用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSGC, SHCC, SCGS
樓主: dewberry
go

SSGC, SHCC, SCGS  

zitaeric 發表於 18-11-21 09:17
直屬去到 band2 止步
明晒。

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 09:11
用自行位嘛。所以保留位的數目有唔少放返去抽獎,可能大家見位少唔揀,Band2生咪係抽獎時有機可乘。

不過 ...
好多名校都收NCS,但通常呢D學生就算未必係B1學生,英數都一定強。

反正佢地一定唔駛考中文,佢地中文科成績再差都唔緊要(常識,視藝同音樂科既成績,對中學嚟講其實你估有幾重要呢?)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kkhon 發表於 18-11-21 09:23
明晒。
EDB其實年年份FAQ都有講:

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1719Sept_C.pdf

PDF P.9

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 08:31
你信仲搵緊小學既家長對中學既認知?

我見一個小一家長都講到咁實牙實齒,所以咪過嚟問下專家囉

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:28
好多名校都收NCS,但通常呢D學生就算未必係B1學生,英數都一定強。

反正佢地一定唔駛考中文,佢地中文科成 ...

但通常呢D學生就算未必係B1學生,英數都一定強。<--凡事都有例外。

mykate 發表於 18-11-21 08:58
Ssgc 收埋直屬小學的 band 3 生
你點知道?

bobbob 發表於 18-11-21 09:01
我講大抽獎,唔係直屬學生
大抽獎階段,直屬學生都只有B1、B2係有得抽直屬位,多出來既直屬位好可能出咗街俾大圍抽。我估無校長笨到真係收B3,一來程序麻煩,二來實際上都唔容易教。

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 09:11
用自行位嘛。所以保留位的數目有唔少放返去抽獎,可能大家見位少唔揀,Band2生咪係抽獎時有機可乘。

不過 ...
我一直都估計,SSGC大抽獎位比實際寫出來既多,原因係小學部既B1、B2學生未必足夠,應該會流出街,所以街外既B1學生其實值得填全票(乙一英華女,乙二SSGC,...)。

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:28

反正佢地一定唔駛考中文,佢地中文科成 ...
大部分名校都有收 NCS,但係 NCS 未必有太大既優先。認識既傳統名學中,收到既 NCS 都係比較勁既,以我仔學校為例,NCS 都入到精英班。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-11-21 09:55
大抽獎階段,直屬學生都只有B1、B2係有得抽直屬位,多出來既直屬位好可能出咗街俾大圍抽。我估無校長笨到真 ...
佢咁講我咁問,我淨係識個b2生(肯定唔係b1,但應該唔係b3掛)大抽獎入,仲以為『好』到b3生都抽得入

王家爸爸    發表於 18-11-21 10:21

王家爸爸 發表於 18-11-21 10:06
我一直都估計,SSGC大抽獎位比實際寫出來既多,原因係小學部既B1、B2學生未必足夠,應該會流出街,所以街外 ...
SSGC一定有位剩, 年年直屬位數字, 都夠Cover 100%小學部學生, 但年年都唔會係100%小學部學生可以升番上晒去中學部

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:10
SSGC一定有位剩, 年年直屬位數字, 都夠Cover 100%小學部學生, 但年年都唔會係100%小學部學生可以升番上晒去 ...
坊間經常傳話佢哋收B3,其實可信性唔高(當然非常特別既情況就好難講,但係都係一個半個既事)。除非收生老師想倒學校米,而校長又尸位素餐,唔知道發生嘜事。

王家爸爸 發表於 18-11-21 10:20
坊間經常傳話佢哋收B3,其實可信性唔高(當然非常特別既情況就好難講,但係都係一個半個既事)。除非收生老 ...

我唔排除學校每年會因特殊原因收番1/2個B3學生, 但一定唔會多. 否則不如轉做一條龍津校未算囉, 攪咁多做乜.

如果中學部真係咁關顧小學部B3學生, 當年為乜話想申請轉做直資?

王家爸爸    發表於 18-11-21 10:29

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:23
我唔排除學校每年會因特殊原因收番1/2個B3學生, 但一定唔會多. 否則不如轉做一條龍津校未算囉, 攪咁多做乜 ...

我女嗰年得一個唔收喳,學校唔係叻到得一個Band3學生。自行前呢批學生學校有信通知佢地去interview。

我女讀幼稚園時,學校有諗過轉一條龍,人事變更,中小學校長都轉哂,將來會點?唔知。

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:04
除非SSGS向EDB申請俾B3學生可用直屬位, 否則B3學生都係入唔到中學部
Sure 係入到, 包括SHCC

王家爸爸 發表於 18-11-21 10:06
我一直都估計,SSGC大抽獎位比實際寫出來既多,原因係小學部既B1、B2學生未必足夠,應該會流出街,所以街外 ...

因為你係估計。每間學校做法不一。

zitaeric 發表於 18-11-21 09:17
直屬去到 band2 止步

咪傻, 人地用自行位, 話哂事!!!

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:23
如果中學部真係咁關顧小學部B3學生, 當年為乜話想申請轉做直資?
valid point

crazyhippo 發表於 18-11-21 10:49
Sure 係入到, 包括SHCC
SHCC?

SHCC中一學額, 用晒嚟收兩間小學既B1+B2學生都收唔晒啦! 仲駛收B3?

hohol    發表於 18-11-22 22:11
王家爸爸    發表於 18-11-21 13:15

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 10:47
我女嗰年得一個唔收喳,學校唔係叻到得一個Band3學生。自行前呢批學生學校有信通知佢地去interview。

我 ...
你女幾年前升中?