用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦比賽遲到問題
樓主: frozen124
go

校際朗誦比賽遲到問題

回覆樓主

睇下小朋友係上半場定下半場。
上半場:完左之後,工作人員會約返時間返去拎獎(冠軍)或分紙,如果小朋友賽後有事,可先行離去,家長手持參賽証係可以代取。如果唔拎都可以,不過就要等出年1月由校方代取,但首先要確保學校會同您拎。
下半場:賽事完結後,就等埋第一場學生,便公佈賽果,基本上較少人離場。

比賽途中,工作人員有提示過唔好走啦,會影響其他學生表演。但我唔知可唔可以響途中走,要到時候請示一下工作人員會好啲。

唔知您小朋友比賽未?希望可以解答到您問題。
佢哋年紀少少,上到台上面對一班陌生人,再發揮自己所學到嘅,我覺得已經好叻,好棒!加油。

簽名被屏蔽

OPKOJO 發表於 18-11-21 23:08
睇下小朋友係上半場定下半場。
上半場:完左之後,工作人員會約返時間返去拎獎(冠軍)或分紙,如果小朋友賽 ...

請問係咪多數人都著校服?我哋第一次參加。

SnowlyL 發表於 18-11-24 21:43

係。
不過我小朋友個場有3個小朋友無著校服。

OPKOJO 發表於 18-11-24 21:45
係。
不過我小朋友個場有3個小朋友無著校服。

謝謝你!

SnowlyL 發表於 18-11-24 21:43
朗誦比賽絕大多數桌校服,校際音樂比賽,就見到著自己衫。

poonseelai 發表於 18-11-21 21:48
你形容情況都見過,仲有家長低声談話,最離譜有次第一位小朋友開始不久,有家長電話响,又唔第一時間關機 ...
好過分!小朋友好慘!如果係我小朋友,一定即刻鬧爆個手機家長!

b3410 發表於 18-11-24 23:44

謝謝你,我本來以為好多著自己衫,好彩上來問吓。

b3410 發表於 18-11-24 23:44

想問吓除冠軍外,係咪只有分數紙?有沒有類似卓越或優良等分級?

SnowlyL 發表於 18-11-25 10:06
想問吓除冠軍外,係咪只有分數紙?有沒有類似卓越或優良等分級?

要看看你小孩報的組別,如:
廣東話/普通話幼兒組(2014年1月1日前出生)只有A/B/C/D等級成績,不會有分數和名次。A/B/C級會來年頒發獎狀。
廣東話/普通話小學組別或以上都有分數及名次。

英語Solo Verse Speaking 5至7歲男女open group會有分數和冠亞季名次。得分75-79為Proficiency Grade, 80-89為Merit Grade, 90或以上為Honors Grade.
這個組別會有小學生參加, 小學生也可同期參與小學組別.

如有錯漏請指教。

SnowlyL 發表於 18-11-25 10:06
當日只有分數紙。之後學校會統一派發證書,有分級或名次名次。印象中要過多幾個月。

BarcaFans 發表於 18-11-25 10:47
廣東話/普通話幼兒組(2014年1月1日前出生)只有A/B/C/D等級成績,不會有分數 ...

哦,原來咁分法,我是報英文的。

b3410 發表於 18-11-25 11:35
當日只有分數紙。之後學校會統一派發證書,有分級或名次名次。印象中要過多幾個月。 ...

Thanks.

SnowlyL 發表於 18-11-25 12:08
哦,原來咁分法,我是報英文的。

如果你係報跟年級的non open 組,系有冠亞季軍,和跟樓上所講的分數分distinction,merit,proficiency

LeeCC 發表於 18-11-25 18:55
如果你係報跟年級的non open 組,系有冠亞季軍,和跟樓上所講的分數分distinction,merit,proficiency

...

Thanks(emoji)

yovin 發表於 18-11-21 17:33
判評在賽後有 發表意見, 評判講嘅嘢,好值得去聽!

係啊,我地前幾日比賽完,個評判在完場時真係講得好好,小朋友會感受到的,佢話小朋友會慢慢一次比一次進步,比賽係互相學習的好機會,唔好只想著要贏,輸就唔開心。

表達詩歌要留意的事情,記住笑,詩歌中一些位置絕對唔停得會扣好多分,好多人向果個位停,表情,咬字發音要點做等等。正正就係我同老師都有講過!講的時候佢唔覺得好嚴重,但評判再教就好有力去引證返我平時教佢的話,信返媽咪架。

所以盡量唔好早走!完成整個比賽過程

glo000 發表於 18-11-27 08:34
係啊,我地前幾日比賽完,個評判在完場時真係講得好好,小朋友會感受到的,佢話小朋友會慢慢一次比一次進 ...

阿媽睇多幾年評判的說話,如果自己讀書時有比賽經驗,真係可以自己教

我今年就系根據以前自己比賽經驗再加幾年評判的說話,自己教仔,結果唔差得過比老師教wor ,雖然無名次,但分數都唔失禮人

BarcaFans 發表於 18-11-25 10:47
廣東話/普通話幼兒組(2014年1月1日前出生)只有A/B/C/D等級成績,不會有分數 ...

請問你這意思是否幼兒組別大概需要兩小時連同聽評判回饋及所有程序?小朋友參加了普通話朗誦(k3)

elysemama 發表於 18-11-20 19:24
無乜急事就睇曬全場先走啦!全場最多咪1.5小時,尊重下賽事、學下體育精神、參加比賽唔只係個人表演,仲可 ...

得1.5小時?? 咁快

melomame 發表於 18-11-27 16:26
請問你這意思是否幼兒組別大概需要兩小時連同聽評判回饋及所有程序?小朋友參加了普通話朗誦(k3)
...

每組共五十多人,分兩節比賽。我孩子參賽那天我共要兩個半小時才離場。包括比賽、評判點評、取分紙和影相等。