用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二了,越來越懶……
樓主: 欣媽媽
go

中二了,越來越懶…… [複製鏈接]

回覆 TwinWong 的帖子

你小朋友初中如何勤力? 而家hea是否選錯科?

aa06 發表於 18-11-19 00:10

不是 佢肯温就算科目唔鐘意都會合格
測考一定揾樣嘢調節心情壓力
之前揀睇劇 睇电子小説
但中四下學期突然打機
反而教佢玩games 個個高分過佢
佢上心就合格 佢用心會過average
佢專心會top5-10 in class

點解高中變hea 了? 高中應感受到dse壓力.

回覆樓主:

媽媽唔好灰心,中三真系人日好啲, 我囡囡中一二都hea讀, 平均分合格就算,當然手機亦是最佳伴侶,煲劇,追星<在家睇視頻>亦不可欠缺,但當有默書,小測,考試都會節制少少,但不等於勤力,這兩年都有啲擔心,囡囡今年中三, 未到UT依然覺得佢hea,  但出乎意料, 差不到UT兩星期前,開始勤力,會緊張, 因為要揀科[雖然未有目標], 但驚唔合格, 所以樓主慢慢觀察及鼓勵, 我囡囡成日話鼓勵好緊要,中三仲細 , 多啲鼓勵,少一點囉唆 , 我話盡量啦

YolandaTam 發表於 18-11-17 19:20
佢有冇理想/目標呢?而家唔少年輕人都好 hea, 事實上係佢哋唔知自己想點或者可以點。沉迷手機係逃避,唔解 ...
係,年輕人如果冇目標,的確會冇學習動力。可以試試去大學info day參觀一下。上個月阿女去咗中大,港大開放日,雖然漫無目的亂行一通,不過都算大開眼界。還遇到已經讀大學,返來幫手的,或者已讀高中的師兄師姐。見到人哋各個積極努力,有了榜樣目標,動力大增。

aa06 發表於 18-11-19 00:10

點解你懷疑可能係選錯科?有嘜具體現象俾你觀察到?

aa06 發表於 18-11-19 12:17

點解高中變hea 了? 高中應感受到dse壓力.
中四啫……未殺到埋身边有压力?中三啱啱捱完禁多科,中四回-回氣好平常,中五又会捱殺过……

前幾年見到我的舊朋友, 佢話佢女小學成績係band 1 頭, 努力去了間band 1 中學, 之後可能太開心, 初中就成日唔肯讀書, 仲有唔合格, 當年佢同我朋友講, 初中你比我玩吓啦, 到S4我會發力架喇 !

朋友個女前兩年考DSE, 出黎的成績, 係樹仁都唔收, 不過因為面試表現好, 最後都收左.

其實我都好期待見到我朋友個女真係發力兼考到好成績, 但如果基礎唔好, 之後果兩年點努力都冇用.

mimi1102 發表於 18-11-20 14:55
前幾年見到我的舊朋友, 佢話佢女小學成績係band 1 頭, 努力去了間band 1 中學, 之後可能太開心, 初中就成日 ...
所以我一向重視自己小朋友學習態度,並有感會影響將來工作,做人處世態度。

YolandaTam 發表於 18-11-17 19:20
佢有冇理想/目標呢?而家唔少年輕人都好 hea, 事實上係佢哋唔知自己想點或者可以點。沉迷手機係逃避,唔解 ...
所以我好慶幸兩個女細細個開始培養咗啫好, 叫有個精神記託, 第日唔會終日沉迷手機。

mimi1102 發表於 18-11-20 14:55
前幾年見到我的舊朋友, 佢話佢女小學成績係band 1 頭, 努力去了間band 1 中學, 之後可能太開心, 初中就成日 ...
依家可能難D, 以前會考年代, 我老細日日唔讀書, 成績衰到小學唔俾考升中試咁差。到F4至發力, 會考考到3條A。我妹妹自小較蠢, 成績好差, 入咗B5學校, F3遇到位啱咀型既阿sir, 開始識讀書, AL 2A2C。

Yanamami 發表於 18-11-20 13:39
中四啫……未殺到埋身边有压力?中三啱啱捱完禁多科,中四回-回氣好平常,中五又会捱殺过…… ...
點會, 我朋友仔由寶校入咗地區名校, 一去到F4佢話整個級唔同晒, 個個同學都自動自覺打開本書, 搞到佢都好大壓力, 後來有精神問題, 休學一年, 都要退學了。依家讀夜校完成埋個中學課程, 朝早打工, 個人開心返好多。

little_yolky 發表於 18-11-20 17:32
點會, 我朋友仔由寶校入咗地區名校, 一去到F4佢話整個級唔同晒, 個個同學都自動自覺打開本書, 搞到佢都好大 ...
我果个而家中三仲好他條……

Yanamami 發表於 18-11-20 17:42
我果个而家中三仲好他條……
所以個底好重要, 有無見到隔離帖D家長係咁呻, 話小朋友UT係咁肥。 所以我同阿女揀中學要好慎重。

little_yolky 發表於 18-11-20 17:44
所以個底好重要, 有無見到隔離帖D家長係咁呻, 話小朋友UT係咁肥。 所以我同阿女揀中學要好慎重。 ...

係呀!~如果僥幸入左唔啱程度既中学都唔知应唔应該开心住先……如果英文程度好,初時未適應,甚至未handle到禁多科都唔係太大问題,勤力d慢慢就可以pick up了。但如果未能用英文作学习語言就事倍功半,仲要花時間精神去追英文。

Yanamami 發表於 18-11-20 13:39
中四啫……未殺到埋身边有压力?中三啱啱捱完禁多科,中四回-回氣好平常,中五又会捱殺过…… ...

好難講,我细女舊年S4有friend要留班另外一D要drop科。

LingChiBaBa 發表於 18-11-20 18:38
好難講,我细女舊年S4有friend要留班另外一D要drop科。
中四定中五drop科?

Yanamami 發表於 18-11-20 19:05
中四定中五drop科?

中四升中五時drop。

中四考試唔夠指定分數,補考也不達標。

LingChiBaBa 發表於 18-11-20 19:24
中四升中五時drop。

中四考試唔夠指定分數,補考也不達標。
其实我真係有d想像唔到,正正常常讀点可以搞成禁……

little_yolky 發表於 18-11-20 17:44
所以個底好重要, 有無見到隔離帖D家長係咁呻, 話小朋友UT係咁肥。 所以我同阿女揀中學要好慎重。 ...
绝對認同底子好重要,所以2-3線小學時程度淺,就算b1生上了top中學都未必跟得上。
‹ 上一主題|下一主題