用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?
樓主: p_o_m_a_n
go

有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?  

LeeCC 發表於 19-2-7 16:38
不錯,升中前要打好英文底子,至少要培養習慣睇英文書,上到中學本本都係英文書,抗拒英文讀真係唔知點讀 ...

我女好抗拒睇英文書㗎,學校逼佢睇英文報紙做功課就無聲出

持之以恆 發表於 19-2-6 08:57
我仔都話老師鬧人多數用中文,好奇點解唔用英文鬧人?
我當年係中文中學, 英文老師鬧人用英文鬧一次, 再用中文鬧兩次, 變相我要俾人鬧兩次, 仲要鬧既嘢次次都唔關我事。

little_yolky 發表於 19-2-11 16:29
我當年係中文中學, 英文老師鬧人用英文鬧一次, 再用中文鬧兩次, 變相我要俾人鬧兩次, 仲要鬧既嘢次次都唔關 ...

如果佢一日鬧幾個咪好快落堂

bb鼠 發表於 19-2-11 16:31
如果佢一日鬧幾個咪好快落堂
係全班鬧呀 我哋係美術班, 因為美術多堂, 已經比其他班少兩堂英文, 佢仲成日上堂鬧人, 變相又少咗時間。成日話同學上堂無反應, 唔備課, 咁你上堂悶丫嘛, 同學全部都唔識, 咁你叫佢哋有咩反應呢。咁我又備咗課, 全部識丫嘛, 咁你想我問你咩問題呢? 你自己照書講咁鬼悶, 係人都無反應啦。

little_yolky 發表於 19-2-11 16:36
係全班鬧呀  我哋係美術班, 因為美術多堂, 已經比其他班少兩堂英文, 佢仲成日上堂鬧人, 變相又少咗時間 ...

我以前老師都係照書讀,都唔知上嚟做乜

bb鼠 發表於 19-2-11 16:37
我以前老師都係照書讀,都唔知上嚟做乜
係果個咋, 其他科科老師都無咁架, 就算歷史、中史、文學呢類攞正牌可以照書讀既科, 老師都無話只照書讀架。讀咗廿幾年書, 只此一個。

醒目開學勳章

回覆樓主

考試有一半科目炒左,但佢仲有信心考級頭60,佢話好多人都係咁,有d炒曬添喎。
咁我唔知啦,要等月尾派成績表先知

回覆 p_o_m_a_n 的帖子

可能係真呢, 上到中學, 唔合格唔代表考得後, 可能佢地個AVERAGE 都唔高, 咁只要高過AVERAGE, 就已經考中級成績了, 努力

我仲有排等, 要2/3至家長日, 依家仲係要估估下, 佢係咩位置

p_o_m_a_n 發表於 19-2-12 08:50
考試有一半科目炒左,但佢仲有信心考級頭60,佢話好多人都係咁,有d炒曬添喎。
咁我唔知啦,要等月尾派成績 ...

我聽我女講你地學校考第一都有兩科唔合格

妹妹頭 發表於 19-2-12 09:50

我仲有排等, 要2/3至家長日, 依家仲係要估估下, 佢係咩位置

我女3/3家長日

妹妹頭    發表於 19-2-12 15:32

bb鼠 發表於 19-2-12 15:20
我聽我女講你地學校考第一都有兩科唔合格
邊間學校?

持之以恆 發表於 19-2-12 15:54
邊間學校?

地區學校你唔識㗎啦⋯⋯

bb鼠 發表於 19-2-12 15:56
地區學校你唔識㗎啦⋯⋯
因好奇級一都两科不合格

回覆 bb鼠 的帖子

級一低分我會信,但兩科唔合格,咁後面班人咪一敗塗地?
我地兩科唔合格要留班,點知中三果年,有接近 50 人 2 科或以上唔合格,留唔到咁多人所以都要升班。

1998Ruby1998 發表於 19-2-12 16:09
回覆 bb鼠 的帖子

級一低分我會信,但兩科唔合格,咁後面班人咪一敗塗地?

可能兩科是副科掛,我女學校主科唔合格要重考,再唔合格就試升,每年8個留班位full曬

bb鼠 發表於 19-2-12 15:56
地區學校你唔識㗎啦⋯⋯
B1A嗎?

回覆 October. 的帖子

果間 Band 1B-1C 左右啦,的確係地區名校,唔係風頭躉學校。

1998Ruby1998 發表於 19-2-12 22:34
回覆 October. 的帖子

果間 Band 1B-1C 左右啦,的確係地區名校,唔係風頭躉學校。 ...
你知邊間?

回覆 持之以恆 的帖子

你想知,自然搵到方法。BTW,真係唔難知,佢講過。

持之以恆    發表於 19-2-12 23:09