用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 請問英文公開考試選擇邊一種會比較好?
go

請問英文公開考試選擇邊一種會比較好?

小朋友小三升小四嘅時候已經考咗Cambridge flyer 滿貭,但之後不知道有冇咩公開試可以繼續考係對佢將來升中多一張證書比較好? Toefl junior ? PET? 本人對各種都不太了解,想收集下意見請各位幫忙

wingwing1205 發表於 18-11-16 13:36
小朋友小三升小四嘅時候已經考咗Cambridge flyer 滿貭,但之後不知道有冇咩公開試可以繼續考係對佢將來升中 ...
如果小三升小四考到 Cambridge flyer 滿貭,我會建議小四考埋 KET、PET,小五考 FCE,小六考 CAE。

王家爸爸 發表於 18-11-17 13:17
如果小三升小四考到 Cambridge flyer 滿貭,我會建議小四考埋 KET、PET,小五考 FCE,小六考 CAE。 ...

我小朋友正打算小五小六考的和你嘅建議一樣。

如果小三升小四考到 Cambridge flyer 滿貭,我會建議小四考埋 KET、PET,小五考 FCE,小六考 CAE。 ...

可能急咗少少。

wingwing1205 發表於 18-11-16 13:36
小朋友小三升小四嘅時候已經考咗Cambridge flyer 滿貭,但之後不知道有冇咩公開試可以繼續考係對佢將來升中 ...

我自己比較想聽說讀寫全面D去評估,所以已給小朋友試做FCE pass paper,做一兩份試下,見佢啱左好多先俾佢考。不好浪費報名費嘛!

每個小朋友進度吾同,你睇下題目也大概知道難度是否適合,然後才試下俾佢做。

我就一定吾會要小朋友操卷。

Rachelmummy2008 發表於 18-11-18 00:34
我自己比較想聽說讀寫全面D去評估,所以已給小朋友試做FCE pass paper,做一兩份試下,見佢啱左好多先俾佢 ...

Rachelmummy2008 發表於 18-11-17 15:22
我小朋友正打算小五小六考的和你嘅建議一樣。
同我其中一個小朋友差唔多

Rachelmummy2008 發表於 18-11-18 00:34
我自己比較想聽說讀寫全面D去評估,所以已給小朋友試做FCE pass paper,做一兩份試下,見佢啱左好多先俾佢 ...
當年都係去 Amazon 英國網站買,Cambridge 既 Official Examination Papers 第一冊(記得好似係十幾鎊一本)俾小朋友做。

回覆 王家爸爸 的帖子

請問KET, PET係咪都係自己去買練習做再報考?對唔住,我對公開試了解真係唔深,cambridge 都係補習學校介紹

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

多謝意見
但我想問大家都係提及FCE,KET,PET,
Toefl junior 係咪唔見意?

wingwing1205 發表於 18-11-18 10:58
回覆 Rachelmummy2008 的帖子

多謝意見

TOEFL junior 不包括對話口試,Cambridge English tests 聽、講、讀、寫皆齊。

王家爸爸 發表於 18-11-18 09:59
同我其中一個小朋友差唔多

報考哪級也可以,但要在小六在 CAE 考得好成績只怕不是大部份本地主流小學的學生水平。

這樣分享只怕會為很多家長及其孩子帶來不必要壓力。

之前我說可能急咗少少指的是每年升一級的挑戰目標,這是基於大部份主流小學的有限英語環境及教學資源而説的。

但我想問埋報PET,還是報PET for school?會好啲?

wingwing1205 發表於 18-11-18 13:26
但我想問埋報PET,還是報PET for school?會好啲?

請先嘗試去明白兩者的異同:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2662570

wingwing1205 發表於 18-11-18 10:54
回覆 王家爸爸 的帖子

請問KET, PET係咪都係自己去買練習做再報考?對唔住,我對公開試了解真係唔深,cambr ...
當年我哋無做 KET 同 PET 既試卷,只係 FCE 先開始買書,FCE 時買咗呢本:
https://www.amazon.co.uk/Cambridge-English-Revised-Students-Answers/dp/1107695910/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1542550672&sr=8-3&keywords=cambridge+fce

wingwing1205 發表於 18-11-18 13:26
PET for school

huba 發表於 18-11-18 12:35
之前我說可能急咗少少指的是每年升一級的挑戰目標,這是基於大部份主流小學的有限英語環境及教學資源而説 ...
其實睇小朋友自己鍾唔鍾意,鍾意既一年一級絕對容易,唔鍾意既兩年一級都難。
都係嗰句,考呢啲試,對升中基本上無用,所以我都從來唔叫小朋友考。但係如果小朋友自己鍾意收集證書,我願意俾錢,反正考下又無壞既。

huba 發表於 18-11-18 12:29

報考哪級也可以,但要在小六在 CAE 考得好成績只怕不是大部份 ...
點解會有壓力?其實有壓力已經代表小朋友唔適合考。
只要小朋友鍾意既話,絕對無壓力,唯一壓力係個荷包肉赤,因為呢啲考試唔平,又無實際作用。

唔該各位