用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女,上智,庇利羅士
樓主: October4
go

英華女,上智,庇利羅士  

band1A成績自行報這三間都當然有把握 , 但問題是你要面對的對手是那一類

我朋友囡係地區小學年年考級一,年年在校內攞很多獎項,風頭一時無兩,早幾年考入 ywgs, 但入讀後成績只一般,囡囡心理上未能習慣,到了中二更有了抑鬱,要睇心理醫生,到現時還要接受治療。所以,神校也好、乜數據都好,我諗最重要係囡適合,讀得開心!

不如楼主講下喜歡呢三间d乜野~

但係係地理上,呢三間都完全不同,有沒有考慮到上學交通問題?

回覆 ksli312 的帖子

聽過好多這些例子

Yanamami 發表於 18-11-17 12:41
不如楼主講下喜歡呢三间d乜野~

交通對我們來說不是考慮因素。
小朋友喜歡英華女,原因是新校舍。
我個人喜歡BPS,成績好。
上智放自二感覺穩陣些。
因為上年級十左右入英華女,所以我想試選BPS是否也有機會? 她級6~10左右。

gracelam 發表於 18-11-17 11:18
呢個case應該自行2間都唔得, 最後抽入。
無人知。只知朋友囡是長協級三內。
Ywg名氣大啲,但邊間更多人揀就真係兩睇。

worldcat 發表於 18-11-17 14:11
無人知。只知朋友囡是長協級三內。
Ywg名氣大啲,但邊間更多人揀就真係兩睇。
...

本帖最後由 oil_oil 於 18-11-17 14:46 編輯請問你朋友女兒是哪一年長協畢業? 姓什麼?我有資料在,(可pm我),我很樂意幫你查下。

oil_oil 發表於 18-11-17 14:25
我知道你朋友應該是第三呈分才級三。
上年同校我朋友頭二次呈級三內,只有第三次應該失手不在級三內。(小 ...

請問以上自行入英華嘅成功例子,她們是不是還有校內服務、強勁體藝程度/獎項呢?

oil_oil 發表於 18-11-17 14:25
我知道你朋友應該是第三呈分才級三。
上年同校我朋友頭二次呈級三內,只有第三次應該失手不在級三內。(小 ...
我唔知朋友囡呈分級幾,所講級三內只係校內成績。小朋友想上智做首選,因為佢哋話上智理科好啲(自己無研究)又近屋企。Anyway, 聽到佢講宜家小朋友係ywg都十分適應。

suzuki12 發表於 18-11-17 14:40
請問以上自行入英華嘅成功例子,她們是不是還有校內服務、強勁體藝程度/獎項呢?
...

其實英華不太注重服務獎項,體藝之類。最重要是全港排名。

worldcat 發表於 18-11-17 14:46
我唔知朋友囡呈分級幾,所講級三內只係校內成績。小朋友想上智做首選,因為佢哋話上智理科好啲(自己無研究) ...

如果以佢成績,自一上智無理唔收,因為比佢名次後(級11)的自行上智都收左。是否英文口語特別差?因為上智好注重面試時的英語水平。
岩岩由朋友得知上年最後畢業典禮頭五有2男3女,一個女入st paul coed,一個入左女拔,一個是我朋友女入英華女。另外二個女仔入英華一個是級七和一個頭15名不入的(叩門入,母親是舊生)
請問你朋友女兒是那一年長協畢業生??

October4 發表於 18-11-17 09:46
上年都有人講,點解今年無咩人提?
如果本身band1A成績,小學是女校在九龍塘,有直屬中學在沙田,自行時想 ...

你的女兒是否考全級頭幾名?

如果不是,讀番St Rose 算啦,也是不錯。

tpmon 發表於 18-11-17 20:29

SRL唔洗頭幾先入到HTC, 每年頭20都外走多,唔好嚇人先得架

Yanamami    發表於 18-11-18 08:14

tpmon 發表於 18-11-17 20:29

若升上書院讀,我相信她的成績應該會在Top那班(根據以往師姐成績)。但女兒想挑戰自己,所以想試下其他學校。

October4 發表於 18-11-17 09:46
上年都有人講,點解今年無咩人提?
如果本身band1A成績,小學是女校在九龍塘,有直屬中學在沙田,自行時想 ...

前年朋友同校級3入YWG

October4 發表於 18-11-18 01:04

若升上書院讀,我相信她的成績應該會在Top那班(根據以往 ...

夠擔的可自行時選兩間最top 的女校,大抽獎則選番區內Band 1 中學(如區最top没有女校,則要選男女校)。

好處: 你的女兒自己試過,唔得都會今生無悔
壞處: 如不搬屋,自行又不成功,未必入得番聖羅撒中學,可能要讀本區其他男女校Band 1中學。

醒目開學勳章

tpmon 發表於 18-11-18 01:46
夠擔的可自行時選兩間最top 的女校,大抽獎則選番區內Band 1 中學(如區最top没有女校,則要選男女校)。

...

樓主用九龍城網乙一放返直屬中學已經隱入.

自行報這三間,試想想

BPS - 幾多Band 1 A 去左直資,

YWGS - 今年中西區band 1 女生自行必放(一或二)
上智 - 。你最凊楚, 不用多說

Band 1 A 成績報自行並不是只求隱入, 況且已有直屬作為派位的後著

HM168 發表於 18-11-18 01:15
前年朋友同校級3入YWG
上年個屆不用頭級3名也入到YWG,如果個女成績好有信心,不妨進取試試。乙一選返聖羅撒書院也大機會入。反而,或許不甘心,仲會出去叩門!