用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSGC, SHCC, SCGS
樓主: dewberry
go

SSGC, SHCC, SCGS  

打錯吾係mps,應該係mss

- 網上評台, 邊個吾係口痕友?! (不喜勿插, 事實如此)
-自己問番學校,B1生條線係邊, 或者問倒既, 報料比大家聽, 要官方答案, 吾係吹水答案
(P.S. 有人話, P6有時4班, 有時3班)
-從來無講過無B1生入讀,
-朋友在中學部, 佢果年級頭個班走淨1個. 果個自行英X, 庇XXX, X拔, XXcoX  吾收, (係人都知有好多原因啦, 吾洗講)    跌落保險線直中. 所以直中見到佢.

爆料到此為止! 費事嚇親人! 自己去探索下

其實我女就係私小今年暑假升中一嗰屆。佢個屆嘅情況就係我之前所講。

SH小學要考頭幾名, 先叫安全線可以返書院

pluto_yuen 發表於 18-11-22 14:40
其實我女就係私小今年暑假升中一嗰屆。佢個屆嘅情況就係我之前所講。

人地有一個朋友喺該校讀緊就等於好了解間學校,咁我港九新界都有朋友仔女讀緊唔同中﹑小學,睇怕我都可以做專家

回覆 pollywcw 的帖子

Pm左你

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 12:31
返8:00。

有校車,不過我女無搭過。巴士同專線小巴都好方便。

請問LingChiBaBa有校車到香港站嗎?

pluto_yuen 發表於 18-11-22 15:08
回覆 pollywcw 的帖子

Pm左你

我都想知呀,可否share?

chungws 發表於 18-11-22 17:36
請問LingChiBaBa有校車到香港站嗎?

我不清楚校車路線。

但如果由香港站出發,22專線小巴很方便,交易廣場總站往置富,返學時間司機會駛入置富徑在書院門口落車。

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 17:45
我不清楚校車路線。

但如果由香港站出發,22專線小巴很方便,交易廣場總站往置富,返學時間司機會駛入置 ...

Thanks!

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 10:38
我唔share因為SHCC一路都無對外公開,我怕公開咗學校唔再出咪累咗D師妹。我女今年S6都考DSE,跟住嘅數據對 ...

過埋今年可以爆爆佢~~~

mcl203 發表於 18-11-22 19:19
過埋今年可以爆爆佢~~~

我唔想學校有機會對師妹取消呢份資料,學校好有心提供所有科目vs每個Level嘅人數,唔係遮遮掩掩俾D group咗嘅percentage你。

初中儲3年資料,有助選科時知道學校嘅強弱項。

我無必要冒險用嚟證明俾D口痕友。

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 19:22

口痕友邊有咁好耐性等你爆料~~~

hkpapa要你D絶密流出做分析益網友㗎~~~

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 19:22

如果呢啲學校資料本來係屬於非公開嘅,個人認為唔需要為咗止口痕友嘅口痕而公開, 謠言止於智者。 鍾意佢咪揀佢囉,唔鍾意唔揀亦都唔需要踩佢。 三間都係好學校, 入到是但一間都好開心。

LingChiBaBa    發表於 18-11-23 08:28

[/url

mcl203 發表於 18-11-22 21:13
口痕友邊有咁好耐性等你爆料~~~

hkpapa要你D絶密流出做分析益網友㗎~~~
hkpapa 其實係咪應該出本書

[/url

識人讀 SHCC,好 top 唔敢講,但點都係B1,英文程度高(全英教),始終佢每級都收六班,學生差距一定大,叻果班就好叻,排尾的就。兩間小學都幾多人直上,反而唔係好多人知佢面試收外校生。

見呢度有聖心小學舊生,咁熱鬧,想了解下: 聖心私小vs 聖心津小,邊間上聖心書院比率高啲?另外想知,升中返聖心書院「自行面試」前,分別2間小學部的老師有無train 小朋友升中面試的呢?

sheffield 發表於 18-11-21 17:35
回覆 crazyhippo 的帖子

唔好意思,我係聖心私小家長,聽到你的回應唔係幾舒服。無論你有幾唔鍾意呢開學校 ...

絕對同意

https://youtu.be/XcKeSjb8-tE
Youtube有段2016年上傳介紹SSGC的片段,學校卻沒有在升中講座/公開場合播放,希望學校繼續拍攝多D類似片段,讓更多人可以對學校增加認識。

回覆樓主:

SSGC呢2年同皇仁書院有Choir & Orchestra聯校活動,啱啱2018年暑假去咗意大利。2017年SSGC choir去咗德國比賽。
唔知點解學校網頁無咁多相比人睇,另外仲有世界學者盃去咗美國;義工學會去柬埔寨.....