用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區林護升中一問
樓主: ffeeii
go

葵青區林護升中一問   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-11-19 11:14
即是叫林护fans一定要读书劲+玩乐器啦。这样看来,APS学生应该是被偏爱的啦,如果他们去报林护的话。。。  ...
我估係APS學生唔太喜歡林護 ! APS入林護的里幾年都是5隻手指數哂!

mianyang_99    發表於 18-11-19 11:23

subb 發表於 18-11-19 11:18
我唔太聽到他稱呼自己什麼, 係一個帶眼鏡的老人家 !
麥副校長..........麥X詩個爸爸

subb 發表於 18-11-19 11:21
我估係APS學生唔太喜歡林護 ! APS入林護的里幾年都是5隻手指數哂!
太远。。。 同埋可能非常劲成绩+乐器的都被那些传统名直资收了。。。 

猴子爸 發表於 18-11-19 10:43
我都曾經有這樣的疑惑,EK現在流行話,只要擁有“成績勁“這個特異功能,就做夠升中用。但據我知道的個案, ...
我也以為係咁

mianyang_99 發表於 18-11-19 11:22
麥副校長..........麥X詩個爸爸
哈哈...我有眼不識

麥爸 ! 佢唔多BUY電子教學架喎 !

mianyang_99 發表於 18-11-19 11:17
個choir超級勁!

當練習練到晚上9點幾先返到屋企, 飯未食, 功課未做, 書未温。。。。。已經住葵涌區   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

subb 發表於 18-11-19 11:28
哈哈...我有眼不識麥爸 ! 佢唔多BUY電子教學架喎 !
佢唔多BUY電子教學架喎 ! ME TOO

聯係小學聖公會仁立全A都未必入到林護 , 可放B-C

猴子爸 發表於 18-11-19 10:43
我都曾經有這樣的疑惑,EK現在流行話,只要擁有“成績勁“這個特異功能,就做夠升中用。但據我知道的個案, ...
咁好睇你成績有幾勁.

如果成績勁既人多, 自然要搵其它嘢去比較吓. 但如果明顯超人幾班, 又唔需要諗其它

又咁講, QC, 曾肇添, 張祝珊呢D學校, 你估ECA對考入佢地有幾大幫助呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我仔現讀林護中5 , 小學讀仁立 , 當年叩門位只俾2仁, 有同學全級48名62名入左, 應該抽獎入

hkpapa852 發表於 18-11-20 11:54
咁好睇你成績有幾勁.

如果成績勁既人多, 自然要搵其它嘢去比較吓. 但如果明顯超人幾班, 又唔需要諗其它

但现在比较少不注重ECA的神级学校吧,就算有,相对于其他有0野玩的,是比较闷蛋d, 对于全人教育上,是会逊色的。毕竟新时代对人才的要求是有分别的。

猴子爸 發表於 18-11-20 12:12
但现在比较少不注重ECA的神级学校吧,就算有,相对于其他有0野玩的,是比较闷蛋d, 对于全人教育上,是会逊 ...
唔重視ECA, 其實反而唔想小朋友同家長, 浪費無謂精力係ECA身上

ECA好另又如何?

小六攞到演奏級, 唔通家長就會俾子女去發展樂器唔讀書?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-20 11:54
咁好睇你成績有幾勁.

QC⋯⋯7個位、CCS某些D1項目要人的、TST就不知了!

hkpapa852 發表於 18-11-20 12:20
唔重視ECA, 其實反而唔想小朋友同家長, 浪費無謂精力係ECA身上

ECA好另又如何?
“有用论” - 在乎“有用”的定义。参与乐团,参加校际比赛,当中所学的一切,并非“有用”的读书过程中可以学到的,而当中所学的毅力/团队精神/领导才能/逆境求胜等等,受用一生。
当然,被逼去考演奏级,跟喜欢音乐地去考演奏级,天渊之别啦。
又读书,又音乐运动,很忙?对呀,no free lunch, 学习time management law.  
将来想要做investment banker, 忙到你不信呀。

hkpapa852 發表於 18-11-20 12:20

ECA好另又如何?

有時候音樂的熱情或稱特異,又不止在音樂發展上,如喇沙仔超級狀元黃同學,多年香兒成員,每年世界巡迴演出或比賽,fb、ig見到,年年不同歐美亞州,這個也是另外一種增廣見聞,世界觀的培養,做隊中的領袖生,也是一個學習及得益,團體中的人對人相處,也總好過只見書本及網絡世界來得正常生活⋯⋯

很多很多周邊的得益,要身處其中才能領會,學術成績當然重要,可能只是人生一點,也不是全部。

sukitelfold 發表於 18-11-20 12:49
有時候音樂的熱情或稱特異,又不止在音樂發展上,如喇沙仔超級狀元黃同學,多年香兒成員,每年世界巡迴演 ...

香兒每年出外表演也好值得, 去過 Tasmania, Sydney (澳), Portugal, Spain, Norway, Estonia (歐)... 三個禮拜, $20k+

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

以上是自己羣組一個用家原汁原味的分享,字裡行間透露了當中的滿足及享受。。。

回覆 猴子爸 的帖子

呢d野適用於港島名校,林護大部分都是基層學生,未必有時間同埋有錢去專修呢d野。有才情當然好,但都要睇你自身家庭背景,唔是樣樣都要人有我有。其實考DSE,大學主要是睇成績,除非你有運動能力去到奧運資格先對入學有d幫助,試問700萬人有幾多運動天才,音樂天才。10隻手指數得晒。

Dylanli2017 發表於 18-11-20 14:00
回覆 猴子爸 的帖子

呢d野適用於港島名校,林護大部分都是荃層學生,未必有時間同埋有錢去專修呢d野。有才 ...

明白的。1)是有家长话林护的乐团出色,当然就要学生乐器都出色,又即是话自行时,应该都会是考虑因素吧。
2)入大学最最重要当然是靠成绩,所以很多运动/音乐劲的学生,到高中时都要作出取舍,减去部份体/音的时间,主攻学业,但在整个中小学生涯里,如果没有认真学习投入体/音, 会是比较可惜的。
3)明白家庭背景会影响学习体/音的负担能力,但现实却是如此。。。

回覆樓主

仁立入林護過來人。
大仔上年,細仔今年畢業了。
2個给我答案是,真心唔算谷。
整體來說讀書開心的。

回覆 Ivankwok2009 的帖子

HI,
我地都係今年GRAD, 星期六去完SPEECH DAY

‹ 上一主題|下一主題