用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二了,越來越懶……
go

中二了,越來越懶…… [複製鏈接]

上年亞女中一仍有讀書既動力,當然學校谷得緊都是動力之一。 今年中二可能小朋友學精左,知道有咩偷懶位 ,以前會做既預習預背全部冇再出現 。 今次UT主科炒哂… 我心死了。  我諗好似一般小朋友甘,手機已成為亞女不可缺少既“伴侶”  ,平時做功課,溫習都籍口多多話要用手機查資料 。氹鬧都無用 ……可以做既難道是睇住她成績倒退,等她自覺嗎?
   3    0    0    0

其實唔只你果個懶,係好多細路都一樣,我咪一樣,只可以常提醒常鼓勵,但一定唔可以放棄佢地,一蹶不振就大件事了。

回覆樓主:

收得番電話嗎? 中二就心死放手,驚一瀉千里,到時仲心痛難過。

欣媽媽 發表於 18-11-17 12:55
上年亞女中一仍有讀書既動力,當然學校谷得緊都是動力之一。 今年中二可能小朋友學精左,知道有咩偷懶位 , ...

佢有冇理想/目標呢?而家唔少年輕人都好 hea, 事實上係佢哋唔知自己想點或者可以點。沉迷手機係逃避,唔解決根本問題嘅話,收手機只會引起激烈反抗同衝突,小心!

YolandaTam 發表於 18-11-17 19:20
佢有冇理想/目標呢?而家唔少年輕人都好 hea, 事實上係佢哋唔知自己想點或者可以點。沉迷手機係逃避,唔解 ...
認同收手机只会適得其反,心平气和同女倾下了解佢的想法,有咩目标,再比d意见佢。

欣媽媽 發表於 18-11-17 12:55
上年亞女中一仍有讀書既動力,當然學校谷得緊都是動力之一。 今年中二可能小朋友學精左,知道有咩偷懶位 , ...

我個仔話hea埋中二,中三會發力因為選科

mansum92 發表於 18-11-17 22:56
我個仔話hea埋中二,中三會發力因為選科
怕吾怕到時撻吾着

Jane1983 發表於 18-11-17 17:16
收得番電話嗎? 中二就心死放手,驚一瀉千里,到時仲心痛難過。

唔係話完全唔理佢 , 不過常提醒自己唔好動氣,我都唔想大家關係轉差,我都講明話唔想去到強行沒收手機嗰步…… 不過亞女見我發嬲就會收一收。
我同意另一jm講 , 可能亞女暫時唔知自己有咩理想目標。希望中3才醒覺唔會太遲啦 !
Lilypie Baby Ticker

唔敢講收機會唔會過激,始終個個小朋友唔同,但唔收機係死局。一旦手機連上朋友,或者迷上打機、睇video,要靠小朋友用意志去控制和自律係好難好難。

kkhon 發表於 18-11-17 23:00
怕吾怕到時撻吾着

我個個成績暫時仲係目標範圍,不過佢可以再好d

kkhon    發表於 18-11-18 00:19

欣媽媽 發表於 18-11-17 23:19
唔係話完全唔理佢 , 不過常提醒自己唔好動氣,我都唔想大家關係轉差,我都講明話唔想去到強行沒收手機嗰 ...

同佢傾下選科啦,選唔到自己想讀既科目對日後都好大影響

Jane1983 發表於 18-11-17 23:36
唔敢講收機會唔會過激,始終個個小朋友唔同,但唔收機係死局。一旦手機連上朋友,或者迷上打機、睇video, ...
x 2....身邊有朋友囡如是...係街無data...佢自己都唔要求有data...只可以係屋企用
一樣可以產生對抗性行為...收機未必係辦法...只會令佢離羣 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

而家做家長好難。親戚個女有類似情況,佢成績未受影響,但親子關係差晒。就算一家人一起食飯、去旅行,閒落黎的時間,佢就係對住部機,無話大家傾吓計、交流吓,一家人好似搭檯咁。直至有次去景點,佢竟然要求快d行完返酒店charge電。親戚大爆發,兩母女喊晒,最後收機。
最近親戚聚會見佢,又正常番,同大家有講有笑,悶就攞本書出來睇。

kkhon 發表於 18-11-17 23:00
怕吾怕到時撻吾着

男仔喺好得意㗎, 佢哋一喺唔做(hea爆),一有目標而做,佢哋爆炸力好強大。

我仔亦是初中hea爆,到中五才認真讀書,中6時真喺日日去操past paper, 做完再做(以往做功課求其 甚至遲交被扣分都沒相干心態), 佢喺文科生 DSE maths 可取⭐️,真喺唔好睇少佢

kkhon    發表於 18-11-18 12:04

pooh仔 發表於 18-11-18 11:29
男仔喺好得意㗎, 佢哋一喺唔做(hea爆),一有目標而做,佢哋爆炸力好強大。

我仔亦是初中hea爆,到中五 ...

恭喜你,你個仔最後醒覺。但我嗰個中二仔,又系成日手機不離手,打機睇片wsp。試過熄wifi。發大脾氣大吵大鬧,我真系吾知点教,又吾想攪到關係差,試過問佢中三要選科,要努力啲,点知佢答,我無一科鐘意,是但讀边科都系要讀,唉!

pooh仔 發表於 18-11-18 11:29

我仔亦是初中hea爆,到中五 ...

非常鼓舞,我睇完之後覺得希望在明天!

fanny2014 發表於 18-11-18 12:16
恭喜你,你個仔最後醒覺。但我嗰個中二仔,又系成日手機不離手,打機睇片wsp。試過熄wifi。發大脾氣大吵大 ...

你而家與仔仔產生問題(打機), 我亦同樣遭遇過, 那年中三又喺與同學幾乎晚晚打機(唔記得叫乜乜聯盟), 要幾個人一齊online, 是旦一個中途離開會比隊友鬥爆, 大致喺咁玩.
我當然會話佢喇, 佢又剛開始青春期, 同時打緊機人有爆燥, 我亦不是好EQ, 總之大家關係差.
持續到中4開學初期, 找班主任傾(與初中三年同一個班主任)仔暑假時情況, 老師好好 佢好了解我仔性格, 叫我唔好咁做, 佢幫我與仔慢慢傾
再加上中4 學校會叫學生自己去大學info day 睇下有冇心儀學科, 老師就叫我仔去睇吓, 去完佢真喺叮咗一嘢, 就真喺打少咗機, 仲set 埋DSE目標分比自己.
今年大學資訊日已過咗, 可以出年同佢一齊去或者有得著

pooh仔 發表於 18-11-18 12:58
你而家與仔仔產生問題(打機), 我亦同樣遭遇過, 那年中三又喺與同學幾乎晚晚打機(唔記得叫乜乜聯盟), 要幾 ...

我又學到嘢   我都好驚…… 阿仔未至於好 hea, 但要實。

fanny2014 發表於 18-11-18 12:16
恭喜你,你個仔最後醒覺。但我嗰個中二仔,又系成日手機不離手,打機睇片wsp。試過熄wifi。發大脾氣大吵大 ...

我個個 初中turbo 撻得行得濟
中四下期至泥hea 中五依家都未回復正常
BAFS L5 跌到L1  仲未肯去補 又唔drop
你驚 都無用 只有佢自己承擔後果

TwinWong 發表於 18-11-18 19:01

我個個 初中turbo 撻得行得濟

真係好矛盾,太遲發力又驚副引擎已生鏽,太早發力又驚未去到終點已無力  

唔好灰心,希望在明天! 可能你仔休養生息一年,中五下學期追番成條街!
‹ 上一主題|下一主題