用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校 SPCS 中一講座
樓主: Bumsigu
go

聖保祿學校 SPCS 中一講座  

我女班同學幾乎全班都申請了SPCS, 好大競爭, 雖然要做4份book report和self introduction, 但對部份做開閱讀報告的學生來說, 其實也不算是什麼, 有些什至可能抄番之前做過的閱讀報告, 所以吸引了大批一搏的家長.

fatman69 發表於 18-12-11 21:06
印象中有紫/白/黃/橙/藍/綠共6隻色紙,顏色是用來在操埸排隊用,沒有特別用意。
但2nd時校長會in其中一組, ...
請問仲記唔記得你女之前面試present 4 book reports環節每本書平均多少時間? 10mins4本?
此外, present時比唔比拿住稿讀定要背book reports內容?
Thx very much!

小乖豬 發表於 18-12-18 02:21
請問仲記唔記得你女之前面試present 4 book reports環節每本書平均多少時間? 10mins4本?
此外, present時 ...

700人,2800個BR,你估老師會睇晒咩!都係問大路野!

比吾比拿住稿讀真係吾知!我兩個女都係冇稿!

fatman69 發表於 18-12-18 07:34
比吾比拿住稿讀真係吾知!我兩個女都係冇稿!
我那稿的意思是自己印多個book report的hard copy出來睇住講,如果唔比睇就唔同玩法。thx

小乖豬 發表於 18-12-18 12:15
我那稿的意思是自己印多個book report的hard copy出來睇住講,如果唔比睇就唔同玩法。thx ...

唔比睇的,上年小女自備諗住唔記得時望一望,點知個老師仲同佢笑笑口話give me your “cat paper”

放聖誕假阿女心散晒唔肯睇book report 的書,掛住追完神鵰睇倚天,一日只是講住號令天下,莫敢不從,死未!

回覆 fatman69 的帖子

請問present 4 book reports, 每本書平均多少時間?

我上年有印定比女,有老師收,有老師冇收,撞彩。

Yuris 發表於 18-12-19 22:11

請問present 4 book reports, 每本書平均多少時間?

真係吾記得,只知中英分開問,一般問大路野。
夠胆講,一個問題2800個BR都用得著,就係……,聰明的都諗到佢問乜?

Yuris 發表於 18-12-19 22:11

請問present 4 book reports, 每本書平均多少時

中英各三分鐘講兩本,然後中英都有問相關問題!但有人只present 中或英,或只問有關books or book reports的問題,可能視乎當時時間。

個人覺得,presentation 唔需要將整個report一字不漏背讀,只要演譯大概內容就可以。所以只要本書是自己讀,報告是自己寫的,應該唔太難!

小乖豬 發表於 18-12-18 12:15
我那稿的意思是自己印多個book report的hard copy出來睇住講,如果唔比睇就唔同玩法。thx ...
最好唔好,就算唔出聲話你,都肯定會扣分

kirstyau 發表於 18-12-19 22:22
我上年有印定比女,有老師收,有老師冇收,撞彩。

想請問大家過往經驗,家長帶左小朋友去登記就離開?夠鐘才去接?因為當日要返工,請唔到假,想看看可以怎樣安排,先謝謝大家(emoji)‍♀️

hcching 發表於 18-12-20 07:52
想請問大家過往經驗,家長帶左小朋友去登記就離開?夠鐘才去接?因為當日要返工,請唔到假,想看看可以怎 ...

等所有人完哂先放出黎

kirstyau 發表於 18-12-20 07:55
等所有人完哂先放出黎

Thank you

Thank you!

回覆 bettyay 的帖子

Thank you!

回覆樓主:

請問係咪真係近5小時,封信寫8至12点面試

Ak112318 發表於 18-12-21 20:07
請問係咪真係近5小時,封信寫8至12点面試