用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?
樓主: p_o_m_a_n
go

有無人英文麻麻,英中中一跟唔上?   [複製鏈接]

bobbob 發表於 18-11-20 12:16
無知一問,邊間b1a用中文教通識?

好多間喎  

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-20 12:28
好多間喎
例如?我淨係知鄧顯係

bobbob 發表於 18-11-20 12:30
例如?我淨係知鄧顯係

北區鄧顯都只是中1-3用英文,中四後都用中文。
沙田就算曾记、呂中都是中文教。
其實用英文嘅返而佔少数

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-20 12:42
北區鄧顯都只是中1-3用英文,中四後都用中文。
沙田就算曾记、呂中都是中文教。
其實用英文嘅返而佔少数
我唔太熟悉新界學校,不過港島or九龍區都應該無b1a學校用中文教/考通識

bobbob 發表於 18-11-20 12:56
我唔太熟悉新界學校,不過港島or九龍區都應該無b1a學校用中文教/考通識

冇乜所謂,最緊要家長like啫。
部份家長一見學校 LS 以英文教授就會以為學校一定好勁,其實係错覺(當然唔排除有勁校),其實直资band2 一樣有用英文教 LS.

樓主可以試下用手機 download 一個叫做 Quizlet 的 app。很適合用來溫習英文生詞,有得玩配對或選擇題,錯得多的生詞會重複出現,有點玩游戲的感覺,小朋友會無敢悶。不過 Quizlet 係收費 app,一年好似百令蚊

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-20 13:46
部份家長一見學校 LS 以英文教授就會以為學校一定好勁,其實係错覺(當然唔 ...
我覺得我小朋友嘅學校做得幾好,中一至中三全級都用英文教通識,中四就比佢地自己揀用中文定英文學通識,咁會靈活啲,因為有啲小朋友中文強,有啲又英文強,任由學生揀返自己強的語文去學通識會比較好。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-20 13:46
部份家長一見學校 LS 以英文教授就會以為學校一定好勁,其實係错覺(當然唔 ...

傳統女校都會用英文教LS。

p_o_m_a_n 發表於 18-11-19 11:20
係呀,佢話唔寫出嚟唔明喎。我話將d數字調過去咋喎,跟住我叫佢用呢個方法,佢做到架喎!但佢話唔寫出嚟但 ...
咁係因為佢唔熟而已, 數學做多D, 熟咗就習慣。要穩住科數, 因為最易攞分, 同埋最易攞高分。你睇佢做個步驟其實佢係明白, 只係做得少, 所以要步步為營, 全部寫出嚟, 多做, 尤其長假期, 做多D追返上去先。

仲有, 叫老公唔好鬧佢咁多, 自己燥就去飲杯冰水先, 鬧佢佢就五官全部閂晒門, 乜都入唔到去, 點聽得入耳, 仲要喊住, 聽到果D都流返晒出嚟。如果中文仲OK, 先搞好中文、中史、數學, 因為涉及英文既字最少, 來來去去果幾隻字, IS、Geo記重要生字, highlight住。英文要補、要學, 但唔會有即時效果, 只要持之以恒, 一定有成果。

bobbob 發表於 18-11-20 12:56
迦密係中文教LS, 不過, 你可以話佢唔係B1A既。

pattison 發表於 18-11-20 14:01
樓主可以試下用手機 download 一個叫做 Quizlet 的 app。很適合用來溫習英文生詞,有得玩配對或選擇題,錯 ...
有無分程度? 小學生玩唔玩得? 我細女英文生字又係好差, 佢P4了。

bobo98 發表於 18-11-20 15:48
我覺得我小朋友嘅學校做得幾好,中一至中三全級都用英文教通識,中四就比佢地自己揀用中文定英文學通識,咁會 ...
有得揀又幾好喎,始終有啲學生會英文强但有啲就較弱

回覆 little_yolky 的帖子

這個是類似flash card 玩法,vocabulary sets 是自己打的,什麽程度都可以,什麽科目都可以

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 18-11-19 14:06
我自己都係中中㗎!就係心裡一條剌先下定决心,-定要佢地入英中~生完B就立即开始浸佢地英文,真係-出世 ...

而家開始浸希望都唔會太遲啦

醒目開學勳章

christy2011 發表於 18-11-19 22:37
回覆 p_o_m_a_n 的帖子

LS係用英文教,應該不是普通學校。UT 科科肥  係咪大圍學生都係咁

因為一開學頭兩科都仲合格嘅不過只係合格高少少,點知慢慢科科都唔合格所以開始擔心。
啱啱同個高年級家長傾過,佢話合格已經好好,唔合格都正常,學校英文難,差唔多中三先好d。我個心定啲,希望慢慢會好啦

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-19 23:10
你囡囡做呢條數似乎簡單複習化。
我將呢題比我讀初中個仔睇,佢话题數好簡單,除非仲有其他题目連著做,否 ...

我都睇唔明點解要搞到咁複雜,但係叫佢用右邊嘅方法佢又得架喎。
我哋而家洗佢腦,希望佢放棄複雜又繁瑣嘅方法

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-22 22:32

醒目開學勳章

Chenglc 發表於 18-11-19 23:45
如果無記錯,你地中學既校長,係教英文出身,所以dse英文成績,比同區既太空蠶寶寶還要好。如果考分班試都o ...

係呀,我當初揀呢間學校就係因為知呢間學校好着重英文,想阿女英文好啲。
只係估唔到適應期會咁辛苦同有啲驚要留班啫。希望喺學校耳濡目染加努力可以英文好d,快d科科合格

醒目開學勳章

josewing 發表於 18-11-20 09:42
唔好買中文版睇, 慣咗睇英文睇睇下就明㗎喇, 睇中文因為中文感覺上易明好多, 睇咗冇心機再睇英文版。 ...

係囉,我就係驚係咁所以冇買

醒目開學勳章

pattison 發表於 18-11-20 14:01
樓主可以試下用手機 download 一個叫做 Quizlet 的 app。很適合用來溫習英文生詞,有得玩配對或選擇題,錯 ...

dl左了,我自己試玩先,謝謝你

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-11-20 17:17
咁係因為佢唔熟而已, 數學做多D, 熟咗就習慣。要穩住科數, 因為最易攞分, 同埋最易攞高分。你睇佢做個步驟 ...

係呀,而家佢哋溫書我坐埋喺度緩和氣氛
‹ 上一主題|下一主題