用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校 SPCS 中一講座
go

聖保祿學校 SPCS 中一講座   [複製鏈接]

大家好,我原本登記了今晚的講座,但臨時有事去不到。請問講座好唔好? 有重要資訊要留意嗎? Book report 有講要做幾多字吗? 謝謝!
   61    0    0    1

Bumsigu 發表於 18-11-17 00:02
大家好,我原本登記了今晚的講座,但臨時有事去不到。請問講座好唔好? 有重要資訊要留意嗎? Book report  ...
明日中午仲有一場,因太多人報。入場無需對名,自己直行入去便可。Book report 預300~400字。18号前要以網上表格交個人資料和4本Book report ,詳情學校會寄信通知你。

回覆 熱媽 的帖子

明白哂!多謝回覆!感激!

我住九龍,本来一心希望阿女考到九龍區中學,HY GH 是首選。考香港區學校只是想攞经驗和見識。但朋友昨晚去完聖保祿升中講座,话感覺非常好! 叻得黎又低調。學校俾好多機會小朋友見識。如果收阿女,返學幾遠都值得。大家意見呢?

熱媽 發表於 18-11-17 06:43
明日中午仲有一場,因太多人報。入場無需對名,自己直行入去便可。Book report 預300~400字。18号前要以網 ...

我昨晚有去簡介會,老師說book report 只須200多字。

little_woman 發表於 18-11-17 13:56
我昨晚有去簡介會,老師說book report 只須200多字。
唔通我聽錯,但同學仔媽咪聽完都有話,好多字呀!4份成千幾字。不過我識有人寫百幾字/份~都收咗入去讀,所以我覺得阿女有心in又肯寫(就算精而簡),面試表現0K,幾字唔會係問題。

熱媽 發表於 18-11-17 14:06
唔通我聽錯,但同學仔媽咪聽完都有話,好多字呀!4份成千幾字。不過我識有人寫百幾字/份~都收咗入去讀,所 ...

昨天答問時間坐最右面果位老師說每份200多字。
後來又有人問,校長用英語說,not too long.
之後我走左,除非再有人問而老師再比另一個答案我就不得而知。

Bumsigu 發表於 18-11-17 13:46
我住九龍,本来一心希望阿女考到九龍區中學,HY GH 是首選。考香港區學校只是想攞经驗和見識。但朋友昨晚去 ...

HY/DG係基督教。
GH/SPCS係天主教。
好多有信仰的家庭,若子女兩間都收,前者多棄HY入DG,後者多棄GH入SPCS。
SPCS比人感覺較Blue Blood及神秘,收生少但成績又好,加上在CWB旺區,學費又唔貴,集各有利條件於一身。到高中好似會安排學生去聖保祿醫院服務體驗,對將來入神科有很大幇助。

bettyay    發表於 18-11-17 16:14

little_woman 發表於 18-11-17 14:12
昨天答問時間坐最右面果位老師說每份200多字。
後來又有人問,校長用英語說,not too long.
之後我走左, ...

我係1/F聽,有校長講野咩,仲要無答問時間喎(話夠鐘)得校友分享同2位老師講。我地係外來生,原本去4/F坐,但無位去咗1/F同佢地小學部坐。我仲奇怪點解簡介會校長唔現身。

回覆 little_woman 的帖子

多謝回覆!咁應該200字起就穩陣

回覆 fatman69 的帖子

多謝分享! 好中肯的意見!

Bumsigu 發表於 18-11-17 14:37

yes.
老師係禁講。

熱媽 發表於 18-11-17 14:24
我係1/F聽,有校長講野咩,仲要無答問時間喎(話夠鐘)得校友分享同2位老師講。我地係外來生,原本去4/F坐, ...

5係嘛。4位校友分享完,校長加2位老師坐出去。所有家長可以寫纸遞比學生長再傳出去比老師回答問題。果陣大約730pm.校長Sr Margaret Wong 坐中間佢少答問題,只一二题用其他都是左右老師回答。頭三、四條已經答 book report.

little_woman 發表於 18-11-17 14:44
5係嘛。4位校友分享完,校長加2位老師坐出去。所有家長可以寫纸遞比學生長再傳出去比老師回答問題。果陣大 ...

我個場真係無見過校長。可能大家唔同地方聽,我地果邊無人上過台,全部台下講。人都見唔到,好似聽錄音咁,因有一半係佢小學部,連學校歷史,校訓咩都無講。所以我先奇,因4間女直我都有去聽簡介,得S P C S係咁怪,校長唔現身,仲要準時7點半完,無答問。

熱媽 發表於 18-11-17 15:00
我個場真係無見過校長。可能大家唔同地方聽,我地果邊無人上過台,全部台下講。人都見唔到,好似聽錄音咁 ...

你應該去錯聽左小學部,昨天1/F係小學部talk, 樓上才是中一talk!

little_woman 發表於 18-11-17 14:44
5係嘛。4位校友分享完,校長加2位老師坐出去。所有家長可以寫纸遞比學生長再傳出去比老師回答問題。果陣大 ...

1/F係小學部學生,3/F & 4/F比街外人聽,佢去左1/F,見唔到校長唔出奇。

Bumsigu 發表於 18-11-17 14:37

每份200-300可以的,之前我兩女都係咁做,兩個都2nd到!
果4篇文係阻一阻D試水溫家長吾好報,只有有心人報,因全in所以都有700人,若非果4篇文,真係學HY咁2000人架!

BBCoffee 發表於 18-11-17 15:18
你應該去錯聽左小學部,昨天1/F係小學部talk, 樓上才是中一talk!
唔係我去錯,我已經行到4/F,同學仔話無位,又帶咗我落去1/F坐,老師都有話小學部睇咩色表,外來生又睇咩表咁。原來有唔同,好彩有E K。

咁我想問,5號交果份申請表中有份作文〈寫如你成為聖保祿生要點做〉,用中定英文寫,又要寫幾多個字?

熱媽 發表於 18-11-17 06:43
明日中午仲有一場,因太多人報。入場無需對名,自己直行入去便可。Book report 預300~400字。18号前要以網 ...

校外生要5/12要親身遞交,13-18/12再交e portfolio。
self introduction 當年寫了300-400 字英文!看看其他家長有無補充

PS:修正了我當年的字數,因已事隔兩年,數字上有點誤差,個人認為應按今年簡介會要求做就最好!大家加油
‹ 上一主題|下一主題