用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習老師玩電話問題
樓主: tong831
go

補習老師玩電話問題

bananaGi 發表於 19-1-8 20:42

其實我覺得同教養有關,宜家呢代後生都係爸媽的寶貝,唔識 ...

Exactly !我由細教d女,晤可以遅的浪費人地時間。book左appointment 不可隨便改。不是一個what’sapp就可以改。個d補習中心私補,冇2days in advance 通知你改就扣鐘,根本就系依家d人成日唔守規矩,迫人要咁做。

tong831 發表於 18-11-17 14:17
大家有冇發現一個問題?

上門補習哥哥/姐姐,總喜歡叫小朋友做練習,自己玩電話?

我唔係贊成補習老師玩電話。
以下只是分享!

大仔病癒,要追中四M1,暑假時新補習哥哥一邊玩電話,我仔一邊做M1。
哥哥說: 呢個game幾好玩,你做得掂呢10題,我同你玩下。(有時係睇新奇嘅片)

如是者我仔日日期待哥哥的來臨,十日→係十日時間,每日三小時,我仔追番哂中四大部份M1。
由暑假前6分,追到中五第一學期考試49分(predict 4),有幾次chapter小測predict 5.

嗰結果,我又OK接受喎!

yovin 發表於 19-2-8 07:01
我唔係贊成補習老師玩電話。
以下只是分享!

之前補嗰個係退休教師,每個星期一次2小時,→ 循規蹈矩,仲不斷提我,個仔病左要慢慢來,苦口婆心!有時2小時都上唔到,因我個仔又驚恐抑鬱 發作(不停滴眼淚)。

見反正得6分,咪試下呢個 主動請纓嘅年青人囉,初初哥哥都無十足把握而收得好平($2一分鐘),我之後主動加夠$3一分鐘漆。中大環球金融LS仔$3,我就唔覺得貴,開埋盤口俾大家參考吓!

講到明,唔係廣告,Pm都唔介绍,费事俾人插。

我D數好差,現在都仲要數下手指,一見複習嘅數,我見暈想嘔,唔好要我讀數去教仔。小學细仔都成日教番我轉頭,我都係唔多明!

yovin 發表於 19-2-8 07:12

之前補嗰個係退休教師,每個星期一次2小時,→ 循規蹈矩,仲不 ...

暑假除了呢個哥哥,仲找來2個姐姐(both90後),2個姐姐是透過中介碰運氣找來的。

细仔就找呢度一個9O後網友幫幫手英文。
另一個9O後教游水(EK出post找來的)。

四個9O後都係賺錢為家人,個個有禮貌有交帶,而游水哥哥9O後,自力供樓part-time教游水, 失覺曬……見面時才知又係港大剛畢業生。
個個仲係土生土長香港人潻。

9O後好差咩?唔覺啊。
無吹水成份,如有質疑,我最興cap圖whatapps對話做証都得。

我先攞自己個心去對人,人哋自然會出心。調下個AM頻度去FM,FM才是主導。用AM去聽FM,咪只得「銀耳」沙沙聲。

呢度大把「勁人」返緊工上Ek啦,仲交足/凸貨俾老闆!

tong831 發表於 19-2-10 22:06
我對之前玩電話哥哥好好,幾個哥哥姐姐,人工最高係佢。
屋企煲湯,叫埋佢飲,佢次次趕到滿頭大汗,我驚佢 ...

咁你又真係出曬心喎:
你本將心向明月,奈何明月照溝渠!

通常唔講心嘅就係講另一樣啦……

如果你真係唔想補習老師用電話嘅: 咁你就必須係聘請之前講到明。 大家約法三章應該好D呱!

我就無唔俾→因為見佢哋有時上上下堂,都真係要用手機上網搵資料。

tong831 發表於 19-2-10 22:14
我工作多年,一分鐘冇遲過!
十四年前,黑雨下波後2個鐘內,我由新界北返到牛頭角公司,反而住觀塘同事遲到 ...

咁你咪就係用緊AM頻導囉。

咁令尊翁有無教埋:待人以寬,律己以嚴!
你唔跟早就 放寬左好多嘅Z世代, 咪盞激壞自己細胞。
香港咁嘅環境下成長,放寬些小,俾年青人透透氣啦!

做老板 : 成效结果 or 嚴守紀律⇒最好只選其一。
如果要集齊以上兩項嘅優點,唔係無→係貴羅$

可能有一/兩個筍嘢嘅……但唔好預期自己執到啊!

即係同揀老公一樣 : 有錢 or 靚仔⇒最好只選其一。

yovin 發表於 19-2-11 09:01

咁你咪就係用緊AM頻導囉。

無成果的嚴守紀律,有乜用?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-2-11 13:11

又考我牌?咪玩啦。

在沒有其他極端問題情況下,一個嚴守纪律嘅正常人係唔會完全「無」成果/成效的,可能會唔夠理想or甚至運滯嘅強差人意 。

條題目有伏喎!

shadeslayer 發表於 19-2-11 13:11

再推下去:
排除任何極端, 在正常情況下:

一個極有成效嘅人→可能會有少至中(可接受)但不致嚴重的纪律問題。
一個極有紀律嘅人→可能成效不達理想或差(可接受)但不致接近無成效/果。

一個極有成效+極有纪律嘅人⇒公司只會 一個起兩個止,而嗰果通常是你或是我。

以上
講本土中小企公司。

如上市/集團式就把公司兩字變成team.

PS一個差成效+差纪律嘅⇒應該係「正苦」部門做緊「高觀」。高高離地在觀望,唔做唔錯又一天。

點解呢排我又長篇,係對上同你講收到電話终於有小小動靜個大P, 今日卒之簽左啦。所以呢十日埋門等落筆,好心煩!為了想下其他,咪上黎吹水

yovin 發表於 19-2-12 06:19

再推下去:

歡迎吹水。

我的問題係由你這句來的,不是專登伏你。

「。。。成效结果 or 嚴守紀律⇒最好只選其一。」

你的回應也沒有一個係「二選其一」。

在你上述工作間的情況,成果是加分制,成果極高,時間愈耐,加分愈高。紀律是減分制,愈不守紀律,時間愈耐,減分愈多。

一個員工的 net score 是小的正數,無大問題。一個一個員工的 net score 是大的正數,老闆的紅人。一個員工的 net score 是小的負數,無大問題。一個一個員工的 net score 是大的負數,老闆的眼中釘。正確來說,任何為老闆 Tim 煩 Tim 悶的事情,不只紀律,也會減分。

新年快樂。

之前補嗰個係退休教師,每個星期一次2小時,→ 循規蹈矩,仲不 ...
見你個帖, 又開始擔心阿女第二日揀理科添。

little_yolky 發表於 19-2-12 16:59
見你個帖, 又開始擔心阿女第二日揀理科添。

洗乜鬼擔心、擔心得幾何!你有的是學識與智慧。

足夠可以⇒兵來將擋水來土掩。
何況⇒塞翁失馬焉知非福。

你我都明白一命二運……

是福是禍係自己看出來的。

shadeslayer 發表於 19-2-12 08:23

歡迎吹水。

如果我得一個下屬⇒我會揀成效结果。

紀律係人訂的,咪 將貨就價 放寛到自己可接受程度( 邊際效用遞減定律嘅margin位)。但唔可以無纪律,無纪律就唔會出現到條線,亦唔會有成效。

但老公我揀靚仔啊!如果木村咁嘅樣,我日日望住都幾乎飽,你咪每日俾 腐乳白飯 我食囉、 幾條菜都得㗎,盡就!
「要將貨就價」
自己照下塊鏡,係唔係工藤靜香先?

一間公司咪睇行業需要去張呢兩類自身比重不同嘅人,再比例安排施展所長,盡調配到最理想,仲要加埋其他因素下,去發揮最大「人和」效用。都仲未計天時、地利。
淨係講都唔容易呀→何況實踐!

大家身體健康、福運齊來!

我D數好差,現在都仲要數下手指,一見複習嘅數,我見暈想嘔,唔好要我讀數去教仔。

Xxxxxx

這令我想起,好奇怪,一般人接受成人有不同強弱項,不同專注力,做事方法,一樣米養百樣人。但孩子讀書,師長為何不接受某孩子某科,操行是B/C?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-2-13 13:24
我D數好差,現在都仲要數下手指,一見複習嘅數,我見暈想嘔,唔好要我讀數去教仔。

Xxxxxx

因為我們無論對A/B/C、愛、成功、開心……嘅定義大家都不同囉。 有人鍾意行前啲 睇清楚啲,我同你就認為行後啲才是清楚。

社會之仍成就係 大家嘅觀點與角度唔一樣,咁先精彩嘛。
好似之前我同你 拗餐死, 人哋外人 唔知咩事,可能會笑, 但你我 心裏明白 又是另一回事! 最後if道不同不相為謀囉OR收到彩蛋,就多交換心得。 一早我都追住你唔放啦,你知㗎。玩下啫 學到嘢咪得囉 何必太認真呢!

所以我好鍾意我啲仔/老公 同我鬧交。 已經有默契 大家知道乜嘢事! 唔傷感情咪得囉。 每一個家庭 tune出嚟嘅頻譜都唔同, 才能係 社會上,找出喜歡的位置擔當不一樣的角色。