用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇小vs禮賢vs音小vs聖三一vs黃埔宣道小學 ...
樓主: baspafa
go

崇小vs禮賢vs音小vs聖三一vs黃埔宣道小學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-11-21 14:19
無關係, 只係關學生既成績 (Pre-S1成績), 每區都一定有1/3學生係區內B1

明白了,謝謝賜教!

hkpapa852 發表於 18-11-21 14:40
Pre-S1係全港學校一齊配對, 但計Banding係本區計

所以你係A區係B1, 去到B區未必一定會係B1
感睇黎都係九龍城區小學既B1學生升返同區既B1中學比較穩陣D

geminialing 發表於 18-11-21 14:34
睇完開始有少少明, 即係pre-s1個成績只同本區配對, 頭三份一係band1所以得知幾多% band1, 都只係適用本區
...

升中派位其實有D複雜, 有興趣既早D瞭解吓係點玩:

【小學升中派位分Banding的解說】
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-22 08:56

如你所說,九龍城區多怪獸級家長,咁咪好大機會出現本區band 2, 全港band 1學生?

kakaking 發表於 18-11-22 09:58
如你所說,九龍城區多怪獸級家長,咁咪好大機會出現本區band 2, 全港band 1學生?
...
係有呢個可能

大部份係九龍城區內有公佈升中派位既地區一線官津小學, 基本上升B1中學比例都只有3X%-4X%, 唔通佢地真係咁差?

其實當呢堆學校表現已經唔係咁好, 其它"受追捧"但又不願公佈升中派位既官津小學, 大家係咪仲咁睇好呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-22 08:56

多謝, 我都要早點研究一下先

如果交學費冇問題就崇小 or 音小.... 黃宣英文水平 ... 崇小學生英文水平唔錯

我大仔黃宣畢業佢而家 part time (幫以前補習社補功課班) 都話點解d野淺左咁多, d學生質素好似同校長媽媽要求有好大距離(佢都係校長媽媽理念下成長的温文爾雅宣道小寶寶)....

其實我一向覺得黃宣英文淺 grammar冇咩點教, tense又係教得太hea.....也因為呢個原因到我細女選校我放棄做黃宣必收生, 讀左間注重grammar底既小學... 經過6年小學後英文水平明顯比阿仔小六時高一大截.....

個人意見, 不喜勿插

mosmosma 發表於 18-11-20 23:38
回覆 baspafa 的帖子

題外話一問, 請問那裡補普通話好呢? 謝謝!
我囡補過一個老師上門單對單唔錯, 收費合理, 有興趣pm我比資料你

hugub 發表於 18-11-23 10:05
如果交學費冇問題就崇小 or 音小.... 黃宣英文水平 ... 崇小學生英文水平唔錯

我大仔黃宣畢業佢而 ...

請問精英班英文係咪都係咁淺?阿女小二,同意英文科我自己都覺得麻麻,一直諗係課程唔得定個老師唔得,幸好阿女英文底唔太差,早早培養咗閱讀英文書同睇英文youtube的習慣,佢去補英文時老師都話佢喺group入面算最top。阿女以前喺幼稚園一直係隱形人、被動內向,而家學校俾咗好多機會佢發揮,俾佢代表學校參加咗唔同活動,她也很喜愛學校,覺得在校很被愛,唯有用機搭救出去補英文同自己操下佢。人無完人,學校也冇完美,適合最緊要,家長要衡量呢六年小學乜嘢係最重要,邊間學校俾到最多你想要嘅嘢。

我仔邊有本事入精英班... 當年精英班好難入.. 分數中文86,英70,數90,常90..全級考70/150... 你諗下競爭幾大... 我地果年精英班有人入St.Mary, DBS, 張祝珊, 英華,油真

我記得小六放榜當日有幾位同學派得唔理想喊到豬頭咁, 班主任竟然話滿意派位結果佢答band3派band3好正常...我心諗好彩考左直資否則喊得一句句

問心我就係冇操個仔英文佢上到中學英文科一直都係麻麻地, 其他科用英文教又冇問題woo 好彩既係通識科及校内都用全英文叫做讀聽説都冇問題.... 中四開始要真正面對DSE英文科, 洗錢私補至發現原來grammar底子太弱, reading及writing part係重災區... 要由小四開始操起...

可能有人覺得以上只係個別問題唔代表黃宣唔得...我同意...黃宣一定有band 1生... 但如果只靠黃宣校内學英文

我想講如果經濟許可一定係私校 or 津貼+洗錢出外進補

我仔中學都遇過唔小崇小生, 英文程度真係唔弱架

hugub 發表於 18-11-24 10:59
可能有人覺得以上只係個別問題唔代表黃宣唔得...我同意...黃宣一定有band 1生... 但如果只靠黃宣校内學英文 ...
有用家真心分享真好

hugub 發表於 18-11-24 10:59
可能有人覺得以上只係個別問題唔代表黃宣唔得...我同意...黃宣一定有band 1生... 但如果只靠黃宣校内學英文 ...
現實的確如此,大部份官津小學既英文程度只係一般。
不過,另一可悲既情況係,就算可令小朋友英文能力提升既私立/直資小學,升中派位郤未必如英語水平一般既官津小學。

hkpapa852 發表於 18-11-24 12:48
不過,另一可悲既情況係,就算可令小朋友英文能力提升 ...

同意。所以我最後選擇津校加外補英文。

Keep 聖三一

hugub 發表於 18-11-23 10:05

我大仔黃宣畢業佢而 ...

請問你細女讀邊間小學?

上到初中會見到分別既, 因為grammar要食老本...

baspafa 發表於 18-11-15 13:20
大家請問點揀
利申:男仔 家住九龍城
自行揀黃埔宣小

黃宣好

想請教 hkpapa852 , 你這 comment 是否因為升中因素還要看以往學校的師兄/師姐 入讀 band 1 的人數有關 ?

hugub 發表於 18-11-23 10:09
我囡補過一個老師上門單對單唔錯, 收費合理, 有興趣pm我比資料你
我有興趣,可否 PM 我
‹ 上一主題|下一主題