用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦比賽遲到問題
樓主: frozen124
go

校際朗誦比賽遲到問題 [複製鏈接]

BarcaFans 發表於 18-11-27 22:13
每組共五十多人,分兩節比賽。我孩子參賽那天我共要兩個半小時才離場。包括比賽、評判點評、取分紙和影相 ...

即是中間會有個小休?

melomame 發表於 18-11-27 23:52
即是中間會有個小休?

如果你孩子是參與第一節,當第一節的全部參賽者完成後是需要離開場地在外邊等候,待第二節的參賽者完成比賽後才返回場地,這段時間你可視作休息。
如果你的孩子是第二節比賽,就不會有這個休息時間,第二節比賽完成後直接留下聽評判點評和領分紙和錦(emoji)(如有)。

BarcaFans 發表於 18-11-28 01:56
如果你孩子是參與第一節,當第一節的全部參賽者完成後是需要離開場地在外邊等候,待第二節的參賽者完成比 ...

有無分上下場,視乎參加的組別和人數,有些組別得十幾個參賽者,得一場,不會分上下場的

LeeCC 發表於 18-11-28 05:44
有無分上下場,視乎參加的組別和人數,有些組別得十幾個參賽者,得一場,不會分上下場的
...

我只是回應樓上媽媽問及K3的賽事而已。K3只能報名廣東話/普通話(其一),及/或英語。

BarcaFans 發表於 18-11-28 01:56
如果你孩子是參與第一節,當第一節的全部參賽者完成後是需要離開場地在外邊等候,待第二節的參賽者完成比 ...

I

回覆樓主

其實學校批得事假,都預了學生缺課半日,我覺得家長應輕鬆地運用時間,不要太緊迫,讓小朋友在輕鬆的狀態下參加比賽。我小朋友由K3玩在J3, 普通話和英文獨誦都有,就未見過人遲到或比賽進行中離去。當然,休息時間走就大把,就算有名次的都會缺席攞獎和影相。

yovin 發表於 18-11-21 17:33
判評在賽後有 發表意見, 評判講嘅嘢,好值得去聽!

呢個係除咗小朋友出場比賽外,成個活動最有得著嘅一part

elysemama 發表於 18-11-21 10:01
我絶對唔係鬧你,只係有感而發,我見過有一場賽事,半場當30人啦,首先其中一個早出場的,表演完就同家長 ...

同感。阿女五歳時參加大提琴演奏,佢地個組企左一個小時才出場(企左)之後再看其他人表演,完場時佢累到狂喊。我老公問點解表演完唔即走?我真的暈暈地。學習欣賞別人系好重要架!

yovin 發表於 18-11-21 17:33
判評在賽後有 發表意見, 評判講嘅嘢,好值得去聽!

對,阿女小二第一年參加。我冇去,我妹帶佢。佢得亞軍。佢講評判的comments.話不可以成首詩都笑,同老師教的不同:)

‹ 上一主題|下一主題