用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC VS 沙田呂明才
樓主: pomanc
go

SPC VS 沙田呂明才   [複製鏈接]

立法會 vs 區議會

sukitelfold 發表於 18-11-16 12:28
去中大醫學院見,可能沙呂優勢大D

lululemo 已經過氣, D&G 又流行番

猴子爸 發表於 18-11-16 11:14
DSE计,哪一间好些?
DSE 成績是 LMC 較好, 但一間是男校, 一間是男女校, 我覺得單單比較成績並不恰當。
兩間都是好學校, 各有長處, 但不是同一類型。如只看 DSE, 可選LMC。

Arabellahk    發表於 18-11-16 14:41
猴子爸    發表於 18-11-16 13:59

IloveJJ 發表於 18-11-16 10:48

如果搬,揀SPC,唔搬,揀近嗰間。

其實,係學校坐970巴士,去到西隧口轉W3 20分鐘左右可以去到沙田了。

ilyrd 發表於 18-11-16 09:59
王家爸爸,咁如果住中間(九龍),路程時間一樣,两間都收,你揀邊間?
應該唔會两間都收,SPC會先收,你接受咗SPC,就無得去沙呂。

IYY 發表於 18-11-16 13:32
DSE 成績是 LMC 較好, 但一間是男校, 一間是男女校, 我覺得單單比較成績並不恰當。
兩間都是好學校, 各有長 ...

睇番2018DSE成績,除達3322基本入大學要求,LMC 較SPC好外,睇番4或以上,5或以上的成績,不見得LMC優於SPC喎。對於全男校有此成績,其實真係好!

fatman69 發表於 18-11-15 23:42
有冇想過畢業後,「聖保羅」定「呂明才」三個字會幫到子女多D?
做左咁多年 大公司 or i.bank, d 人 只會 曬命 或 暗比較 自己 係 那神大學神科 ( e.g. 中大環球工商管理, computer science from imperial college London, etc ) 畢業, 或 考到 幾多條 A / 5**, 邊有人 比 中學 讀邊間.架.

比人 知道 神校畢業, 會考 得果 1x+ 分, 真係 law 爆 lo.

甘恩 發表於 18-11-16 14:43
睇番2018DSE成績,除達3322基本入大學要求,LMC 較SPC好外,睇番4或以上,5或以上的成績,不見得LMC優於SP ...

SPC今年是否已公布了中文4+、5+嗎?

sukitelfold 發表於 18-11-16 15:24

SPC今年是否已公布了中文4+、5+嗎?
SPC既中文就唔好有太大期望,睇5+率,不如睇3、4率。

回覆 王家爸爸 的帖子

對,SPC 近三年好像也沒有公佈中文和通識科的 4+ 百分比,真的不要有期望。

manmonster 發表於 18-11-16 16:14
回覆 王家爸爸 的帖子

對,SPC 近三年好像也沒有公佈中文和通識科的 4+ 百分比,真的不要有期望。 ...
但係可能肯定既係,進步緊。

LMC入中大醫科多咩,唔太覺得喎!

仍然好受歡迎,係嘅。

ABC-DAD 發表於 18-11-16 16:17
LMC入中大醫科多咩,唔太覺得喎!

仍然好受歡迎,係嘅。

沒有其他,只是答返網友,如果大家成績差不多,中大醫學院現任院長陳家亮也認識沙呂咁解啫,2011、2012⋯ 醫學院咁啱Grand Medal得主也是沙呂中畢業的同學,可能有印象卦。

估下啫

不過spcc、DGS是中大醫學院的大戶,這也是鐡一般的事實。。。

唔好話沙呂,就算係鄧顯同林護去比,我都會選SPC(就算對比九華我也會選九華)。
因為男校就係男校,男仔係男校既體驗同成長經歷,唔會係男女校可以得到。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sukitelfold 發表於 18-11-16 18:02
沒有其他,只是答返網友,如果大家成績差不多,中大醫學院現任院長陳家亮也認識沙呂咁解啫,2011、2012⋯  ...

咪誤會,我女之前都係LMC 嘅。有假期都會約啲舊同學見面。
鄭校長未退休前,如火車站地鐵沿線附近我不假思索,就會推LMC then SPC 。

早年,去中大係首選啦,包括我自己嘅諗法,不過近年去兩大醫學院有幾多,我真係唔太清楚喎。

鄭校長自己對學生對教育工作嘅熱誠,真係聽君一夕話勝讀十年書。中大作育英才,知道有幾位知名退休校長都係中大畢業生。
五育嘅連校長,好似都係LMC 畢業生。

hkpapa852 發表於 18-11-16 18:19
唔好話沙呂,就算係鄧顯同林護去比,我都會選SPC(就算對比九華我也會選九華)。
因為男校就係男校,男仔係 ...

我相反,我prefer 男女校及就近返學,SPC未够說服力去放棄LMC

近年火車站沿線,我覺得E中都係要留意下。

隔離帖提起先留意到Island School 搬左入沙田同大圍喎。
我幾8卦架
‹ 上一主題|下一主題