用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

Del

快樂媽媽S 發表於 18-11-19 16:53
請問91網沙田圍胡素貞,朱政賢,蕭漢森,從升中派位,學術深淺,老師愛心,校園環境比較,屬於差不多level, ...

論升中, 朱小較好小小, 肅小同一胡差不多, 不過三間相距不算多。

assado 發表於 18-11-19 19:01
論升中, 朱小較好小小, 肅小同一胡差不多, 不過三間相距不算多。

快樂媽媽S 發表於 18-11-19 19:13
thx,  咁沙田圍胡素貞(不是第一城胡素貞)與朱小,蕭小比呢?

次序: 朱小, 肅小, 沙湖, 不過相差不算多, 選近屋企。

請問係咪朱正賢用家?
請問20分自行機會大唔大?
另外朱正賢是否已經係一線學校?

Rachelleung928 發表於 18-11-21 10:58
請問係咪朱正賢用家?
請問20分自行機會大唔大?
另外朱正賢是否已經係一線學校?

91 一線是一呂, 沙呂, 培基。
朱小二線頭, 20分機會都大。
我不是用家。

assado 發表於 18-11-21 11:57
91 一線是一呂, 沙呂, 培基。
朱小二線頭, 20分機會都大。
我不是用家。

留意朱小冇宗教分

assado 發表於 18-11-19 19:19
次序: 朱小, 肅小, 沙湖, 不過相差不算多, 選近屋企。

醒目開學勳章 貢獻勳章

沙胡升中一直差唔多,一定未到蕭小level!
恐龍家

小曳人 發表於 18-12-16 16:15
沙胡升中一直差唔多,一定未到蕭小leveldel

醒目開學勳章 貢獻勳章

快樂媽媽S 發表於 18-12-18 07:35
謝謝你的回復,小女個性慢熱,學習能力算唔錯,怕抽唔中第一志願跌到寶校,叩門得收幾個位,小女慢熱怕難 ...
一胡成績>朱小>沙胡
沙胡好似唔駛111,想叩沙胡,可考慮學圍棋 (小一所有學生要學圍棋)
近年借位學校都有唔錯選擇,如果你安排到交通,可以考慮鄰網借位,咁就唔需要擔心跌到寶校啦
恐龍家

排次序就係 朱小, 蕭小, 沙胡.

朱小既課程比較深, 小一下學期已經教乘數.
蕭小要小二上學期才教乘數, 功課量亦較少.

如果叩蕭小或沙胡, 懂游泳可能會比較好, 因為兩間學校都有泳池.
另外蕭小的管樂隊每年比賽都拿獎, 所以懂管樂亦可能有優勢.

蕭小叩門雖然不用111, 但111會加分.

小曳人 發表於 18-12-18 08:12
一胡成績>朱小>沙胡
沙胡好似唔駛111,想叩沙胡,可考慮學圍棋 (小一所有學生要學圍棋)
近年借位學校都有唔 ...

謝謝你的意見,而家唯有等埋1月睇下各間學校大抽獎位有幾個,同借到咩學校位再決定啦

edmond96 發表於 18-12-18 10:21
排次序就係 朱小, 蕭小, 沙胡.

朱小既課程比較深, 小一下學期已經教乘數

快樂媽媽S 發表於 18-12-18 15:26
蕭小我就冇諗放乙一,因為聽講校舍舊同老師比較古老,反而係諗緊keep 沙胡第一,定改放一胡,朱小第一,請 ...

沙胡唔會揀。

iamyiten 發表於 18-12-18 15:44
沙胡唔會揀。

點解呀?可唔可以講多少少

醒目開學勳章

快樂媽媽S 發表於 18-12-18 15:26
蕭小我就冇諗放乙一,因為聽講校舍舊同老師比較古老,反而係諗緊keep 沙胡第一,定改放一胡,朱小第一,請 ...
朱小係比較chur, 數學教深半學期, 如一年級下學期會學二年級上學期, 二年級開始一班普教中(精英班)直至六年級, 不達標要轉班, 以前常識分中常及英常, 但上年開始已取消英常, 學校著重學術成績, 升中派位成績亦很透明, 全部例晒出來任睇, 學校管樂團比較出色, 每年均獲獎, 但體育比較遜色. 始終冇可能樣樣皆能, 試諗下自己及小朋友目標想要什麼, 什麼小學適合自己小孩再衡量下

lingchi 發表於 18-12-19 14:55
朱小係比較chur, 數學教深半學期, 如一年級下學期會學二年級上學期, 二年級開始一班普教中(精英班)直至六年 ...

謝謝你,常聽人講朱小很谷,請問朱小每天很多功課嗎?定低年級都還好,高年班先谷?我希望囡囡在小學打好語文基礎,我們在家也會伴讀,不知朱小重閱讀嗎?英文教得如何?會教深教快嗎?有幾個net老師呀?唔該唔該

醒目開學勳章

快樂媽媽S 發表於 18-12-19 15:04
謝謝你,常聽人講朱小很谷,請問朱小每天很多功課嗎?定低年級都還好,高年班先谷?我希望囡囡在小學打好 ...
可以話學校有要求, 功課有時多有時少, 不同班, 不同老師可能亦有分別, 有段時間會覺得多功課, 現在覺得可以接受,  英文書用longman, 我覺得比較淺, 學校都重閱讀, 每星期要做中英閱讀報告及有早讀. Net 間間都有, 當然沒有一呂額外的多.  

lingchi 發表於 18-12-19 15:50
可以話學校有要求, 功課有時多有時少, 不同班, 不同老師可能亦有分別, 有段時間會覺得多功課, 現在覺得可以 ...