用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二了,越來越懶……
樓主: 欣媽媽
go

中二了,越來越懶……

Yanamami 發表於 18-11-20 19:57
其实我真係有d想像唔到,正正常常讀点可以搞成禁……

因為你見慣D叻嘅小朋友,有時hea慣咗未必收得返。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-11-20 20:02
绝對認同底子好重要,所以2-3線小學時程度淺,就算b1生上了top中學都未必跟得上。 ...
一線小學都未必打得好個英文底呀!

識得個小朋友,1線小學升上B1英中,英文基礎打唔好,升中一後,日日功課做到11,12點,有時更晏搞到淩晨1,2點。第二日返學沒精神,成日扒係道訓覺,惡性循環下,成績可想而知。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-11-21 09:55

aa06 發表於 18-11-19 12:17
回覆 TwinWong 的帖子

點解高中變hea 了? 高中應感受到dse壓力.
人越大情緒變化越大

欣媽媽 發表於 18-11-17 12:55
上年亞女中一仍有讀書既動力,當然學校谷得緊都是動力之一。 今年中二可能小朋友學精左,知道有咩偷懶位 , ...

我囡也是这样手机大過天, 但她還會做功課温習行先

LingChiBaBa 發表於 18-11-20 20:32
因為你見慣D叻嘅小朋友,有時hea慣咗未必收得返。
所以如果本身都你有要求, 去到一個點, 都唔可以比佢太HEA除非真係讀咩都無所謂, 可以由佢
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

Ahbee02 發表於 18-11-21 09:30
一線小學都未必打得好個英文底呀!

識得個小朋友,1線小學升上B1英中,英文基礎打唔好,升中一後,日日功 ...
英文底真係好緊要, 的確有啲小學, 英文程度普通, 就算考頭十, 都未必係真係好叻
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

pooh仔 發表於 18-11-18 11:29
男仔喺好得意㗎, 佢哋一喺唔做(hea爆),一有目標而做,佢哋爆炸力好強大。

我仔亦是初中hea爆,到中五 ...
咁又係, 我老細我諗無人衰得過佢, 小學成日逃學去玩, 衰到學校唔俾考升中試, 個學位係父母幫佢搵返嚟。初中又係玩, 到中四轉校, 發現身邊好多女仔(之前讀男校, 中四轉入男女校文科班), 覺得讀書唔可以衰俾D女仔睇, 於是發奮, 會考3條A。真係好單純既理由。不過, 佢細細個雖然唔讀書, 但佢阿媽同家姐都成日捉住佢背古文就是了, 所以背背埋埋好多古文。