用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?
樓主: p_o_m_a_n
go

有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?  

IloveJJ 發表於 20-3-11 19:49
個grade唔係按分數嗎?係按排名嗎?
點解5x分會係C? 唔係50分合格嗎?咁50分咪應該E囉?
...

我哋唔係按分數,係按百分比,即你講既名次。top 10係A,10-30%係B咁。最多人攞C。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-12 00:55
唔清楚貴子弟英語能力如何,但如果一向冇睇開英文書,其實唔須要深最重要係引起小朋友興趣。
呢兩個系列幾 ...

想請問你們英文圖書在那裹買,不在書局買會吾會買到翻板。其實是否都是睇無乜所謂呢?

JJDBB 發表於 20-3-11 20:52
想請問你們英文圖書在那裹買,不在書局買會吾會買到翻板。其實是否都是睇無乜所謂呢?
...

Book Depository ~~~

JJDBB 發表於 20-3-11 20:52
...
我買書會幫呀囝揀啲,亦會帶佢去比佢自己揀。除大書局外,每年書展都會去買,亦有响细書店買。

mcl203 發表於 20-3-11 21:35
Book Depository ~~~

Thanks  

洋蔥頭媽咪 發表於 20-3-12 00:05
我買書會幫呀囝揀啲,亦會帶佢去比佢自己揀。除大書局外,每年書展都會去買,亦有响细書店買。 ...

之前都是他自己去書店,因為可以用書卷(學校派朋友送),同學(喜歡看書)告訴他在外國網購又平又靚,所以上來問下大家。

回覆樓主:

所以好多家長都話自己仔女小學時英文好,每次測驗都90以上,但可能家長自己d英文差,就會覺得仔女英文好。到上左中學佢哋就知,原來小朋友學英文係死讀,一轉小小就已經唔識。(emoji)過中學既英文都係得過死讀,所以都冇所謂。係香港地個個都講broken English,怕乜吖!

LeeCC 發表於 19-2-6 08:48
我唔知我想法是否對,是否以前分5個band,學生差異少,老師容易按學生程度教,我都聽過人說當年有不少英中 ...

其實是睇邊類型中學
唔少傳統名校中一英文已經是F.2,3 程度。所以要求升中時程度低的學生上bridging course 再加補底班。

所以小學時英文一定要睇多些課外書,打好底,不要只係應付呈分試。