用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA同SMC,家長們會點選擇?
樓主: WIN媽
go

SFA同SMC,家長們會點選擇?  

fadgare 發表於 18-11-17 14:39
請問你覺得中文夠嗎?洗唔洗外補呢?英文我反而不擔心.....

你喺 SFA keep 住中文A、B到畢業,去大部份中學都不愁跟唔上!
方法不外係大量閱讀、睇新聞、與同輩多d 聚會交流,呢 d 作文靈感的 input。

yuenkw 發表於 18-11-17 15:03
你喺 SFA keep 住中文A、B到畢業,去大部份中學都不愁跟唔上!
方法不外係大量閱讀、睇新聞、與同輩多d 聚 ...

如果宝校小朋友做到, 都可升B1a/b中學啦!

assado 發表於 18-11-17 15:14

唔同意,喺寶校考級二已經有可能係band 2,仲點係band 1?

回覆樓主:

宝校都有top 學生, 肯努力, 一定有機會。

yuenkw 發表於 18-11-17 15:03
方法不外係大量閱讀、睇新聞、與同輩多d 聚 ...

謝謝呀

fadgare 發表於 18-11-17 15:29
謝謝呀

你兒入到呢間學校,有前人打下的 8X% band 1 比率,已經比同輩有一定程度的優勢,開學後家長好好支援小朋友,初小時宜先放下名次的包袱,管理一下對小朋友的期望,日子不會太難過。
加油!

fadgare 發表於 18-11-17 14:40
我諗佢指聖瑪加利男女

我以為 St Mary’s

St Margaret 同 SFA 基本上不用考慮

yuenkw 發表於 18-11-17 15:37

你兒入到呢間學校,有前人打下的 8X% band 1 比率,已經比 ...

好的 謝謝前輩

回覆樓主

主要睇你追求什麼,自己當初放棄sfa,選擇了smc,因為自己喜歡小班的活動教學

assado 發表於 18-11-17 15:14

宝校吾係甘易入1A下,除非個校網比佢抽到,否則自行或面試,大家的程度應該相差甚遠,我試過同宝校小四同女兒小二一齊做份小四卷,結果宝校小四的分數也差甚遠

mokimui 發表於 18-11-17 23:25
宝校吾係甘易入1A下,除非個校網比佢抽到,否則自行或面試,大家的程度應該相差甚遠,我試過同宝校小四同 ...

實戰同理想的分別

hklove 發表於 18-11-17 21:07
我以為 St Mary’s

St Margaret 同 SFA 基本上不用考慮

其實SMC同sfa 點解會有得VS, 差太遠吧........

msyoyolam 發表於 18-11-18 00:42
其實SMC同sfa 點解會有得VS, 差太遠吧........

甘又吾可以甘講,SFA吾係人人頂得順,小朋友要好自律,上到高小程度好深,家長同學生也要付出不少努力,正因爲大家的付出也不少,相對成績也難跑出。而SMC不但少班,語景非常好,壓力也少,返學輕鬆得多,追求吾同。我當年也曾經因為SMC的語景好而考慮好耐。

回覆樓主

我會揀SMC 6年小學過程輕鬆愉快d,不用為程分拼搏,多d時間讓小朋友做自己想做的事

Ocean419 發表於 18-11-18 08:15
我會揀SMC 6年小學過程輕鬆愉快d,不用為程分拼搏,多d時間讓小朋友做自己想做的事
...

同意。

Ocean419 發表於 18-11-18 08:15
...

同意(emoji)(emoji)為了考小學,父母小朋友都咁辛苦,為何仲要辛苦落去,我想俾小朋友更多閱讀及玩樂時間,而smc近幾年DSE成績也讓我好滿意,所以當初全家一致贊成我的選擇

jjchow0917 發表於 18-11-18 09:13
同意(emoji)(emoji)為了考小學,父母小朋友都咁辛苦,為何仲要辛苦落去,我想俾小朋友更多閱讀及玩樂時間 ...
我只看過一年,近年的有冇update 呢?

WIN媽 發表於 18-11-16 22:37
兩間都係英文好,多一種語言。但SFA升中選擇多些,SMC原校唔收,到其他中學會點,就好少資訊睇到
...

smc升中有乜要求?

我都覺得兩間爭好遠,因為我都無報sfa睇你想要乜嘢

deco99 發表於 18-11-18 12:41
smc升中有乜要求?

我都覺得兩間爭好遠,因為我都無報sfa睇你想要乜嘢

根本係2間極端唔同的學校,睇你小孩咩性格,VS 唔到!我沒有報 SFA, 報咗 SMC.. 我知道我個仔同我都唔會頂得順 SFA 的

mokimui 發表於 18-11-17 23:25
宝校吾係甘易入1A下,除非個校網比佢抽到,否則自行或面試,大家的程度應該相差甚遠,我試過同宝校小四同 ...

我信肯努力, 一定有機會, 自行升中主要都是看成績。