用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA同SMC,家長們會點選擇?
go

SFA同SMC,家長們會點選擇?  

兩間家長們點睇?
真心救分析

回覆 WIN媽 的帖子

我諗主要睇你想唔想要龍

fadgare 發表於 18-11-16 19:36
回覆 WIN媽 的帖子

我諗主要睇你想唔想要龍

因為SFA升中成績都靚仔,所以一條龍對我不吸引。
主要是看未來的發展趨勢,會係香港完成中學課程,至於大學就靠她自己考。不一定是外國升學。
看重學術,語言發展為主。
學校環境大小不重要,重要的是老師們是否以心去教育下一代。

回覆樓主:

SMC 小班, 學生會多機會在課堂上發揮, 而且會多學一種外語。

WIN媽 發表於 18-11-16 19:52
主要是看未來的發展趨勢,會係香港完成中學課程,至於大 ...
不重視龍可以選sfa。兩間學術也好,但smc中文不知如何,只知英文好好。DSE資料只有2015年,但level 5以上的中國語文沒有顯示:http://www.smcesps.edu.hk/file/d ... t.pdf?ts=1542369641 其實我也有點擔心sfa英文小學中文會弱,但有jm話教深一年所以應該ok。

主要是看未來的發展趨勢,會係香港完成中學課程,至於大 ...

Sfa

未來多些彈性

assado 發表於 18-11-16 20:03
SMC 小班, 學生會多機會在課堂上發揮, 而且會多學一種外語。
SFA 三年级開始可以讀法文或日文,都有多一種外語㗎

回覆樓主

SMC 不是要抽嗎?

回覆樓主

兩間都係英文好,多一種語言。但SFA升中選擇多些,SMC原校唔收,到其他中學會點,就好少資訊睇到

fadgare 發表於 18-11-16 20:11
不重視龍可以選sfa。兩間學術也好,但smc中文不知如何,只知英文好好。DSE資料只有2015年,但level 5以上的 ...

SFA中文課本快半年,補充快一年。

係sfa有好多讀得叻既同學都轉去讀有龍既女校或男校架

fadgare 發表於 18-11-16 20:11
不重視龍可以選sfa。兩間學術也好,但smc中文不知如何,只知英文好好。DSE資料只有2015年,但level 5以上的 ...

SFA 的高小中文科部份課文如背影、木蘭辭等,係現時小兒就讀中學的教材之一; 雖然 SFA 唔係用 S1 的中文課本授課,不過 substant over form,如校方只係聲稱中文科教深半年,呢個確係事實!

中合你的,seems sfa more suitable to ur requirements

WIN媽 發表於 18-11-16 22:37
兩間都係英文好,多一種語言。但SFA升中選擇多些,SMC原校唔收,到其他中學會點,就好少資訊睇到
...
又咁講,若在smc 升唔到中,你估在sfa 會點?

SMC 中文都唔淺 見過課本

回覆樓主:

除了學術, 小朋友在校內有冇空間可發揮自己的才華, 都是一個考慮之列。
小學要追上成績, 只要家長發力就控制到, 反而是培養讀書興趣, 好使小朋友上到中學, 自發讀書就難少少。

WIN媽 發表於 18-11-16 18:06
兩間家長們點睇?
真心救分析

SMC活動教學,暫時小一功課少,提倡閱讀

很free,英文冇課本,一星期英文得一兩次功課。興趣班當正堂上

我估SFA應該和SMC風格不一樣

clingy 發表於 18-11-17 11:17
SMC活動教學,暫時小一功課少,提倡閱讀

很free,英文冇課本,一星期英文得一兩次功課。興趣班當正堂上

有校本課程教科書,內容比坊間教科書完全不同,以單元為主,例如會教鯊魚,世界名人,恐龍,颱風海嘯等等。

yuenkw 發表於 18-11-17 01:29

SFA 的高小中文科部份課文如背影、木蘭辭等,係現時小兒就 ...
請問你覺得中文夠嗎?洗唔洗外補呢?英文我反而不擔心.....

hklove 發表於 18-11-16 22:24
SMC 不是要抽嗎?
我諗佢指聖瑪加利男女