用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五中文
go

小五中文

高小開始考試係咪好難有九字頭?今次考試分數大失所望,中文科溫得最多,平時做功課,考試前做練習都冇乜問題,今天望住份卷真係好氣餒

chole_bb 發表於 18-11-17 23:41
高小開始考試係咪好難有九字頭?今次考試分數大失所望,中文科溫得最多,平時做功課,考試前做練習都冇乜問 ...

中文是母語,好多時要求好高,範圍好闊,好多答案都似是而非,有時,一些標點符號都唔知點答!幸好中學中文唔會考D 咁細碎的題目。兩個仔讀小學時,都係英文高分過中文。
加油!看看全級平均分,或者你小朋友的表現是above average好多呢

chole_bb 發表於 18-11-17 23:41
高小開始考試係咪好難有九字頭?今次考試分數大失所望,中文科溫得最多,平時做功課,考試前做練習都冇乜問 ...
有些部份未必有得溫,要睇下錯乜

MrBeast 發表於 18-11-18 11:24

我仔錯得最甘係呢類係段落中加標點,請問應該點教?

S-Kwok 發表於 18-11-18 18:14
i might not be the best person to ask, 我泥涪殺過江,吹下水也可以,之前初小我同小朋友一起朗讀,話要搵個位透氣,但之後冇乜再點理

S-Kwok 發表於 18-11-18 18:14

通常呢類會寫明要填幾多個標點,第一次讀時把專名號、書名號、問號、感嘆號加上,第二次才填上逗號、句號。要全對,語感要好強,平日要朗讀,但第一次填那些應該可以train番嚟。

fefemom 發表於 18-11-18 19:49
通常呢類會寫明要填幾多個標點,第一次讀時把專名號、書名號、問號、感嘆號加上,第二次才填上逗號、句號 ...

謝謝指教,我叫仔試下先。

MrBeast 發表於 18-11-18 11:24

小四時主要錯喺閲讀理解,今年已經進步左,做三篇共15題只係錯三題,但係失手喺句義辨析四題錯兩題、段義理解同詞義辨析各錯一題,加曬已經冇咗十四分我知佢理解方面比較弱已經重點做練習+講解解題技巧,加埋d寫錯字、寫漏字又冇六分

chun媽 發表於 18-11-18 09:41
中文是母語,好多時要求好高,範圍好闊,好多答案都似是而非,有時,一些標點符號都唔知點答!幸好中學中文 ...

今次我都覺得份卷有d難,有11頁紙,有d容易得滿分嘅冇出,我女話有幾題其實有猶豫過,想做曬份卷再番轉頭諗已經冇時間

IloveJJ 發表於 18-11-18 09:59

我仔有睇開書,反而係去到高小,中文讀本經常9字頭,唔駛 ...

我女大大下唔鐘意睇書,反而肯睇報紙,同埋佢係死記型,喺運用方面比較弱d

chole_bb 發表於 18-11-19 00:14
小四時主要錯喺閲讀理解,今年已經進步左,做三篇共15題只係錯三題,但係失手喺句義辨析四題錯兩題、段義 ...
辨析我有試過買本補充和小朋友一起go througj,個其好一點,之後放手又打回原形

IloveJJ 發表於 18-11-19 10:02
我仔做完就ok咗啦喎!
其實dse 中文有幾多呢類題目?真是唔想花太多時間在這類waste of life 問題

IloveJJ 發表於 18-11-19 12:35
DSE唔知喎,不過睇你小學中文想攞幾多分囉!會唔會影響banding囉!
我成日同我仔講,你呢啲正正常常,唔係 ...
但就算溫左都未必一定啱,咁我0願放多d時間係數度,不過我不是說完全放棄,只是唔會花太多時間

IloveJJ 發表於 18-11-19 12:54
呢啲唔駛溫,係學識個方法。我仔小四時買咗呢本練習,就做咗其中關於「段義理解」嗰兩個練習,明白點去揀 ...

講到尾中文高分係要靠個底好, 做補充只係熟悉個題型。