用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?
樓主: p_o_m_a_n
go

有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?  

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 01:27
今日同佢溫左半日書,佢上堂大約只係接收到20%。超勁多字唔識,都唔知可以用咩方法,唯有而家開始每晚同佢 ...

因書喺咁教 老師亦會咁教咗先 等佢哋易啲明解
明咗原理就可以直接左右移 不需再要咁繁複(測考邊有咁多時間)。
右邊又太簡單 冇咗中間steps 會會被扣steps 分

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 09:40

因為佢小學咁多年無補習,靠自己同我有時考試前跟一跟成 ...

我自己都係中中㗎!就係心裡一條剌先下定决心,-定要佢地入英中~生完B就立即开始浸佢地英文,真係-出世就浸,語文要時间,过左黄金期就事倍功半啦!

回覆樓主:

樓上jm講得對, 小學唔到中學, 數學寫留step都會扣分,唔好習慣。

加油哦

回覆 pooh仔 的帖子

唔會, 我個女maths老師都係教佢地用右手邊既方法去solve, 一定唔會扣分

今日同佢溫左半日書,佢上堂大約只係接收到20%。超勁多字唔識,都唔知可以用咩方法,唯有而家開始每晚同佢 ...

左邊第一步點解除開化左邊個2? 根本諗唔啱方向.
你女女可能以前為做而做考完唔記得晒, 個數底唔係幾好, 要再解番通佢先吸收到.

醒目開學勳章

noming 發表於 18-11-19 18:22
左邊第一步點解除開化左邊個2? 根本諗唔啱方向.
你女女可能以前為做而做考完唔記得晒, 個數底唔係幾好, 要 ...

佢話老師當時係咁教,我教佢用右邊嘅方法其實佢都即刻做到。
佢數唔係太差,係鑽牛角尖,死都唔肯改

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 18:53
佢話老師當時係咁教,我教佢用右邊嘅方法其實佢都即刻做到。
佢數唔係太差,係鑽牛角尖,死都唔肯改
...
轉咁大個圈先係條短題得2-3分, 怪不得做唔晒.
個底唔太差嘅話, 計時練一練應該有進步, 起碼煩少科

回覆 p_o_m_a_n 的帖子

LS係用英文教,應該不是普通學校。UT 科科肥  係咪大圍學生都係咁
現在先11月,小學升中學真係兩個世界,俾d時間大家

你用你身份睇晤難晤代表佢都覺晤難你要想下佢只係12歲左右,由中文小學跳上英文中學。

你囡囡做呢條數似乎簡單複習化。
我將呢題比我讀初中個仔睇,佢话题數好簡單,除非仲有其他题目連著做,否則佔分應該唔會多過2-3分,寫 step頂多3-4行就完,绝對唔會扣分。
你囡囡要用9個 step 先完,考試點會夠時間,其中2,3,4,6,8行跟本不用寫,簡單變複習…,佢數學思维似乎有些問題,咁做數法再高年级想合格都幾難。

christy2011 發表於 18-11-19 22:37

LS係用英文教,應該不是普通學校。UT 科科肥  係咪大圍學生都係咁

LS 用英文教有時只係學校想吸纳學生嘅卓頭 .
band 1A校都有用中文教 LS
band 2 校亦有用英文教 LS

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 11:17
唔係,佢小學唔係區內最top但都唔差。我覺得佢係識考試模式,考完就算。
係啦,我地打算好似你咁講主攻佢 ...
如果無記錯,你地中學既校長,係教英文出身,所以dse英文成績,比同區既太空蠶寶寶還要好。如果考分班試都ok, 咁我覺得你個英文唔算差,衹係學校比較谷呢科。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

如學生英文能力不足,校長無理由為了卓頭用英文教LS。因考得晤好,最後自己suffer

christy2011 發表於 18-11-20 06:32
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

如學生英文能力不足,校長無理由為了卓頭用英文教LS。因考得晤好,最後自己suffer ...

部份學校用英文教,LS成绩都唔見得好,只是紧緊過關吧!反觀有些b1A校堅持用中文教,就是為保障整體成绩唔去博。不過我認同若學生英语能力強,其實用英語表達/考試或許會比較好,但都要看整體學生情況。

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 01:32
其實我都有諗過,但係一來,我見佢每科老師都會自己出一份重點notes嚟教,我驚買多本書都唔會睇。
第二, ...
唔好買中文版睇, 慣咗睇英文睇睇下就明㗎喇, 睇中文因為中文感覺上易明好多, 睇咗冇心機再睇英文版。

UT 即是什麼 ???

回覆 subb 的帖子

Uniform Test

subb    發表於 18-11-20 10:15

妹妹頭 發表於 18-11-20 10:08
回覆 subb 的帖子

Uniform Test

即係統一測驗?????.即測驗

王家爸爸    發表於 18-11-20 10:32

subb 發表於 18-11-20 10:19
即係統一測驗?????.即測驗
中文叫統測。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-20 07:49
部份學校用英文教,LS成绩都唔見得好,只是紧緊過關吧!反觀有些b1A校堅持用中文教,就是為保障整體成绩唔 ...
無知一問,邊間b1a用中文教通識?