用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 interview英文書
go

interview英文書

女兒在地區一線津貼小學讀書,成績全級12名內,但英文很一般。
請問如果自行interview時,要她介紹英文書,她介紹Roald Dahl的書,如George's Marvellous Medicine, Mr Fox, Magic Finger等等,請問可以嗎?會不會較為簡單?如要高層次一點的書,有什麼可推介?謝謝!

leavemealone 發表於 18-11-18 13:58
女兒在地區一線津貼小學讀書,成績全級12名內,但英文很一般。
請問如果自行interview時,要她介紹英文書, ...

我都想知,應該預備哪些書?

你上面提出幾本的rd 書似乎是初小書

LeeCC 發表於 18-11-18 16:40
我都想知,應該預備哪些書?

你上面提出幾本的rd 書似乎是初小書

evacalbee 發表於 18-11-18 17:40
Roald Dahl是初小書?你小朋友睇過覺得太淺嗎?

我不知深或淺,但真的很多初小已經在睇。

我覺得深,淺都冇問題。至緊要小朋友自己的的確確喜歡,睇過多次,又講到.

Joyceyim    發表於 18-11-19 11:51
little_yolky    發表於 18-11-19 10:46
王家爸爸    發表於 18-11-19 10:15

Sophie0804 發表於 18-11-18 17:50
我不知深或淺,但真的很多初小已經在睇。

leavemealone 發表於 18-11-18 13:58

回覆樓主:

我女果時預備左Alice in the Wonderland,其實講得出內容,明白故事、主角,講果時有發揮就得。

evacalbee 發表於 18-11-18 17:40
Roald Dahl是初小書?你小朋友睇過覺得太淺嗎?

我意思是樓主所講的幾本roald dahl 的書如magic finger是比較淺的幾本,多數是初小睇的。升中面試介紹比較深的幾本是否會適合些呢?

LeeCC 發表於 18-11-19 07:02
我意思是樓主所講的幾本roald dahl 的書如magic finger是比較淺的幾本,多數是初小睇的。升中面試介紹比 ...

我覺得Roald Dahl 的書那麽出名,老師應該自己都有看過吧。而且,選用這幾本書,估計老師都可以立即有些問題可以彈出來問同學。 如果英語不是强項,好大機會會被問倒。
所以,我覺得可以避開這些比較熱門的書,找一些孩子真的喜歡,花多些準備功夫,才是上策。

kittyBB2018 發表於 18-11-19 09:03
我覺得Roald Dahl 的書那麽出名,老師應該自己都有看過吧。而且,選用這幾本書,估計老師都可以立即有些問 ...

同意呀,我都發掘緊有咩書適合?
who was 系列,或nonfiction適合嗎?

evacalbee 發表於 18-11-18 20:35
Roald Dahl可以啦,最緊要小朋友鐘意,講到故事大綱、人物性格、睇完學到咩咁。唔會有好多時間discuss書的 ...

Roald Dahl 應該部份英小生P2前睇完了,我估,若用於面試要另選其他書~~~

LeeCC 發表於 18-11-19 09:35
同意呀,我都發掘緊有咩書適合?
who was 系列,或nonfiction適合嗎?
我覺得who was 很不錯呀!難度適中,且容易鋪展開用來明志,哈哈。

唔同階段睇同一本書,有唔同啟示。以 Roald Dahl 既 Matilda 為例,小學睇同初中睇,可以有好唔同既見解,所以重點唔係邊本書,而係你係嗰本書上有嘜得著。
如果我推介 To Kill a Mockingbird,小朋友能夠理解 Simon Finch 喺英格蘭受到既宗教迫害,同埋之後買奴隸既想法嗎?
如果我推介 How the Steel Was Tempered,小朋友能夠理解 Pavel 放棄 Tonia 既心態嗎?
所以無必要睇本深既書,睇本自己有感覺既,感受到故事中各人物既喜怒哀樂既,咁先可以係面試時娓娓道來。

chengvenus    發表於 18-11-19 12:11

mcl203 發表於 18-11-19 09:44
Roald Dahl 應該部份英小生P2前睇完了,我估,若用於面試要另選其他書~~~

LeeCC 發表於 18-11-19 07:02
我意思是樓主所講的幾本roald dahl 的書如magic finger是比較淺的幾本,多數是初小睇的。升中面試介紹比 ...
The Magic Finger 的確係比較淺,但係如果小朋友講得出如果自己有 Magic Finger,佢自己可以點樣 make the world a better place,或者最少點樣 make Hong Kong a better place,咁就好唔同啦。

王家爸爸 發表於 18-11-19 10:14
唔同階段睇同一本書,有唔同啟示。以 Roald Dahl 既 Matilda 為例,小學睇同初中睇,可以有好唔同既見解, ...

evacalbee 發表於 18-11-19 10:17
真的嗎?我仔早兩年小六只係預備咗magic tree house走天涯(...哈真失禮 ),咁佢都碌咗入九龍城男 ...

其實用乜書都問題不大,我只係回應roald dahl 會係部分英小生p2已經睇完,我小朋友都係,始終roald dahl太出名了,係佢學校幾乎係入門必備。另一考慮點,若用於考有自己小學既英中,要自己評估吓適合性~~~

evacalbee 發表於 18-11-19 10:17
真的嗎?我仔早兩年小六只係預備咗magic tree house走天涯(...哈真失禮 ),咁佢都碌咗入九龍城男 ...
我小朋友喺小學時都係好鍾意 Magic Tree House。