用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SSGC, SHCC, SCGS
樓主: dewberry
go

SSGC, SHCC, SCGS   [複製鏈接]

回覆 crazyhippo 的帖子

唔好意思,我係聖心私小家長,聽到你的回應唔係幾舒服。無論你有幾唔鍾意呢開學校都好,唔該唔好踩升上書院的學生!唔係所有band 1生都想走,即使想走也不一定係唔鍾意書院,而是其他問題如位置等。就算是B2生上了書院,B2生就一世都是B2嗎?B1生去了B1a學校又或是神校就一定能保持B1生的成績嗎?唔係想嗌交,只是不吐不快,失禮晒

fcatherinehk    發表於 18-11-21 23:22

對不起, 不是B2生一世是B2生, 也不是踩升上書院的學生, 從來沒有這意思.
別誤會, 一直談及只是小六升中, B1生流失的情況, 這點不是失實 (可看學校網頁).
有家長閒談間講起, 當年學校派張紙比學生預填甲乙部份, 甲的結果吾係學校想見到既, 如果學生/家長對學校歸屬感咁強, 又點會......
PS. 學校從來無banding

(吾好意思, 無冒犯之意, 只是比多少少訊息大家思考下)

私小絕對有好多b1學生一心一意升返上書院。原因好多係因為shcc都係b1中學,同學由幼稚園一齊讀上去等等。並吾係話話地冇能力走,走吾到至留書院。佢地好多自行已揀shcc

pluto_yuen 發表於 18-11-21 18:31
私小絕對有好多b1學生一心一意升返上書院。原因好多係因為shcc都係b1中學,同學由幼稚園一齊讀上去等等。並 ...

是,我識唔少已上了書院的都是一心一意想返上去的。其實如果聖心書院唔係在薄扶林,肯定少啲人走,也會多的其他區的B1生想入!

hohol    發表於 18-11-22 21:45
王家爸爸    發表於 18-11-22 10:54
fionaytwong    發表於 18-11-21 19:07

pluto_yuen 發表於 18-11-21 18:31
私小絕對有好多b1學生一心一意升返上書院。原因好多係因為shcc都係b1中學,同學由幼稚園一齊讀上去等等。並 ...
認同!

[/url

聖心津小的真正B1生, 會選番自己中學的, 人數是不少的.  基本上決心要去神津或直資的, 每年只是十多個。但聖心津校的Band 1生遠超此數(最少1/3係B1生), 咁又點會真B1生不願上自己中學?   

好簡單, 以女校計, 同聖心差唔多, 我唔需要走, 我有熟同學仔,聖心中學的師姐又多是兩間聖心。去SSGC津校部大約只有二,三個, SCGS 就真係好少聽到聖心人去.   

crazyhippo 發表於 18-11-21 18:25
對不起, 不是B2生一世是B2生, 也不是踩升上書院的學生, 從來沒有這意思.
別誤會, 一直談及只是小六升中, B ...

有離心唔一定無歸屬感喎,升中離開原因有多個可能,1.始終成績好過聖心係有其他中學,2.聖心由中西區去左薄扶林,交通係唔同晒,3.聖小谷左6年,D囡大左想法唔同晒,或係其他~~~

王家爸爸    發表於 18-11-22 10:55

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 17:20
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。

--> 呢16個係咪無interview?

有interview。當中有幾個因為有學習障礙成績確實係差,其他唔收的其實成績並不是很差

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 17:17
謝謝資料。

Quiz+Test一路都有,計Term Work ,佔25%。

谷下D學生可能有成效,2017年三大率反彈高女英華大約10%。但學校太低調,無乜人知,有段介紹中學嘅video又唔播出嚟比人睇。其實學校比以前無咁死板,舉辦咗不少海外交流團和比賽,例如合唱團先後去意大利及德國攞冠軍,世界學者盃優勝獎,香港卓越獎學金,傑出運動員等等.....另外每年都有交流計劃,其他國家女學生嚟香港去SSGC著旗譜返學一齊上堂,鬼妹仔覺得好有趣。

我相信聖心/St Clare都各有優點,只係一般大眾都著眼在全港最top果10間學校而忽視了其他較低調的傳統名校。

crazyhippo 發表於 18-11-21 10:49
Sure 係入到, 包括SHCC

SHCC 收band 3 生,應冇可能喇!
早幾年SHCC就唔會突然將自行位放出街,以往一向只收直小!

回覆 LingChiBaBa 的帖子

其實可唔可以分享吓SHCC既DSE成績?

有證據的話, 咁個D講什麼SHCC跌Band既口痕友就可以自動消失

王家爸爸    發表於 18-11-22 10:58
Ktfk    發表於 18-11-22 08:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-22 08:53

其實可唔可以分享吓SHCC既DSE成績?

我唔share因為SHCC一路都無對外公開,我怕公開咗學校唔再出咪累咗D師妹。我女今年S6都考DSE,跟住嘅數據對我祇係剝花生用。

不過,對嗰D話好熟悉SHCC但識唔到一個SHCC家長攞DSE資料就好怪。或者佢地有資料但係佢地嘅標準同你嘅標準不一。

sheffield    發表於 18-11-22 11:26

fcatherinehk 發表於 18-11-21 23:21
有interview。當中有幾個因為有學習障礙成績確實係差,其他唔收的其實成績並不是很差

...

咁個直小升中程序無變,可能係舊年有D學生真係太差,或者中學收生緊咗。

我理解,呈分試overall performance攞B應該喺安全線上。

fcatherinehk 發表於 18-11-22 00:08
谷下D學生可能有成效,2017年三大率反彈高女英華大約10%。但學校太低調,無乜人知,有段介紹中學嘅video又 ...

2017年成績高過YWGS如果有跟開hkpapa都一定知。

至於比賽嗰D,上任校長時已有(應該係一向都有做)All round Education & Globalization。

選邊間學校應該由小朋友出發,對個別小朋友,每間學校都有其優點與缺點,唔一定讀DSE成績最好嗰間你小朋友就考到最好嘅DSE成績嘅。

sheffield    發表於 18-11-22 11:24
sheffield    發表於 18-11-22 11:24

sheffield 發表於 18-11-21 18:46
是,我識唔少已上了書院的都是一心一意想返上去的。其實如果聖心書院唔係在薄扶林,肯定少啲人走,也會多 ...
係架,我大女P6時考班頭3名都係上返書院。我問大女考唔考慮轉SSGC陪亞妹佢都唔肯。
如果住中西區,地點邊係問題?何況到中學,好多課外活動。

當然每個人都有自己想法。

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 11:19
係架,我大女P6時考班頭3名都係上返書院。我問大女考唔考慮轉SSGC陪亞妹佢都唔肯。
如果住中西區,地點邊係 ...
咁按某d人的標準,你大女同佢班頭3名的都不是真正B1生了!祝書院姐姐考DSE大成功!

sheffield 發表於 18-11-22 11:35
咁按某d人的標準,你大女同佢班頭3名的都不是真正B1生了!祝書院姐姐考DSE大成功!
...

謝謝!

無記錯嘅話,你女好似今學年準備升中學,也祝師妹升上心儀嘅中學。

想問下SHCC 返幾點? 聽聞有校車, 係咪真?

pollywcw 發表於 18-11-22 12:05

想問下SHCC 返幾點? 聽聞有校車, 係咪真?

返8:00。

有校車,不過我女無搭過。巴士同專線小巴都好方便。

回覆 sheffield 的帖子

啱啱升中一嗰年,級一升shcc,跟住打後至級2x都有人升dgs,bps,st mary,yw,mps,shcc.如果照某人標準,咁即係以上所提及嗰d學校都吾係band 1學校
‹ 上一主題|下一主題