用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇讀保良局建造商會國際學校嘅家長分享下? ...
go

有冇讀保良局建造商會國際學校嘅家長分享下?

小朋友有P1 offer, 考慮中,亦有啟思附小offer
HKPLK 同其他國際學校,有咩分別?

peko1400 發表於 18-11-16 15:32
小朋友有P1 offer, 考慮中,亦有啟思附小offer
HKPLK 同其他國際學校,有咩分別?
...

我仔仔也收到啟思小學同PLKCA offer ar ..比較過啟思語境同學費,應該會選PLKCA ,因為:
1)啟思是中文小學,PLKCA 全native
2)有用家指小一至三有NET teacher , P4-6 已經有測驗考試
3 中學老師選學生行IB and DSE , 中學也會轉走

Ps : 佢未係國際學校

5tgb    發表於 19-3-6 06:25

c9chan916 發表於 18-11-16 17:54

我仔仔也收到啟思小學同PLKCA offer ar ..比較過啟思語 ...

你都講得有道理
啟小,歷史悠久,學校都做得唔錯
校網好
繼續可以學好中文

PLK
英語環境和國際學校模式

真係好難揀

5tgb    發表於 19-3-6 06:26

peko1400 發表於 18-11-17 22:08
你都講得有道理
啟小,歷史悠久,學校都做得唔錯
校網好

請問有冇其他PLK School 家長俾d意見?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

其中一個考慮是.....只有小學,得5年....

回覆樓主

我係用家,我好滿意Plk. 學校行ib 我睇到我小朋友的轉變,開心,健康,活力,主動。Plk 的語境好好,加上鼓勵閱讀,視野闊左。而且亦重品德,又不歛財,係一間很有heart 的學校

cathinlee 發表於 18-11-24 00:32
我係用家,我好滿意Plk. 學校行ib 我睇到我小朋友的轉變,開心,健康,活力,主動。Plk 的語境好好,加上鼓 ...

請問每班有幾多人?多唔多外國小朋友?

之前聽講座話grade 1 non local : local 是六四比,下年目標是7:3 Tim

回覆樓主

同意,老師同校長都好有心辦教育。其實好多港人揸海外護照,咁理論上都叫non local.
Plk學費算是很平,上到國際學校的中學會仲貴的。

5tgb    發表於 19-3-6 06:27

cathinlee 發表於 18-11-24 00:32
我係用家,我好滿意Plk. 學校行ib 我睇到我小朋友的轉變,開心,健康,活力,主動。Plk 的語境好好,加上鼓 ...

但中文要外補嗎?
為什麼是五年小學?
中學打算升直資定係國際學校呢?

我小朋友会係1月插班p.2,so far 大家對學校嘅comments 都好positive

laicat 發表於 18-11-24 17:07
我小朋友会係1月插班p.2,so far 大家對學校嘅comments 都好positive

多謝用家的分享....

PLK 雖然新,但d comments so far 真是很好
希望遲d可以有埋中學

5tgb    發表於 19-3-6 06:27

回覆樓主

佢哋想開辦埋幼稚園,中學就未有打算。暫時全校學生都未夠二百人,師生比例好好。小班教學,一位home room teacher, 一位assistant.

peko1400 發表於 18-11-24 15:14
但中文要外補嗎?
為什麼是五年小學?

中學應該都係揀國際學校,所以要預算定中學讀國際學校的
學費或出國讀,d同學仔好多香港人。都係揸外國護照,有d讀完一年去左外國,有d係外國出世或讀過書。

5tgb    發表於 19-3-6 06:28

mghyw 發表於 18-11-24 20:13
中學應該都係揀國際學校,所以要預算定中學讀國際學校的
學費或出國讀,d同學仔好多香港人。都係揸外國護 ...

請問有冇咩國際學校的中學有connection??

之前有聽過啟思,有冇其他?

vreoh 發表於 18-11-25 13:42
請問有冇咩國際學校的中學有connection??

之前有聽過啟思,有冇其他?

啟思係中文教學,請問點樣可以同PLK有聯繫?

我是憤怒 發表於 18-11-25 14:17
啟思係中文教學,請問點樣可以同PLK有聯繫?

I mean 啟思中學,read from PLK fb

vreoh 發表於 18-11-25 14:30

我估要涵接番傳統中學有難度,plk 個模式都同國際學校差不多,老師d經驗都係教開國際學校,有d係香港英基教過,有係海外,內地的國際學校,所以你最好預計定行國際條路。

vreoh 發表於 18-11-25 14:30

唔覺得plk同任何中學有聯繫。其實升讀國際學校中學的位會容易過小學,到時自己搵。國際學校學生的流動性大d,即使暫時未有位,都有機會waiting.
d expat 仔女未必會係香港讀高中,讀到初中後會返家鄉準備升大學。所以唔介意入新界區升謮國際中學,其實唔會太難。英基就不嬲都多人揀。

peko1400 發表於 18-11-24 15:14
但中文要外補嗎?
為什麼是五年小學?

學校網頁話不会開6年级,因升6年级學生已可考國際學校year 7, 英制如esf共13年,中學 year 7 即本地小六, 但如美制小學中學各6年 (如有錯請指正),應何時轉?亦有12年制學校如蔡繼有和維記是小學5年,中學7年,HK Int'l school 也是7年中學,但漢基中學6年