有同學入到。

artroboy    發表於 18-11-21 21:22

回覆 MariaTsui 的帖子

二線學校頭幾名已經去到Band1 b中學了,所以我不擔心,因為她靠自己的能力應付考試,而不是靠學校催谷和家長貼緊功課/溫書,全部主動自覺完成~我覺得問題不大~我上ek都好多時說好多BAND1A-B的學校學生都系靠自覺主動的學習方式~

B.B.BaBa 發表於 18-11-21 15:28
上到中學可能會後悔咁諗
所以我提供填條link俾大家參考下……

回覆 Yanamami 的帖子

我自己就覺得有些好成績真的系谷出來的,但我自己就不會谷小朋友~升中,順其自然啦~不一定BAND 1A非得讀B1A學校,讀B1b未嘗不可~主要適合小朋友,小朋友喜歡就好~

Yanamami 發表於 18-11-22 10:59
所以我提供填條link俾大家參考下……
你條link睇到我心都寒!
我一直深信努力讀好六年小學打好個底,真係對日後學習有好大幫助。

小學band1生, 好多都係阿媽訓練出黎, 阿爸阿媽是陪讀生.  如果小朋友從來無自己溫書, 在小學階段不理解溫書的方法, 上到中學, 爸媽再跟不到功課, 成績大跌的都常見.  

在初小訓練到小朋友自己溫書係好的 (因為考得衰左, 仲可以又下一次), 慢慢習慣, 希望係小學階段爸媽先可以一步步放手, 等升上中學之後可以快點適應

上面當然係最理想的安排, 講就一定天下無敵.  我兩個小朋友, 一個可以一早放手; 另一個我相信要陪讀到小學畢業

IloveJJ 發表於 18-11-22 10:40
好多時都話B1A既學生要自動自覺…我一直都係咁諗,我個仔都係自動自覺,自己溫書。但點知尋日搭的士,司機 ...
-样米養百样人,唔係好奇~自动自觉同俾人谷上band1, 上到中学自然现形,因青春期唔会再啋你。

LingChiBaBa    發表於 18-11-22 11:56

IloveJJ 發表於 18-11-22 10:30
八咗,只知一班係同我仔班一樣,男好過女。
咁睇嚟今年男派位應會多返啲英皇卦?
...
有機會,不過可見英一英二將是彼得既勁敵。

IloveJJ 發表於 18-11-22 10:40
好多時都話B1A既學生要自動自覺…我一直都係咁諗,我個仔都係自動自覺,自己溫書。但點知尋日搭的士,司機 ...
如果讀到咁,即係佢本身料子不夠,錯配吧。