用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇小vs禮賢vs音小vs聖三一vs黃埔宣道小學 ...
樓主: baspafa
go

崇小vs禮賢vs音小vs聖三一vs黃埔宣道小學   [複製鏈接]

rubywylam 發表於 18-11-20 09:06
可否講下禮小有咩好?唔係淺d咩?

Follow

聖三一 / 黃宣係九龍城升中派位應該會好D

我會留禮賢或音小, 再抽黃埔宣小
如果計升BAND 1率, 應該禮賢稍勝音小就一條龍

聖三一及黃宣雖然九龍城網, 但自己家住九龍城
將來也可以轉住址網

回覆 baspafa 的帖子

題外話一問, 請問那裡補普通話好呢? 謝謝!

geminialing 發表於 18-11-20 16:18
我會留禮賢或音小, 再抽黃埔宣小
如果計升BAND 1率, 應該禮賢稍勝音小就一條龍

如果唔用學校網,用屋企網報中學,會唔會有機會跌band?

feifei_baby 發表於 18-11-21 07:14
如果唔用學校網,用屋企網報中學,會唔會有機會跌band?
只要唔係邊緣人應該無問題

geminialing 發表於 18-11-21 07:31
只要唔係邊緣人應該無問題
咁你認為邊緣範圍,有幾多呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 08:24
咁你認為邊緣範圍,有幾多呢?
如果學校有足夠資料, 我會預上年度升BAND1 人數的7-8成係安全範圍你覺得算合理嗎?

geminialing 發表於 18-11-21 08:48
如果學校有足夠資料, 我會預上年度升BAND1 人數的7-8成係安全範圍你覺得算合理嗎?
...
對大部份學校嚟講, 學生要轉網去九龍城, 風險頗, 安全線要好緊, 起碼打個7折
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:03
對大部份學校嚟講, 學生要轉網去九龍城, 風險頗, 安全線要好緊, 起碼打個7折
...
同我預算也差不多
其實假如, 我有教育局內部數據, 知道該校BAND1人數, 咁呢個數以內係咪"真正"安全
即使轉網都仍然係BAND1呢?

geminialing 發表於 18-11-21 09:12
同我預算也差不多
其實假如, 我有教育局內部數據, 知道該校BAND1人數, 咁呢個數以內係咪"真正"安全
即使轉 ...
知道都無用,因為無人知道級排名去到幾多,佢既Pre-S1配對成績,過到另一區仲會係新個區內既B1組別。尤其當九龍城區有咁多怪獸級,B1學生比例其高既小學,胡亂轉區,結果更難料。

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:26
知道都無用,因為無人知道級排名去到幾多,佢既Pre-S1配對成績,過到另一區仲會係新個區內既B1組別。尤其當 ...
即係個BAND1數量, 只限本區甚至本校使用, 並非全港性BAND1?我以為考左pre-s1, 個band1人數, 是等如全港性的band1學生

geminialing 發表於 18-11-21 09:46
即係個BAND1數量, 只限本區甚至本校使用, 並非全港性BAND1?我以為考左pre-s1, 個band1人數, 是等如全港性的 ...

B1學生有兩次劃分, 全港性B1 (只適用於升中大抽獎甲部)同本區B1學生 (同區內學生鬥排名, 只適用於升中派位乙部).

部份地區, 如果區內小學既學術成績普遍較強, 就會出現有學生會係全港性B1, 但只屬該地區既B2學生. 反之, 亦會有機會出現, 地區屬B1但全港只屬B2既學生.

嘩, 好亂..原來升中又到要再學過點間中學..

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:07
B1學生有兩次劃分, 全港性B1 (只適用於升中大抽獎甲部)同本區B1學生 (同區內學生鬥排名, 只適用於升中派位 ...

想請教九龍城區誇區去中西區或灣仔區會否跌band?

feifei_baby 發表於 18-11-21 14:07
想請教九龍城區誇區去中西區或灣仔區會否跌band?

很難說, 要看是那間小學, 校內排名是多少

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:07
B1學生有兩次劃分, 全港性B1 (只適用於升中大抽獎甲部)同本區B1學生 (同區內學生鬥排名, 只適用於升中派位 ...

其實呢個情況係咪即係地區band1人數同b1中學學位數量唔匹配? 如九龍城區為例,雖然b1中學多, 但在該區升b1的學生更多, 競爭比其他區更大更難入b1中學?

arigackt 發表於 18-11-21 14:17
其實呢個情況係咪即係地區band1人數同b1中學學位數量唔匹配? 如九龍城區為例,雖然b1中學多, 但在該區升 ...
無關係, 只係關學生既成績 (Pre-S1成績), 每區都一定有1/3學生係區內B1

hkpapa852 發表於 18-11-21 14:19
無關係, 只係關學生既成績 (Pre-S1成績), 每區都一定有1/3學生係區內B1
睇完開始有少少明, 即係pre-s1個成績只同本區配對, 頭三份一係band1所以得知幾多% band1, 都只係適用本區
當呢個分數拎對同其他區配對時, 可能唔夠強區爭

係咪咁理解?

geminialing 發表於 18-11-21 14:34
睇完開始有少少明, 即係pre-s1個成績只同本區配對, 頭三份一係band1所以得知幾多% band1, 都只係適用本區
...
Pre-S1係全港學校一齊配對, 但計Banding係本區計

所以你係A區係B1, 去到B區未必一定會係B1

‹ 上一主題|下一主題