用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請羅列邊間小學英文語境好
樓主: anfisonbb
go

請羅列邊間小學英文語境好   [複製鏈接]

applebot 發表於 18-11-22 14:10
我估係咁: 新加坡人英語能力如何? 菲律賓人英語能力如何? 印度人英語能力如何? 就好似香港人學日文, 我唸大 ...

我都想講個例子。 我自己就是不在日本學日文的人, 我學日文第三年考到一級。
我又識得有人在日本學日文,終日只是吃喝玩樂, 在日本5年都考唔到一級。
但另一方面, 我考完都係冇自信講日文, 上堂只在課堂有機會講少少, 又覺得自己講得唔夠地道, 要到後來在日本公司工作, 迫著要講多啲才在口語上漸漸進步。

所以我覺得重點是有沒有認真學習!

但如果語境好, 學外語一定是事半功倍!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

同意呀,口語就只係口語,口語好亦唔一定英文好。我有個澳洲同事就話佢太太(香港人)英文寫得好過佢,就如識講粵語或普通話既唔一定中文好一樣。

同意 語境好學外語會事半功倍 所以好多人先會山長水遠去其他國家學, 當然學成點係靠個人努力啦

NeoMom 發表於 18-11-21 17:01
呢點我唔同意, 除非屋企本身唔講中文, 在香港以中文為主, 學中文是順水推舟, 反而學英文是逆水行舟。上到中 ...

我的諗法差不多,尤其是口語方面,讀中小而英文講得好的,多數同家庭背境有關。但亦同意語境好,英文DSE成績未必好好,SMC就係一例,以12年英語教學加上多NET來說,Eng5+率40%都未到,唔差但真係唔算突出, 好多傳統名校甚至港同都超過50%。

至於DSE中文成績低落,根本同課程設計.出卷模式,以及評核要求有莫大關係,好似有心刁難咁,等啲學生覺得中文好難搞,花多啲時間係中文,似乎係想藉此去英化。

睇到近日大學都情願修改收生要求,都想收一D死左中文既學生入讀,就知邊科緊要D。
利伸︰子女英小畢業,而家兩個讀緊英中,中文確實唔掂,DSE都唔知有冇把握攞3。

回覆樓主:

睇你既語言能力係為應付考試定將來出黎做野。

應付考試既語言能力,只要小朋友係肯努力,對自己有要求,其實唔難追。

應付將來職場上既果種語言自信魅力,係真係要由習慣去練成,要浸,而呢樣亦係職場成功一大關鍵。

我中小去英中,初中已覺英文唔夠勁人砌,但真係覺得好難追。

nwchan 發表於 18-11-24 09:56

應付考試既語言能力,只要小朋友係肯努力,對自己有要求,其 ...

我英中畢業,英文會話差,至今仍耿耿於懷,所以小學打好英語基礎好重要。事實上,好多所謂英中,除了英文課及用英文教科書,根本沒英語環境,實在好難說流利英語。

nwchan 發表於 18-11-24 09:56

應付考試既語言能力,只要小朋友係肯努力,對自己有要求,其 ...

非常同意,寫同講都ok,reading 英文報紙都係明70-80%,但真係冇果種自信

floppybb 發表於 18-11-23 09:22
我的諗法差不多,尤其是口語方面,讀中小而英文講得好的,多數同家庭背境有關。但亦同意語境好,英文DSE成 ...
你認為有好多名校既DSE英文5+有40%或以上?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-24 13:04

請恕我無知, 我以為5或5+ 是以前C以上,名校及地區一線會有5+ 40%以上。

星星的後裔 發表於 18-11-22 12:52
唔明點解,其實語景你理解指咩?

我嘅 concept, 語境係泛指可以運用該種語言的環境,包括聽,讀,講,寫。
尤其是聽,講方面。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

hkpapa852 發表於 18-11-24 13:04

數據王向來是以數據為依歸,但説到自己隻愛股就..,三十幾5+率難道可以稱得上突出嗎?以Smc的12年英語語境和net的數量之多,仲有唔少學生是外籍,幾乎無邊間英文5+超過50%的學校可比擬,input同output對比,在公開試成績而言,成效難言很好。SMC學生的囗語能力無庸置疑,非常outstanding,我可以肯定。但而家講緊dse成績,qc,ls,dgs, st jo, SPCC, bellios, spcs, gh, Marymount....., 不能盡錄,你應該有數據。我並不懷疑smc學生的整體英語能力,但唔明點解反影唔到係成績之上,我也期待見到突破,始終升大學都是靠成績。

floppybb 發表於 18-11-25 05:01
數據王向來是以數據為依歸,但説到自己隻愛股就..,三十幾5+率難道可以稱得上突出嗎?以Smc的12年英語語境 ...

中學DSE英文科成績好,唔一定英語境好~~~

mcl203 發表於 18-11-25 09:20
中學DSE英文科成績好,唔一定英語境好~~~

如NET小朋友考DSE, 是否可有5**

assado 發表於 18-11-25 09:45
如NET小朋友考DSE, 是否可有5**

相反亦係一樣~~~

中文語境好係唔係中文科會有優勢?中文5**?
英文語境對華人家長來講係令小朋友有多啲機會用英語,每日都接觸不同國籍的人。反而對英文成績有冇幫助,其實只係睇小朋友上唔上進。

回覆樓主:

咁我地擺明日日講廣東話/普通話,日日接觸中文多過英文,應該 DSE中文科可以個個都考到 5 **?

virgokaren 發表於 18-11-25 14:25
咁我地擺明日日講廣東話/普通話,日日接觸中文多過英文,應該 DSE  中文科可以個個都考到 5 **?
...

但平日少用文言文通訊

工作和交際時說得一口流利的英語十分重要。

floppybb 發表於 18-11-25 05:01
數據王向來是以數據為依歸,但説到自己隻愛股就..,三十幾5+率難道可以稱得上突出嗎?以Smc的12年英語語境 ...

邊隻係我愛股?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題