用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 interview英文書
樓主: leavemealone
go

interview英文書 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-11-19 10:14
唔同階段睇同一本書,有唔同啟示。以 Roald Dahl 既 Matilda 為例,小學睇同初中睇,可以有好唔同既見解, ...

都岩既,我小朋友小學階段都中意睇番以前D書,話領悞唔同。宜家中學,越來越睇得少,話無時間喎~~~

mcl203 發表於 18-11-19 10:25
其實用乜書都問題不大,我只係回應roald dahl 會係部分英小生p2已經睇完,我小朋友都係,始終roald dahl太 ...

王家爸爸 發表於 18-11-19 10:25
我小朋友喺小學時都係好鍾意 Magic Tree House。

nonfiction 除了who was 系列有咩好系列適合呢?

我小朋友傾向中意nonfiction多些

evacalbee 發表於 18-11-19 10:47
講開又講,咁即係邊間要介紹圖書?
面試時老師會問你興趣,你自己講,如果運動、音樂都唔叻,講睇書係最穩陣既。

王家爸爸 發表於 18-11-19 10:49
面試時老師會問你興趣,你自己講,如果運動、音樂都唔叻,講睇書係最穩陣既。 ...

LeeCC 發表於 18-11-19 10:47
nonfiction 除了who was 系列有咩好系列適合呢?

我小朋友傾向中意nonfiction多些
唔係話 nonfiction 唔好,只係 nonfiction 好多時係 factual 野,如果嗰老師啱啱又對嗰個人物、嗰件事或者嗰段歷史好有認識,而你本書又唔係完全 factually correct,小朋友有機會被問到口啞啞,好容易出事。

回覆樓主:

謝謝各位意見! 其實我女只係覺得嗰啲書內容有趣,佢會同我分享內容,但係 佢冇乜特別深一層嘅感受。

leavemealone 發表於 18-11-19 10:57
謝謝各位意見! 其實我女只係覺得嗰啲書內容有趣,佢會同我分享內容,但係 佢冇乜特別深一層嘅感受。
...
嘜書都好,佢鍾意就鼓勵佢多啲睇。

王家爸爸 發表於 18-11-19 10:56
唔係話 nonfiction 唔好,只係 nonfiction 好多時係 factual 野,如果嗰老師啱啱又對嗰個人物、嗰件事或者 ...

明白,甘要幫佢發掘下咩fiction了

roald dahl 的睇左,或者叫佢係當中揀1,2本再睇,試下分享下

Titanic

王家爸爸 發表於 18-11-19 11:00
嘜書都好,佢鍾意就鼓勵佢多啲睇。

係呀!好難得佢嗰日喺書局, 話要買 Roald 嘅書, 梗係買畀佢睇, 因為平時佢淨係睇中文書, 佢有興趣睇英文書, 仲要響一晚睇曬, 我都好開心, 唔理佢深定淺, 佢有興趣睇就最好

回覆樓主:

其實我嘅目標係bps, 阿女覺得呢一間都幾好 ,但係我覺得以我女英文程度, 應該都好難同其他人爭

順便問下,是否也需要預備中文書嗎?有什麼書適合呢?

LeeCC 發表於 18-11-19 11:15
順便問下,是否也需要預備中文書嗎?有什麼書適合呢?

預備定係最好, 雖然好少機會會叫你介紹

leavemealone 發表於 18-11-19 11:17
預備定係最好, 雖然好少機會會叫你介紹

謝謝你

君比的小說適合嗎?大少最近開始迷上君比的書

睇書真係好個人!一定要喜歡、睇得明有感受才行,深淺不是最重點。其他人介紹什麼也未必即時管用!阿女自己揀ok

中文書都一樣,但高小是否多同學喜歡睇君比、阿濃等作者?

bettyay 發表於 18-11-19 11:22
睇書真係好個人!一定要喜歡、睇得明有感受才行,深淺不是最重點。其他人介紹什麼也未必即時管用!阿女自己 ...
係咪依家唔興阿濃? 我細個好鐘意。阿女同學一係唔睇書, 睇就鐘意睇陳郁如, 或者查大俠。

王家爸爸 發表於 18-11-19 10:56
唔係話 nonfiction 唔好,只係 nonfiction 好多時係 factual 野,如果嗰老師啱啱又對嗰個人物、嗰件事或者 ...
我反而覺得, 個重點係樓主話佢小朋友英文程度一般(可能只係樓主謙虛), 唔理乜書, 如果可以用英文介紹口若懸河, 老師理鬼得你睇乜書。佢係考小朋友英文程度, 唔係考讀書報告。

little_yolky 發表於 18-11-19 11:31
我反而覺得, 個重點係樓主話佢小朋友英文程度一般(可能只係樓主謙虛), 唔理乜書, 如果可以用英文介紹口若懸 ...

肯定英文很一般,也就A吧!
‹ 上一主題|下一主題