用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K1面試
樓主: Semibb
go

學之園K1面試  

maggie196 發表於 18-11-18 20:41
有人又話LH課程好深,我以為好谷啦,但你又話LH以玩為主好輕鬆,咁究竟LH係谷定係happy school?
...

學校係玩住地學習,小朋友好鍾意返學,學到野,但唔會覺得辛苦。

之前有人提到學校d講座,我係在職媽媽,所有平日及周末學校安排教親子教育既講座我一個都冇去,全部自由參加。

反而我認同家長應樂意參與學校活動,觀課丶校長茶敍丶家長日、講故事、旅行、出外參觀,年中好多,但自由參加,只係眼見大部分父母都想參加,家長義工有時多到要抽先有得去。個人覺得,如果你想盡力與小朋友一同經歷,LH好適合。如果只想每日交小朋友去學校三小時,唔參與唔投入,請另找其他學校。

Adotdot 發表於 18-11-18 20:28
本身自己都想報考,貪佢好似幾有名氣,升小容易啲叩門,但最後聽完用家朋友陳述學校,最後都係冇報名,覺 ...

講緊星期六果個啟迪班(面試班)?果個係K2下學期約4月開始上,主要係幫小朋友準備考直私面試,應該係自願性質。

學之園係會提供唔少講座資訊俾家長,但全部都係自願性質,連學校旅行/義工全部都係自願,無硬性規定家長參與,因為其實唔少學之園家長都係雙職。

利申: 用家

Adotdot 發表於 18-11-18 20:28
本身自己都想報考,貪佢好似幾有名氣,升小容易啲叩門,但最後聽完用家朋友陳述學校,最後都係冇報名,覺 ...

如果想叩名津,九龍塘名幼應該好好多,因為九龍塘名幼歷史悠久,alumni多,教學同學生質素有一定保證,應該較受名小歡迎。
學之園大部分畢業生其實都係考直資私校,入出名既名小其實唔多。

teresa_sesame 發表於 18-11-18 22:30
我係在職媽媽用家,從來冇試過星期六要返學校聽講座,而講座亦唔係一定要家長去。
...

平日係講座,星期六就要小朋友返去學校,返學校做啲咩我就冇向我朋友深究了,我朋友話佢冇去個d 家長會,所以LH比我覺得佢都係一間好嘅學校,但如果家長冇時間陪伴小朋友溫習(俗稱谷)冇時間同學校磨合,其實同其他私幼差不多!
(以上純粹個人意見)

回覆樓主

學校其實的確好著重家校合作,好適合好想知小朋友在學校做咩學咩既家長.

如果你覺得一堆自願參加既課程講座或學校教材都係好大burden, 建議搵其他學校. 自己女女係PN 用家,我亦係在職媽媽,我好喜歡學校講座,所以盡量安排時間參加, 呢個係各人選擇,無對與錯,只有適合與否 :)

回覆 Adotdot 的帖子

學校所有茶會,分享會,講座,義工,故事爸媽,全部自由參與,學校沒有硬性規定....當然作為家長,你唔會完全唔參與卦,點都去一兩個啦!。
利申:用家

回覆樓主

我自己都是用家,學校係好體恤在職家長⋯無話講座要一定去⋯而學之園 自編課程 係可以令小朋友容易掌握及運用 所以 小朋友讀得開心

在雙職家長的角度,好想知子女在學校學什麼,唯有上網看佢地今個月教舆學什麼 再用子女玩同講,亦是一種好好的親子活動⋯學之園透明度好高 ,令在職家長好放心交小朋友給學校

講直有邊間學校家習無

maggie196 發表於 18-11-16 21:20
今日in康城,我女反應出乎意料好,雖然等待時間長,但等待區有好多玩具俾小朋友玩,我女玩得好開心。
係第 ...

請問係咪去到先比$?好似我無比過報名費?

popofat 發表於 18-11-18 01:51
有同感!宜家星期一勁唔想去

我都諗緊去吾去?

neversaynever88 發表於 18-11-19 06:49

無報名費的

LittleSesame715 發表於 18-11-19 07:54
無報名費的

Oh IC

Pigpig188 發表於 18-11-19 01:36
我自己都是用家,學校係好體恤在職家長⋯無話講座要一定去⋯而學之園 自編課程 係可以令小朋友容易掌握及運 ...

請問PN 直升上k1 ?
甘收外來K1未好小位??

Adotdot 發表於 18-11-18 23:33
平日係講座,星期六就要小朋友返去學校,返學校做啲咩我就冇向我朋友深究了,我朋友話佢冇去個d 家長會, ...

我估係星期六返去上啓迪班,其實如果星期六唔得閒上,都可以同學校講,而且所講既同小朋友一齊温習,我覺得好個人,冇人要您一定做,家長自行決定,唔好講到好似學校迫您咁。

不喜勿插

neversaynever88 發表於 18-11-19 06:49

面試通知信寫話去到面試當日才俾報名費,你睇返封信會清楚d

P.S. 我去青衣 interview

Adotdot 發表於 18-11-18 23:33
平日係講座,星期六就要小朋友返去學校,返學校做啲咩我就冇向我朋友深究了,我朋友話佢冇去個d 家長會, ...

無錯,其實學之園都係一間私幼,我覺得同其他私幼無大分別,除左標榜活動教學/自家教材/家校合作,我諗受家長追捧既其中一個原因係因為大部分畢業生都考到直私,對於N無(非名校舊生/教友/靚校網)而又唔想等運到大抽獎既家長,學之園係其中一個選擇。但如果想入聖喇拔,學之園比起九龍塘名幼遜色好多。

回覆樓主

我都覺得有少少難,圖中有兩男一女。老師形容女仔著咩色衫。 叫xxx 。叫小朋友指出黎。之後形容男仔,叫xxx。指返出黎。最後老師問返個女仔叫咩名。我都有少少O 左咀。

不過so far 流程都好快。我用左唔洗一個鐘。

neversaynever88 發表於 18-11-19 06:50
我都諗緊去吾去?

去完了⋯⋯到此一遊

neversaynever88 發表於 18-11-19 06:50
我都諗緊去吾去?

八達通俾$45

Ching0404 發表於 18-11-19 09:36
我都覺得有少少難,圖中有兩男一女。老師形容女仔著咩色衫。 叫xxx 。叫小朋友指出黎。之後形容男仔,叫xxx ...

所以都係平常心算啦我聽到都笑一笑....我女當然都冇回應佢呢條問題 哈哈

Ching0404 發表於 18-11-19 09:36
我都覺得有少少難,圖中有兩男一女。老師形容女仔著咩色衫。 叫xxx 。叫小朋友指出黎。之後形容男仔,叫xxx ...

我都有呢幅圖,老師問我小朋友邊個係男仔、問個頭戴住啲咩、邊個係戴紅色帽、太陽眼鏡、邊個冇戴帽,都有形容Billy係點,指返邊個係Billy。