用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求意見(Qfin/Survey)
go

求意見(Qfin/Survey)

女去了三大info day, 心儀科目QFin, Ocean Science (ust), Survey
本身讀PhysicsChemistryM2
學校predict 中文4其他5數英5*
應該點排位呢?
我們都比較不甚了解Qfin,其實還有RM, 佢覺得自己數學方面較好,所以咁揀。但後面兩科更感興趣⋯⋯
另外,關於Survey的前景?女仔讀好嗎?

水晶球 發表於 18-11-16 20:06
女去了三大info day, 心儀科目QFin, Ocean Science (ust), Survey
本身讀Physics  Chemistry  M2
學校predi ...

就首選 港大 QFin

elbar 發表於 18-11-16 20:59

就首選 港大 QFin

請教點樣比較三大這科的優勢?和競爭?

水晶球 發表於 18-11-16 23:23
請教點樣比較三大這科的優勢?和競爭?

1. HKU QFin
2.          Survey
3. CUHK QFin

elbar 發表於 18-11-17 17:01
1. HKU QFin
2.          Survey
3. CUHK QFin

多謝你

水晶球 發表於 18-11-17 19:04
多謝你

2016港大QFin畢業生人工中位數係二萬,而科大QFin係三萬三。

2018 QFin收生成績,科大都高過港大。

科大和港大的QFin唔似係同一水平。

ChiChiPaPa 發表於 18-11-17 19:21
2016港大QFin畢業生人工中位數係二萬,而科大QFin係三萬三。

這不是個人際遇,而是從那畢業有關?是否每年都相差這麼遠?

kls12 發表於 18-11-18 09:41
這不是個人際遇,而是從那畢業有關?是否每年都相差這麼遠?

是每年都相差咁遠。中位數不易受個別同學際遇影響。

ChiChiPaPa 發表於 18-11-17 19:21

呢個都有聽說過,所以好像有點難選擇

水晶球 發表於 18-11-18 15:13
呢個都有聽說過,所以好像有點難選擇

你反而要留意你女到時成績能否去到 科大高要求 (以今年科大此科收生成績判斷)

elbar 發表於 18-11-18 20:06

你反而要留意你女到時成績能否去到 科大高要求 (以今年科大 ...

知道呀!當事人都好似未開始發力,港大的分數都要再努力才穩陣,更何況Ust

ChiChiPaPa 發表於 18-11-18 09:51
是每年都相差咁遠。中位數不易受個別同學際遇影響。

對! 科大的 QFin是三大最好,屬意此科的精英只考慮科大其次是CU. HKU的QFin最遲起步,比另外兩大較遜色。其實,只要有去聽過talk 都會比較到。

like_travel 發表於 18-11-28 18:09
對! 科大的 QFin是三大最好,屬意此科的精英只考慮科大其次是CU. HKU的QFin最遲起步,比另外兩大較迅。其 ...

點解科大 QFin 好過 中大?我都想知道一下。

科大當年不是獨立成科,到 year 2 才選擇或被選擇去讀。還有是可讀學生數目多寡?收10个20个及40个應該有分别吧。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

陳sir,

HKUST Business school Global ranking 有幾高, 不用多說, 參考2018 CU vs HKUST admission scores 就知分別.  HKU 呢我唔花時間睇了

HKUST, 未計Bonus 最少都有45分

其實我一直唔明你講year 2先決定係咪QFin ? 其實本科收左你,year 1 已經係QFin, 選intake 可以慢慢揀. (你之前PM 提及CU Qfin 的選科問題).

Thanks for sharing ~

like_travel 發表於 18-11-29 09:38

陳sir,

你又用排名分!你知我知,排名廢廢地。我以為你有內幕消息。

可能最近改咗,當時因為要第二年先分Major ,我替兒子交了科大學費,中大是直接入 QFin ,不用再打一年。好多成績好,可以選擇的,棄科大選中大!

計分你有否考慮中大收生更好更高的QFRM呢,因為其他大學冇,所以唔計?但最好果浸去咗喎!

計分另一個考慮是收生人數,科大20人,中大40人,而且QFRM果20人又唔計!

nanadog    發表於 18-12-8 10:24

回覆樓主

睇得仔細些,問多些人,唔好單信排名,問吓其他人,了解 JUPAS 網頁的細節,例如收生人數,計分方法,小心蘋果比桔,還有沒有其他類似及更好的學科,例如精算,RM,FinTech。

還有 QFin 的黃金歲月已經過去了,不要迷信現正的所謂畢業人工,幾年後,好難講!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

陳SIR, 唔係排名呀, 係收生真實數據. 我女同期都知HKUST Business school 係最好出路, coed 同學唔會蠢啦  事實上香港好多 professional firm 獨愛HKUST Business school畢業生亦是事實.
BTW, 我buy 你講QFin 大勢已去, 未來幾年經濟困難係事實, 入iBank 也不是天子門生輕易入倒.

其勉之~

prince.diana    發表於 18-11-29 14:12

ANChan59 發表於 18-11-29 09:44

你又用排名分!你知我知,排名廢廢地。我以為你有內幕消 ...

時移世易, 物是人非, 畢竟係5年前++ 既事, 以前HKU 係天子門生, 如今, Business school 係三大最差, 我老公更唏噓點解年青人攪到佢母校咁

我囡9月中先開學, 未出發之前陪好朋友番HKU上堂, 發現好多國內精英, 佢中途離場, 竟然在HKU 校內樓梯轉角位見到1男1女...........救命, 係咩人如此開放, 自己估啦.(其實都有人出出入入, 但都當睇唔到)

我就好失望啦, 咁失禮!

like_travel 發表於 18-11-29 13:52
時移世易, 物是人非, 畢竟係5年前++ 既事, 以前HKU 係天子門生, 如今, Business school 係三大最差, 我老 ...
應該大聲呼喝制止, 起碼要比學校知道, 加以警告, 唔好教壞其他學生 !

like_travel 發表於 18-11-29 13:52
時移世易, 物是人非, 畢竟係5年前++ 既事, 以前HKU 係天子門生, 如今, Business school 係三大最差, 我老 ...

捉錯用神了; 港大和中大 Business school 收生最高科目

HKU - BBA(IBGM), BBA(Law)&LLB

CUHK - Global Business Studies