用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS vs LSC vs SJC
樓主: Wongmus
go

DBS vs LSC vs SJC   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實唔係好明點解有人信呢 D 冇公信力嘅排名

mcl203 發表於 18-11-15 21:15
唔係滙豐咩,咁多日都紅晒~~~

雖然張`嘩沙 ` signature card永久免年費, 人地星展有旅行喼送, 方便D去外國.

mcl203 發表於 18-11-15 21:15
唔係滙豐咩,咁多日都紅晒~~~
我都係用滙豐,不過係唔想轉,其實滙豐啲最紅優惠都唔太吸引。

jessimm 發表於 18-11-15 22:56
雖然張`嘩沙 ` signature card永久免年費, 人地星展有旅行喼送, 方便D去外國.
但係年年都要打電話同佢免年費,好麻煩。反而恆生自動免,方便啲。

王家爸爸 發表於 18-11-15 23:23
但係年年都要打電話同佢免年費,好麻煩。反而恆生自動免,方便啲。
恆生太local, 匯豐international D, 星展仲攞明IBank格局

jessimm 發表於 18-11-15 23:49
恆生太local, 匯豐international D, 星展仲攞明IBank格局

IBank 格局?我真係唔知。

我只是用個戶口來申請保險箱。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-16 00:55

淨係記得佢哋既美孚保險箱事件。

王家爸爸 發表於 18-11-16 01:27
淨係記得佢哋既美孚保險箱事件。

你提醒一下我,咁就似 iBank!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

ANChan59 發表於 18-11-16 00:55

IBank格局,我只諗起落力sell迷債。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我都幾認同ibank vs HSBC vs HSB

hkpapa852 發表於 18-11-16 08:35
Accumulator真係害死唔少人。

hkpapa852 發表於 18-11-16 08:35

唔知響新加坡有冇 sell 迷債呢?

發行商是雷曼,零售銀行其中一間是佢,另外兩間冇賣,所以佢係 iBank!

王家爸爸 發表於 18-11-16 09:34
Accumulator真係害死唔少人。

在香港是唔同有毒產品嚟!

bearbear2003 發表於 18-11-16 08:50
我都幾認同I bank vs HSBC vs HSB
如果加埋QC, 應該用邊間銀行做比喻? 中銀?

唔..... 點解香港3大發鈔銀行, 無人講楂兜bank?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-11-15 15:58
咖喱牛腩飯就大家樂最好;美心啲燒味瘦啲、好味啲;大快活啲水準比較均勻,唔會有太大驚喜,亦唔會失望。 ...

邊間有會入儲分揀邊間。

Soundervolt 發表於 18-11-15 16:47
如果樓主唔清楚自己仔仔需要,就應該揀DBS(如果有offer嘅話),因為DBS會適合不同種類,不同能力嘅學生~ ...

如果為學業,是否喇沙比較好?
三間之中整體成績這幾年都喇沙較高。

入到呢到其中一間都開心死!
分別在於不同學校有各有特質 !

上星期同阿仔去比賽, 車有3個仔, 分別係就係呢3間的中一生, 大家的共同點就係.... 都係打緊機

認同大家就講, 入到是但一間都開心都暈

我有訪問個呢3個仔, 開左學2個幾月, 3個都十分開心, 雖然3個都不是由小學升上書院, 大家好快適應左學校生活.  成班男仔好快混熟

nkd 發表於 18-11-16 11:33
如果為學業,是否喇沙比較好?
三間之中整體成績這幾年都喇沙較高。
但DBS有IB,而IB成績都好好。
‹ 上一主題|下一主題