用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?
樓主: p_o_m_a_n
go

有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Tata1668 發表於 18-11-18 09:32

我仔有次數學唔識做加做唔切,話第 ...

抄功課真係唔可以開始,一開始左以後都唔會自己做

醒目開學勳章

Chenglc 發表於 18-11-18 12:16
個個字都查字典係好悶,而且查哂都未必解得通。有朋友教我,去二手書店買番同一出版社既中文版教科書,比個 ...

其實我都有諗過,但係一來,我見佢每科老師都會自己出一份重點notes嚟教,我驚買多本書都唔會睇。
第二,我怕買咗中文書之後佢會更加倚賴,完全冇心記同睇啲英文啊

醒目開學勳章

Tata1668 發表於 18-11-18 12:47
我認為唔一定全部要查。有部分真係上文下理估到或直接跳過…… 但有d特別既詞語,查左會理解好d
...

救命,溫geog我個女程度低到東南西北嗰4個英文字母都未記得晒,唔好講成個字啦。
叫佢查字典,佢可以每句淨係除咗啲to are in,其他全部都要查
我完全唔明佢呢六年小學係點讀上去

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-18 13:21
學好語文須要時間慢慢去浸,多看書多接觸绝對是不二之法,唔肯睇書日常少接觸,英语詞彙輸入少又怎能有得 ...

佢英文係好差好差超級差,我發現佢程度可能連小四都無。
都怪我,小學見佢考試自己ok唔需要操心就冇理過佢。
如果專科補習係補英文科定點?佢每科啲字都唔識,跟住上堂每科都唔明,可以補得幾多科丫

醒目開學勳章

23肥媽媽 發表於 18-11-18 13:25
我都6分有4科唔合格,英文同ih仲要全級尾10,已經補緊英文同數學,都無晒計
...

唉,一齊加油啦。
你小朋友又係英文底唔好?

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 01:39

佢英文係好差好差超級差,我發現佢程度可能連小四都無。 ...

建議先補主科,數學及英文, 因為分數比率比其它雜科重, <我估大部份比率,英文300, 數學200 >, 如果數學及中文考得好, 會拉高啲平均分,至於其它科, 中史都唔可能忽略, 合格對拉分都有幫助, 其它地理,西史,Ls , Is , 每科睇番老師派啲note , 每日字揸, 太晒時間, 先揸重點字,理解內容,最後串字,分配好星期六/日, 重溫一星期每科教啲咩, 理應中一系食老本,好少唔合格, 但囡囡這情況都算嚴重,為有家協助吓, 慢慢黎,加油哦

另外個人建議數學及英文溫補習老師單對單補,一般黎講越教越嘈, 其它雜科就爸爸啦,較好

醒目開學勳章

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 01:41
唉,一齊加油啦。
你小朋友又係英文底唔好?

英文唔好呀!我嗰個補左都唔合格!頭痕中!睇左啲band 2中學校網,轉校要主科合格!我同老公都唔識英文,想幫都幫唔到,佢串完啲字又好快唔記得(emoji)(emoji)‍♀️

佢英文係好差好差超級差,我發現佢程度可能連小四都無。 ...
既然係禁,点解仲要揀英中俾佢?

英文得小四程度,要應付中一课程一定力有不逮,主科好重要,要揾個補英文嘅專科老師補底,每天一定要睇下英文書,由淺入手,另數學都要攪攪佢,家長教倒就教,教唔倒就揾人教,底子差就要比别人付出更多更努力,上到中學家長可以幫的有限,進步多少就要視乎孩子自己肯放多少心機同時間,比一年時間佢追,若仍然追不上來年或考慮轉中中。

是否是二,三線小學? 否則完成到小六畢業, 考試也有8,90分, 好難想像目前只有小四英文程度。

唯有現階段專科補英文, 平日多睇英文書, 從簡單ORT level 7 or 8開始睇, 多看外國片等。。。

打好個英文底子, 否則越讀越難, 就失去讀書興趣。

23肥媽媽 發表於 18-11-19 02:47
英文唔好呀!我嗰個補左都唔合格!頭痕中!睇左啲band 2中學校網,轉校要主科合格!我同老公都唔識英文, ...

補習並非靈丹妙药,孩子上完堂就收工,唔去睇唔去下苦功,水過鴨背作用不大,吸收到幾多要视乎孩子肯付出幾多,有幾努力,家長能幇的其實好有限。平日可以同佢一齊睇下/聽下英文台,睇下明珠台新聞、上 u tube 睇下……
我地通常1-2個月會全家一齊去戲院睇下西片,在日常生活中增加一些接觸英語嘅機會。

醒目開學勳章

粉紅虎 發表於 18-11-19 02:06
建議先補主科,數學及英文, 因為分數比率比其它雜科重, , 如果數學及中文考得好, 會拉高啲平均分,至於 ...

好的,謝謝你!咁我可能俾佢補英文先,因為數底其實唔差,我地自己同佢睇多d題目應該ok。數佢上次UT都有9x,今次派卷連數都咁低分我地就慌曬。睇返卷今次唔合格全部都係唔小心同做唔切。
尋日同佢溫左半日geog,睇下今次ut成績點先

醒目開學勳章

23肥媽媽 發表於 18-11-19 02:47
英文唔好呀!我嗰個補左都唔合格!頭痕中!睇左啲band 2中學校網,轉校要主科合格!我同老公都唔識英文, ...

希望努力跟得上啦,始終中一係要時間適應嘅。真係唔得就唯有轉校

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 18-11-19 08:14
既然係禁,点解仲要揀英中俾佢?

因為佢小學咁多年無補習,靠自己同我有時考試前跟一跟成績已Ok,英文都有8x,我只知佢串字差,詞彙少。
3次呈分試後老師話肯定b1,唔係邊緣人,所以理所當然地揀b1英中。
同埋我自己中中岀身,我細佬妹英中,佢地d英文明顯好我好多,所以我從來無考慮過中中。
佢分班試都考得唔差架,唔洗補底。適應班d成績都ok架!
只係無諗過佢原來連d好簡單嘅字都還返曬俾小學老師,一全科英文教就全部岀事

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-19 08:14
英文得小四程度,要應付中一课程一定力有不逮,主科好重要,要揾個補英文嘅專科老師補底,每天一定要睇下英 ...

明白,我地唔敢偷懶了,會每晚同星期六日都同佢溫同睇下補英文。另外全家嘅休閑活動就係煲美劇。希望可以盡快適應

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 01:27
今日同佢溫左半日書,佢上堂大約只係接收到20%。超勁多字唔識,都唔知可以用咩方法,唯有而家開始每晚同佢 ...

你女完全用小學既方式去做,每個步驟都要寫清楚。試吓同佢講,除非佢寫字寫得好快,如果唔係會做唔切。又或者如果老師有劃走佢中間「多餘」步驟,咁佢會唔會改呢?

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 01:36
救命,溫geog我個女程度低到東南西北嗰4個英文字母都未記得晒,唔好講成個字啦。
叫佢查字典,佢可以每句 ...

如果咁查字典法,一定查兩查就唔想查……
我仔小學時要查字,無論中文英文都係用字典。到左中學可能查得多左,改用手機查。你女查得咁大量,一係你地幫手查一d, 一係搵人如補習姐姐逐句逐句解比佢聽。
邊一科都好,要明要理解先得讀  

醒目開學勳章

gracelam 發表於 18-11-19 08:58

是否是二,三線小學? 否則完成到小六畢業, 考試也有8,90分 ...

唔係,佢小學唔係區內最top但都唔差。我覺得佢係識考試模式,考完就算。
係啦,我地打算好似你咁講主攻佢英文先,因為英文攪到科科都唔掂

醒目開學勳章

Tata1668 發表於 18-11-19 09:51
你女完全用小學既方式去做,每個步驟都要寫清楚。試吓同佢講,除非佢寫字寫得好快,如果唔係會做唔切。又 ...

係呀,佢話唔寫出嚟唔明喎。我話將d數字調過去咋喎,跟住我叫佢用呢個方法,佢做到架喎!但佢話唔寫出嚟但係都諗好耐,啲時間咪喺返度。
佢好固執,完全唔聽人講

醒目開學勳章

Tata1668 發表於 18-11-19 10:00
如果咁查字典法,一定查兩查就唔想查……
我仔小學時要查字,無論中文英文都係用字典。到左中學可能查得多 ...

有啊,而家我哋同佢一齊睇返啲書,叫佢讀同解釋俾我哋聽,一唔識就即刻話佢知
‹ 上一主題|下一主題