用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價面試可否早到學校熱身?
樓主: yeeling0101
go

創價面試可否早到學校熱身?   [複製鏈接]

mb_lo 發表於 18-11-22 07:17
遲到左請問有得in嗎?
唔知...不過老師好似有望鐘...

請問今日流程如何?係咪好似上星期咁等好耐但見3分鐘?

tiffsan 發表於 18-11-24 16:52

我今日in咗唔止3分鐘... 等就15分鐘

tiffsan 發表於 18-11-24 16:52

我地今日in 4點,不過早到左半個鐘,點名嘅老師叫我地上去三樓玩陣先,4點3左右就有得見,過程都有玩手抓板、積木、問小朋友幅圖畫入面嘅嘢,都有問爸爸媽媽覺得小朋友點嘅,全程都有15分鐘,不過我仔係細B,又唔太識講野,都預左無offer,當去參觀一下學校玩下拎下經驗啦!

Maggie201 發表於 18-11-24 23:06
我地今日in 4點,不過早到左半個鐘,點名嘅老師叫我地上去三樓玩陣先,4點3左右就有得見,過程都有玩手抓 ...

點解有咁長時間ge 我in左三分鐘...

請問幾時知結果?

回覆 Cindylabb 的帖子

12月21日,應是透過電郵通知結果

QQ1212 發表於 18-11-25 11:07
回覆 Cindylabb 的帖子

12月21日,應是透過電郵通知結果
Thz

Yyt123 發表於 18-11-25 00:17
點解有咁長時間ge 我in左三分鐘...
我尋日in左,肯定唔止3分鐘,小朋友做啲task都係同上面家長講一樣,然後有問大人3條問題,小朋友性格同點揀學校。老師問問題加家長答都2,3分鐘,小朋友個part都起碼2,3分鐘。
加埋起碼5分鐘。
但我想講見到有家長in完係對面公園不停鬧同怨創價問佢地問題,問乜鬼小朋友性格同點揀學校。
其實係啲好大路問題,可以等學校知你地適唔適合,唔好收錯人,大家讀得開心,何必怨人?仲有如果咁想入應該做下功課,有幾難呀?

yeeling0101 發表於 18-11-25 13:08
我尋日in左,肯定唔止3分鐘,小朋友做啲task都係同上面家長講一樣,然後有問大人3條問題,小朋友性格同點揀 ...

可能我老公答得短啦 我前一個家長都答得好耐下 但我地真係好快出左黎
其實預左佢問咩問題 不過答時都食曬螺絲係當拎個經驗

回覆 Yyt123 的帖子

我念主要睇下個小朋友姐 去見得D家長都係念過点答唔知係咪做得晒test 會機會大d

wai861231 發表於 18-11-25 13:55
回覆 Yyt123 的帖子

我念主要睇下個小朋友姐 去見得D家長都係念過点答唔知係咪做得晒test 會機會大d ...
我反而覺得睇家長好重。睇往年啲post好多人都話做晒唔收。反而小朋友麻麻地表現以為無就收。我自己個人見解係創價比較happy school ,唔太著重小朋友學術。反而校長好多訪問都講重視家長態度🤔

yeeling0101 發表於 18-11-25 13:08
我尋日in左,肯定唔止3分鐘,小朋友做啲task都係同上面家長講一樣,然後有問大人3條問題,小朋友性格同點揀 ...

我聽過有家長話老師做乜問佢小朋友叫咩名同幾多歲...話報名表都有講,明知故問....
但其實問小朋友都係想睇佢反應咋嘛... 一陣問啲難嘅問題又話兩歲邊識答。做老師好難呀

yeeling0101 發表於 18-11-25 15:16
我反而覺得睇家長好重。睇往年啲post好多人都話做晒唔收。反而小朋友麻麻地表現以為無就收。我自己個人見解 ...

係!其實佢地真係重視家長多d,身邊有幾個朋友讀緊,本身屋企係勁普通,都係ftm,老公可能都係做最普通既服務性行業,佢地其實係係揀d唔係怪獸家長,最緊要係小朋友開心為主的家長,而唔係關心學校用咩英文書,有冇phonics,冇幾多NET teacher既家長!佢真心係間happy school!同啟思果d其實差唔多!

littlepieces 發表於 18-11-25 16:45
係!其實佢地真係重視家長多d,身邊有幾個朋友讀緊,本身屋企係勁普通,都係ftm,老公可能都係做最普通既 ...

Yes. 我個人睇法係本身happy school, 都唔會對小朋友學術要求好高,反而真係想搵一啲同方向呢家長,一齊happy kindergarten, 而唔係搵啲怪獸家長返黎,今日問學校做乜唔教加減數,聽日問做乜唔教phonics 我有時諗,咩都識反而唔收,因為咩都識反映左家長有機係催谷重學術個一種家長,唔係佢地杯茶
我自己in左幾時,有啲係重學術地區熱門,完全同in happy school 好唔同。學術型個啲,真係主攻問小朋友,試過我女10條答左9條,第一條唔肯答,佢地除左問個時不停乙水佢答,見佢唔答,就算去到尾都會再問第1條,比我感覺係逐條計分咁XD

吾知係未因為in5點幾,校舍幾舊同暗

路過見到, 小朋友今年K3. 學校已經很多年報名人數超過3/4000人,自有ㄧ套選學生的方法。學校主張快樂學習,也有家教會,所以家長的態度也是重點。入學後,負責在門口接小朋友入校門的老師差不多知道所有學生的名字。老師中也有多位是以往的畢業生。
看到很多家長說面試時間短不知如可選學生,我可以告訴大家將來小學面試也有是只見幾分鐘的呢。分別是叫了小朋友在課室内,家長看不見。

dolphindor 發表於 18-11-30 20:16
路過見到, 小朋友今年K3. 學校已經很多年報名人數超過3/4000人,自有ㄧ套選學生的方法。學校主張快樂學習,也 ...

介不介意分享下當年你和你的小朋友面試時如何發揮?當個参考。謝謝。
‹ 上一主題|下一主題