用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 interview英文書
樓主: leavemealone
go

interview英文書 [複製鏈接]

回覆 evacalbee 的帖子

我都想知, 我完全無準備呢樣

leavemealone 發表於 18-11-19 12:16
呢個問題我響小四都同佢講過, 仲帶佢去幾間英中參觀過, 但係你有你講,佢有佢睇佢嘅中文書
...
咁樣...........有D小朋友, 可能係慢熱D都唔定...............

回覆樓主:

我曾經有一刻諗過, 同佢報間中文中學算…… 可能佢有興趣讀, 會考得更加好

little_yolky 發表於 18-11-19 12:04
我知道有英中初中係睇Roald Dahl既作品做reader, 所以應該無乜大問題, 唔講ORT已經好好了。總比叫小朋友睇 ...

所以好睇你用於邊間面試,有自己英小既中學,盡可能用深少少既書,但當然睇番自己適合與否~~~

王家爸爸 發表於 18-11-19 10:56
唔係話 nonfiction 唔好,只係 nonfiction 好多時係 factual 野,如果嗰老師啱啱又對嗰個人物、嗰件事或者 ...
non fiction 我覺得唔使驚,如果小朋友本身科學人,拎本scientific 書,對於女校來講,可以話都幾特別,更加容易吸引學校注意。而且science 好多fact, 英文好唔好都可以如數家珍

王家爸爸    發表於 18-11-19 14:03

b3410 發表於 18-11-19 12:57
non fiction 我覺得唔使驚,如果小朋友本身科學人,拎本scientific 書,對於女校來講,可以話都幾特別,更 ...

我個係仔呀

要突出的nonfiction,系咪應該歷史書呢?

在香港, 中英文考試的取向很不同.
中文考得深入啲: 言外之意, 深層意想, 修辭等. 這類確實要靠多看小說之類書才掌握到. 好多理科人衰中文, 就係因為少睇小說類, 思想太直.
但英文考試以實用為主, 即使到DSE都唔會考到好深層次. 考試的文章也往往較生活化.  所以不一定靠睇小說類書本去增強英文. 睇多啲新聞, 科普書本, 反而可增加不同範疇的詞匯.

醒目開學勳章

leavemealone 發表於 18-11-18 13:58
女兒在地區一線津貼小學讀書,成績全級12名內,但英文很一般。
請問如果自行interview時,要她介紹英文書, ...
roald dahl都有好多書,不過你舉呢幾本確實小朋友啲,the witches, going solo, boy:tales of childhood..會貼近返高小程度

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 18-11-19 09:35
同意呀,我都發掘緊有咩書適合?
who was 系列,或nonfiction適合嗎?
who was好似得百零頁?可能太概括,直接睇名人biography or autobiography會唔會更好?

LeeCC 發表於 18-11-19 13:27
我個係仔呀

要突出的nonfiction,系咪應該歷史書呢?
原來係仔我以為大家講要交讀書報告果間直資女校

leavemealone 發表於 18-11-18 13:58
女兒在地區一線津貼小學讀書,成績全級12名內,但英文很一般。

可以考慮睇The Breadwinner, 講一個十歲女孩,受性別歧視,家園被戰火破壞,要女扮男裝去救家人逃離。
用字簡單易明,内容比較沈重,同社會有啲關係,如果用去面試,可能感覺會成熟啲。女孩子去睇呢本書會有更強烈感覺。
呢本書上年拍成動畫,可以睇埋套戲,更容易明白内容。

Monstereasy 發表於 18-11-20 22:49

可以考慮睇The Breadwinner, 講一個十歲女孩,受性別 ...

thanks,我上網search 下先

要唔要帶埋本書去?

前人在邊D學校遇過要介紹英文書?謝謝
我是護書簿

Anne Frank都應該係唔錯既選擇,書唔深,不過呢啲classic預咗老師會問得深入,最好自己有獨到見解,就可以令老師留深刻印象,要跑出就係要老師記得你。
‹ 上一主題|下一主題