用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘區幼稚園揮手區
樓主: Gobbychan131
go

觀塘區幼稚園揮手區   [複製鏈接]

回覆 CoCoocheung 的帖子

曾經有,我記得我睇過,喺8月份,佢地website未轉版嗰時我記得佢升小都唔差,有兩間李兆強 ,藍循 etc.
但基法就主要都係升返基法 (但明明話無聯繫)

Tomochin 發表於 18-12-3 22:57

曾經有,我記得我睇過,喺8月份,佢地website未轉版嗰時我記得佢升小都唔差,有 ...

係呀,我見過佢2013年果個小一派位。因為網上有人放過上去。我見都係派得幾好

正正就係我好掙扎既位!基法好近我屋企,喺正樓下,返學好方便,而且佢叩門基法都有少少優勢,但口碑無觀浸咁好
觀浸離我屋企遠,小朋友返要搭校車,但學校口碑好好,playgroup老師力推,搞到我唔知點揀好

Tomochin 發表於 18-12-3 23:03

正正就係我好掙扎既位!基法好近我屋企,喺正樓下,返學好方便,而且佢叩門基法 ...

聽聞觀浸啲老師同校長都好有愛心。最緊要你想佢用咩形式教學姐,如果你認同基法既品格教育,將來都想佢上基法小學既,咪簡基法囉,咁近近地接送都方便

回覆 Tomochin 的帖子

基法比較多內地小朋友, 唔知係唔係都係聽番黎

Thanks你既寶貴意見先!我要再消化下先,我怕揀錯因為我女將來升小學都只係靠自己,要搏大抽獎,咁我就係諗邊間幼稚園行出黎touchwood要去叩門成數都大d, 小學校長會buy d

回覆 winniehahahk 的帖子

我面試嗰日都有少少呢個感覺,我覺得係近翠屏邨同和樂邨既關係,較多新移民

我本身住觀塘,剛收信見基法收左小朋友k1 am, 本身有間藍田金麗 k1 am, 兩間都係心水,一間唔洗校巴,金麗要校巴但金麗好似口碑唔錯(唔知真實情況),大家會點選呢,感謝大家分享少少意見俾我,感激!

ericssons 發表於 18-12-3 21:11
回覆 dada_C 的帖子

聯合幼兒學校 ?

係呀

回覆 winniehahahk 的帖子

我有金麗PM, 啟思PM,聯合,和基法PM, 現在諗緊.

佢已經出左EMAIL 叫我CONFIRM , 但我應該唔會讀.

回覆 ericssons 的帖子

我跟你情況有D似,咁你現在傾向邊間?

ericssons 發表於 18-12-4 09:14

佢已經出左EMAIL 叫我CONFIRM , 但我應該唔會讀.

點解呀?

dml1508 發表於 18-12-4 08:10
我本身住觀塘,剛收信見基法收左小朋友k1 am, 本身有間藍田金麗 k1 am, 兩間都係心水,一間唔洗校巴,金麗 ...
金麗我自己麻麻地,首先間學校好「染紅」,間學校好有錢校長廣東話都未講得正 (不是歧視,只係本人感覺唔良好),不過聽聞呢位校長好有power, 同小學關係好
上次去面試,個老師俾我感覺好無愛心,黑口黑面 (唔知係咪見左好多小朋友所以太攰啦)但我覺得佢唔太nice
另外我覺得學校太遠,因我都係住觀塘區但的確金麗學術係好好,同基法無得比

然後就睇下你自己想小朋友用咩教學模式喇
以上小小個人意見

係....我大仔讀緊, 細仔如無意外 (除非有龍校收就諗諗), 否則都會跟....
我仔勁鐘意番學, 我見啲小朋友見到啲老師好似蜜糖咁...
校長都好親民, 我仔K1去旅行, 佢已經叫得出我個仔個名

小人, 近醫院~ 金麗學術冇得輸

回覆 dml1508 的帖子

金麗, 但等緊靈糧OFFER。我本身係油塘基顯舊生 所以有D 15 16。 

Jan131 發表於 18-12-4 09:51

係....我大仔讀緊, 細仔如無意外 (除非有龍校收就諗諗), 否則都會跟....

好好呀,我面試果日雖然面試個老師冇對我仔特別好,但開放日去到就覺得老師吾錯,好友善,小朋友中意返學都好緊要

回覆 Tomochin 的帖子

謝謝分享,我知校長之前係普通話老師黎係金麗教左十幾廿年, 講唔正都唔出奇。
學術我就真係唔知金麗的真實情況,一般聽到係谷,但唔知係唔係谷到小朋友和家長都辛苦,而基法我就真係唔知學術方面點,只係聽講解時知佢地引入咩牛津英語教學教材好似幾好咁!

另外我最想知金麗和基法的英文班一星期有幾堂,這個我都係考慮因素之一,希望有人知可分享下,感激

係呀, 佢係開學頭兩日家長陪, 之後就坐校車, 我仔番學無喊過, 所以都好放心...
同埋佢番到黎會不停提住啲老師

‹ 上一主題|下一主題