用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 請問英文公開考試選擇邊一種會比較好?
樓主: wingwing1205
go

請問英文公開考試選擇邊一種會比較好? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-11-18 22:35
點解會有壓力?其實有壓力已經代表小朋友唔適合考。
只要小朋友鍾意既話,絕對無壓力,唯一壓力係個荷包肉 ...

最常見的壓力源於家長們的比較。

當有家長在EK見到及信以為在小學考 CAE 是平常事但見到自己唸主流小學的孩子還遠未及此水平的話,他會怎樣想又或者怎樣要求自己孩子?

huba 發表於 18-11-19 02:17

當有家長在EK見到及信以為在小學考 CAE 是平常事但見到自己唸主流小學的 ...

不好意思,我明白你想提醒家長不要催谷孩子或給孩子壓力。

不過最終看法是家長,家長的態度是關鍵。

我在看帖時,我只是想找適當的資訊去看看究竟是否適合孩子的需要。只因小朋友樂意去嘗試,才去報名。

如果從來沒有人分享過的話,我可能不知是否可行。

好像上年,我以為FCE小學考是否太難,怎知一年後再嘗試,孩子原來已可以做到。

當有家長在EK見到及信以為在小學考 CAE 是平常事但見到自己唸主流小學的 ...
問題係點解要比較,講真我自己兩個,一個小學既時候鍾意收集英文、數學既證書;另一個完全無興趣,除咗老師話好想佢考既試,其他嘜都唔考。連兩兄弟都無得比較,所以我奇怪點解家長要比較。

Rachelmummy2008 發表於 18-11-19 07:42

我亦都唔明白點解有家長要催谷小朋友考呢啲試,其實係無太大作用既。如果小朋友鍾意,考係享受;如果唔鍾意,真係無謂既壓力。

明白你的苦心我都唔係好建議小學生考CAE。因為冇校園版,討論的問題都不在小朋友認知範圍內,一知半解,考oral可能會雞同鴨講,害S另外一位candidate.

Rachelmummy2008 發表於 18-11-19 07:42

我給王家爸爸的回應可能你有點對號入座了。

我不反對孩子去接受挑戰,更贊成家長根據自己孩子的特性去安排。

我說的並非從個人角度出發的意見,因總有異數,如你認識有本地初小生已考 CAE 或英文寫作水準高於現時普遍大學生,也不用太驚訝,自己的孩子就跟自身的條件去發展便可。

但如果在EK沈默多數的主流學生家長常見到分享(其實只是來自少數人)説K2孩子考得 YLE Flyers 15 盾及小學考 CAE 等例子,聽多幾次便以為是 norm ,尤其是本身對這些試的水平沒深究的家長。這就是我想指出的地方。

如不清楚哪程度劍橋試較適合自己孩子,最簡單便是去圖書館借 past paper 試做。

huba 發表於 18-11-20 14:31

我不反對孩子去接受挑戰,更贊成家長根據自己孩子的特性去安 ...

王家爸爸 發表於 18-11-19 09:13
問題係點解要比較,講真我自己兩個,一個小學既時候鍾意收集英文、數學既證書;另一個完全無興趣,除咗老師 ...

「點解要比較?」這問題歡迎你繼續去思考下。

不過無論你有沒有答案,事實是有家長不斷在比較。例如:孩子在班內/級內的名次,孩子學校在同區或全港的 ranking ,孩子的英語或其他方面的能力水平。

從何比較?可以是來自學校的成績及排名,可以是來官方機構公佈的資料,也可以是來自網上的道聽塗說。

個別孩子/家庭的例子在網上說多幾次便會令人產生普遍性的錯覺。

huba 發表於 18-11-20 14:43

「點解要比較?」這問題歡迎你繼續去思考下。
唔係呢個問題,我係唔明點解要比較。可能大部分家長以為呢啲證書係對升中有用,現實唔係,所以根本唔需要比較。

我不反對孩子去接受挑戰,更贊成家長根據自己孩子的特性去安 ...
呢個唔係重點,重點係興趣,鍾唔鍾意,唔係需唔需要。
我另一個小朋友嘜都無考,兩個讀同一間學校,所以我一直都話小朋友應該係為興趣而考,唔明點解需要比較。

我咪係沉默的本地小學普通家長,由當初不知這是什麼英文試而探問,又去試下睇下past paper,再跟孩子的進度去一步一步去行。

網頁我自己識找識睇,但就係身邊無人可以問下,咁我都可以有D心理準備。

之前見到王家爸爸的分享,一下子忍不住回應了。

我還不如做回沉默的家長,比較好。

多謝你和王家爸爸。

Rachelmummy2008 發表於 18-11-21 00:47
我咪係沈默的本地小學普通家長,由當初不知這是什麼英文試而探問,又去試下睇下past paper,再跟孩子的進 ...

別誤會,真的不是叫你沉默。

但上到CAE及CPE,考試的內容對於小學生來說已不是單純的英文評估了。為免進一步誤會,我就不在這點繼續解説及討論了。

王家爸爸 發表於 18-11-20 14:58
呢個唔係重點,重點係興趣,鍾唔鍾意,唔係需唔需要。
我另一個小朋友嘜都無考,兩個讀同一間學校,所以我 ...

在你所 quote/回 的留言內,請問有哪處提過「需要」呢?

huba 發表於 18-11-21 01:58
在你所 quote/回 的留言內,請問有哪處提過「需要」呢?

所以我話重點係興趣,同鍾唔鍾意,而唔係需唔需要。如果根本唔「需要」,又點解需要提「需要」呢點?世界上唔需要既野多的是,難道樣樣都需要提?

王家爸爸 發表於 18-11-21 09:44
所以我話重點係興趣,同鍾唔鍾意,而唔係需唔需要。如果根本唔「需要」,又點解需要提「需要」呢點?世界 ...

那你是在自說自話,不必 quote 我的留言了。It's misleading.

無論你明不明白為何要比較,我也希望見到家長們能少些比較。

如你沒有新論點的話,討論到此為止。

已騎劫此帖多天,要向樓主致歉。

王家爸爸    發表於 18-11-21 13:14

其實哩度多數意見都只是經驗的分享, 無論幾強幾弱都是發言者自己的經險, 所以好少有誤拉高拉低norm 的意圖.   我相信家長都係只想睇下其它人點做, 不是要同人比.
我大的個是英小, 英文看興趣能力不錯, 因校本, 平時有選一些補充給他做下都可以選高幾年. 但學校考英文試都只是一般般 (以B為主).  所以P4頭我有考TJ, P6中有考FAC, 二次都是第一次考同款的公開試, 冇上過course 同冇做過咩pass paper, 差不多是裸考, 時間是純選時間較得閒, 主要用來試下自己在公開試可達的表現同強弱項. 樓主有興趣都可以考下. 純用來做benchmark.   
‹ 上一主題|下一主題